Preview

Алматы технологиялық университетінің хабаршысы

Кеңейтілген іздеу

УК-СӘУЛЕЛЕНУ ДОЗАЛАРЫМЕН ӨҢДЕГЕННЕН КЕЙІН АҚ ЖӘНЕ ҚЫЗЫЛ ТАУЫҚ ЕТІНІҢ МИКРОБИОЛОГИЯЛЫҚ КӨРСЕТКІШТЕРІН ТАЛДАУ

https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-1-102-108

Толық мәтін:

Аңдатпа

Бұл мақалада союға дейінгі күтім кезінде ультракүлгін сәулемен өңделгеннен кейін құс етінің сапасын зерттеу нәтижелері келтірілген. Бұл ретте жарықтандырудың үзік-үзік режимі аясында үзік-үзік режимде тікелей емес сәулелендіру әдісімен төсемде бройлер-балапандарды еденде өсіру кезінде құс қорасындағы ауаны зарарсыздандыру үшін бактерицидтік қуаттылығы 200 мДж/см2 254 мДж/см2 болатын бактерицидтік УК-сәулелегіштер (УК) пайдаланылды. Микробиологиялық көрсеткіштердің нәтижелері союдан кейін 200 мДж/см2 254 мДж/см2 дозалармен сәулелендірілгеннен кейін, ет 0°С-тан +2°с-қа дейін температурада сақталғаннан кейін және 1,5 және 3 ай -18°С температурада сақталғаннан кейін ұсынылған.

Авторлар туралы

Р. У. УАЖАНОВА
«Алматы технологиялық университеті» АҚ
Қазақстан

050012, Алматы қ,. Толе би көш,. 100



К. Е. ТЮТЕБАЕВА
«Алматы технологиялық университеті» АҚ
Қазақстан

050012, Алматы қ,. Толе би көш,. 100



Әдебиет тізімі

1. Study of Sensory Characteristics of Poultry Meat Obtained With the Use of Modern Stunning Technology. International Journal of Advanced Science and Technology. Vol. 29, No. 7, (2020), PP. 1339-1345.

2. Газбен есеңгіретудің құс етінің тағамдық құндылығына және функционалдық-технологиялық сипаттамаларына әсері. Научный журнал «Вестник Алматинского технологического университета». г.Алматы, 2019, №4 (125), С.70-76

3. Гущин, В.В. Проблемы безопасности птицепродуктов и пути ее решения / В.В. Гущин, Г.Е. Русанова, Н.И. Риза-Заде // Птица и птицепродукты. – 2013. – № 2. – С. 44–49

4. Технический регламент Таможенного союза «О безопасности пищевой продукции» (ТР ТС 021/2011)

5. Лукашенко, В.С. Методика проведения анатомической разделки тушек, органолептической оценки качества мяса и яиц сельскохозяйственной птицы / В.С. Лукашенко, М.А. Лысенко, Т.А. Столляр, А.Ш. Кавтарашвили и др. // Сергиев Посад, 2013. – 35 с.

6. Васильев, А.И. Применение бактерицидного УФ-излучения для обеззараживания воздуха и поверхностей в помещениях / А.И. Васильев, С.В. Костюченко, В.В. Якименко // Hi+MED Высокие технологии в медицине. – 2014. – № 8(30).

7. Рекомендации по применению ультрафиолетового излучения в животноводстве и птицеводстве. – Москва: Колос, 1979. – 32с.

8. ГОСТ 31467-2012. Межгосударственный стандарт. Мясо птицы, субпродукты и полуфабрикаты из мяса птицы. Методы отбора проб и подготовка их к испытаниям (введен взамен ГОСТа 53597-2009).

9. ГОСТ 31931-2012. Межгосударственный стандарт. Мясо птицы. Методы гистологического и микроскопического анализа (введен взамен ГОСТа Р 53853-2010).

10. Технические регламенты Таможенного союза «О безопасности мяса и мясной продукции» (ТР ТС 034/2013).


Рецензия

Дәйектеу үшін:


УАЖАНОВА Р.У., ТЮТЕБАЕВА К.Е. УК-СӘУЛЕЛЕНУ ДОЗАЛАРЫМЕН ӨҢДЕГЕННЕН КЕЙІН АҚ ЖӘНЕ ҚЫЗЫЛ ТАУЫҚ ЕТІНІҢ МИКРОБИОЛОГИЯЛЫҚ КӨРСЕТКІШТЕРІН ТАЛДАУ. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2022;(2):102-108. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-1-102-108

For citation:


UAZHANOVA R.U., TYUTEBAYEVA K.E. ANALYSIS OF MICROBIOLOGICAL PARAMETERS OF WHITE AND RED CHICKEN MEAT AFTER TREATMENT WITH UV RADIATION DOSES. The Journal of Almaty Technological University. 2022;(2):102-108. (In Russ.) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-1-102-108

Қараулар: 372


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)