Preview

Вестник Алматинского технологического университета

Расширенный поиск

ҚҰРАМЫНДА ЛИКОПЕН БАР ҚҰРҒАҚ ҰНТАҚ-БИОЛОГИЯЛЫҚ БЕЛСЕНДІ ҚОСПА АЛУ МАҚСАТЫНДА ҚЫЗАНАҚТЫҢ АУДАНДАСТЫРЫЛҒАН СҰРЫПТАРЫН ЗЕРТТЕУ

Аннотация

Аннотация. Көкөніс өнімдерін қайта өңдеу (қызанақ сығу) негізінде биологиялық құнды өнімді (құрамында құрғақ ұнтақ бар ликопин) алу технологиясын әзірлеу республиканың ішкі нарығының ғылымы мен жаңа технологияларының табысты дамуына қолайлы ықпал ететіні сөзсіз, ал әзірленген технологияны енгізу және жаңа өнім (құрамында құрғақ ұнтақ бар ликопин) шығару үлкен әлеуметтік және экономикалық мәнге ие, өйткені табиғи және табиғи жағдайлармен қауіпсіз және қауіпсіз - өнімдер адамдардың денсаулығына, еңбек өнімділігіне пайдалы әсер етеді және мемлекет экономикасын дамыту мен арттырудың тиімді негізін қамтамасыз етеді.

Бұл өнімдерді адамдардың күнделікті тұтыну рационында қолдану өте маңызды. Қазақстанда жеміс-көкөніс өнімдерін, оның ішінде қызанақты терең өңдеудің тиімді технологиясы жолға қойылмаған, ал қолда бар технологиялар жетілдірілмеген, демек, пайдалы көрсеткіштер мен осындай өнімдерге сұраныс төмендеуде.

Жұмыстың мақсаты-азық-түлікті байыту мақсатында құрамында ликопин бар құрғақ ұнтақты сығымдардан алу үшін қызанақтың аудандастырылған сорттарын өңдеуден кейін терең өңдеу технологиясын жасау.

Жүргізілген зерттеу жұмыстарының нәтижесінде құрамында ликопин бар құрғақ ұнтақ алу технологиясын әзірлеу үшін "Қазақ картоп және көкөніс шаруашылығы ғылыми-зерттеу институтында" өсірілген қызанақтың аудандастырылған сорттары, атап айтқанда: "Лидер", "Самаладай", "Мечта", "Сюрприз", "Чудесный" және "Янтарь"сұрыптары таңдап алынды.

Құрамында құрғақ ұнтақ бар ликопин жоғары құнды алу технологиясын әзірлеу үшін β-каротиннің ең көп мөлшері бойынша 3 аудандастырылған сорт, яғни: құрамында каротин бар "Самаладай" - 1,43 мг/100г, "Лидер" - 1,16 мг/100г және "Янтарь" - 0,91 мг/100г сұрыптары іріктеліп алынды, олар кейіннен қосымша зерделеніп, қызанақты терең өңдеу технологиясын әзірлеу үшін, сығымдардан құрғақ ұнтақ алу үшін пайдаланылатын болады.  Қолдану саласы: тамақ және өңдеу өнеркәсібі.

Об авторах

Масимжан Велямов
Казахский научно-исследовательский институт перерабатывающей и пищевой промышленности
Казахстан

научный сотрудник Казахского научно-исследовательского института перерабатывающей и пищевой промышленности. 



Людмила Курасова
Казахский научно-исследовательский институт перерабатывающей и пищевой промышленности
Казахстан


Ирина Потороко
Южно-Уральский государственный университет
Россия


Шухрат Велямов
Казахский научно-исследовательский институт перерабатывающей и пищевой промышленности
Казахстан


Айдана Сарсенова
Казахский научно-исследовательский институт перерабатывающей и пищевой промышленности


Азиза Тағаева
Казахский научно-исследовательский институт перерабатывающей и пищевой промышленности
Казахстан


Список литературы

1. Кусаинова, А.Б. Текущее состояние и дальнейшие перспективы развития отраслей переработки сельхозпродукции./ А.Б. Кусаинова //Пищевая и перерабатывающая промышленность Казахстана.- №1.-2015.- С.2.

2. Steinberg D., Parthasarathy S., Care Т.Е., Khoo J.C., Witztum J.L. Beyond cholesterol: Modifications of low-density lipoprotein that increases its atherogenicity. // N Engl J Med. 2019: 320. -Р. 915-924.

3. Скрипников, Ю. Г. Прогрессивная технология хранения и переработки плодов и овощей.- М.: Агропромиздат, 2013.- С.125-127

4. Гаджиева А.М., Касьянов Г.И. Эффективная технология комплексной переработки томатов // Известия вузов. Пищевая технология. 2013. № 1. С. 76.

5. Скрипников Ю. Г. Прогрессивная технология хранения и переработки плодов и овощей.- М.-2015. -125с.

6. Елисеева Л.Г. Оценка потребительских свойств мелкоплодных сортов томатов с целью расширения ассортимента и повышения конкурентоспособности отечественной консервированной продукции / Л.Г. 221 Научные труды КубГТУ, №5, 2014 год 18 Елисеева, Д.В. Акишин, А.А. Потапова // Товаровед продовольственных товаров. - 2010. - № 11. - С. 29-34.

7. Кондратьева И.Ю. Скороспелые, холодостойкие сорта томата для открытого грунта.М.- 2016. – 109с.

8. Пивоваров В.Ф., Скворцова Р.В., Кондратьева И.Ю. Частная селекция томата/М., ВНИИССОК. –2012.–285 с.

9. Патент РФ № 2449563 Способ получения концентрированных томатопродуктов / Мурадов М.С., Гаджиева А.М. Заявка: 2010111502/13. Заявлено 25.03.2010. Опубликовано10.05.2012. - М. -2012.-С.54-62.

10. Ахмедова П.М., Сорта томата для безрассадной культуры в Дагестане // Картофель и овощи. 2010. № 1. С. 10-11.

11. Мурадов М. С., Гаджиева А. М. Способ производства томатного сока // Патент РФ № 2448536. Заявлено 28.12.2009. Опубликовано 27.04.2012. - М. -2012.-С.28-32.

12. Голубкина Н.А., Сирота С.М., Пивоваров В.Ф., Яшин А.Я., ЯшинЯ.И. Биологически активные соединения овощей/ВНИИССОК. –2010. -С.125-129.

13. Гаврилов А.С., Матушкина С.А., Петров А.Ю. Способ экстракции ликопина из биомассы. // Из материалов 1-ого Международного конгресса.- М. -2012.-С.12-19.

14. Капитанов А.Б., Пименов A.M. Каротиноиды как антиоксидантные модуляторы клеточного метаболизма //Успехи современной биологии,2018, т. И6, вып. 2. -С. 179-192.

15. Elaine W-T Chong Dietary antioxidants and primary prevention of age related macular degeneration: systematic review and meta-analysis BMJ. 2009 October 13; 335(7623): -Р. 75.

16. FenniS. etal. Lycopene and tomato powder supplementation similarly inhibit high‐ fat diet induced obesity, inflammatory response, and associated metabolic disorders // Molecular nutrition & food research. 2017. V. 61. № 9. P. 1601083.

17. Лакин Г.Ф. Биометрия. -М. -2015. -196с.


Рецензия

Для цитирования:


., ., ., ., ., . . Вестник Алматинского технологического университета. 2022;(1).

Просмотров: 30


Creative Commons License
Контент доступен под лицензией Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)