Determination of amino acid balancing of proteins of sour-milk product for herodietic food
https://doi.org/10.48184/2304-568X-2020-3-14-19
Abstract
The article presents the results of a study to determine and calculate the amino acid balance of proteins of fermented milk products for herodietal nutrition based on camel milk. It was found that the introduction of camel milk powder from a plant component, a product from a herb, increases the composition of essential amino acids in the preparation of fermented milk products for heroic nutrition in the following order, leucine - 8.66 g ± 0.2 g. Isoleucine - 4.81 g ± 0.1 g, lysine - 6.72 g ± 0.2, methionine - 3.26 g ± 0.2, phenialanine + tyrosine - 5.72 g ± 0.2, threonine - 6.3 g ± 0.2 tryptophan 1.18 g ± 0.2, valine 6.21 g ± 0.2. In addition to the results, mismatch coefficients were calculated, which have the following numbers: formulation No. 1 - 2.4, formulation No. 2 - 2.5.
About the Authors
K. S. KulazhanovKazakhstan
Almaty
E. Zh. Zhaxybayeva
Kazakhstan
Almaty
F. T. Dikhanbayeva
Kazakhstan
Almaty
Zh. P. Dimitrov
Bulgaria
Sofia
Zh. Zh. Smailova
Kazakhstan
Kyzylorda
References
1. Сеитов К.С. Кумыс. Шубат. – Алматы, 2005 – 288 с;
2. Юдина С. Б. Технология геронтологического питания: Учебное пособие. — 2-е изд., стер. — СПб.: Издательство «Лань», 2017. — 232 c.
3. Что такое органические продукты? (What is organic food?) // [Электронный ресурс].URL: https://test.org.ua/usefulinfo/food/info/125 Дата обращения 21.12.2019
4. Просеков А.Ю., Курбанова М.Г. Анализ состава и свойств белков молока с целью использования в различных отраслях пищевой промышленности // Промышленная биотехнология, 2009. - №4. – СП. 68а-71;
5. Харенко Е.Н., Яричевская Н.Н., Юдина С.Б. Технология функциональных продуктов для геродиетического питания: Учебное пособие. — СПб.:Издательство «Лань», 2019. — 204 c.
6. Иванов Д.И., Иванова Н.Н., Артюшкина Е.П.. Минеральный состав корневого сельдерея как продукта функционального питания в зависимости от погодных условий // Вестник Алтайского государственного аграрного университета. № 1 (135), 2016. – С. 23-27.
7. Диханбаева Ф.Т. Исследование химического состава верблюжьего молока // Новости науки Казахстана, №1. – 2010. – С. 100-106.
Review
For citations:
Kulazhanov K.S., Zhaxybayeva E.Zh., Dikhanbayeva F.T., Dimitrov Zh.P., Smailova Zh.Zh. Determination of amino acid balancing of proteins of sour-milk product for herodietic food. The Journal of Almaty Technological University. 2020;(3):14-19. (In Russ.) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2020-3-14-19