Preview

The Journal of Almaty Technological University

Advanced search

Study of amino acid composition of filling for extruded grain crops

https://doi.org/10.48184/2304-568X-2020-3-90-94

Abstract

In this paper, the amino acid composition of protein filling for extruded grain products is studied. According to research, essential amino acids make up more than 1/3 of all amino acids, which means that the protein filling is of high quality. The article considers covering the daily requirement of amino acids of the body with protein filling. It was found that the protein filling contains a rich amino acid composition, and allows you to get extruded grain products with a long shelf life.

About the Authors

U. Ch. Сhomanov
"Kazakh research Institute of processing and food industry" LLP
Kazakhstan
Almaty


G. E. Zhumalieva
"Kazakh research Institute of processing and food industry" LLP
Kazakhstan
Almaty


M. Ch Tultabayev
"Kazakh research Institute of processing and food industry" LLP
Kazakhstan
Almaty


G. S. Aktokalova
"Kazakh research Institute of processing and food industry" LLP
Kazakhstan
Almaty


R. K. Kassimbek
"Kazakh research Institute of processing and food industry" LLP
Kazakhstan
Almaty


A. K. Shoman
"Kazakh research Institute of processing and food industry" LLP
Kazakhstan
Almaty


References

1. Василенко Л.И. Разработка технологии экструдированных зерновых палочек функционального назначения с использованием молочного сырья: дисс. ….канд. техн. наук. – Воронеж: Воронежская государственная технологическая академия, 2007. -225 с.

2. Жумалиева Г.Е., Чоманов У.Ч., Актокалова Г.С., Касимбек Р., Тултабаева А.К. Разработка технологии экструдированных зерновых продуктов с белковой начинкой и длительным сроком хранения: отчет о научно-исследовательской работе по бюджетной программе 217 «Развитие науки» подпрограмма 102 «Грантовое финансирование научных исследований». –Алматы: ТОО «КазНИИППП», 2018. – 105 с.

3. Липатов Н.Н., Сажинов Г.Ю., Башкиров О.Н. Формализованный анализ амино- и жирно-кислотной сбалансированности сырья, перспективного для проектирования продуктов детского питания с задаваемой пищевой адекватностью //Хранение и переработка сельхозсырья, 2001. - №8. - С.11-14.


Review

For citations:


Сhomanov U.Ch., Zhumalieva G.E., Tultabayev M.Ch., Aktokalova G.S., Kassimbek R.K., Shoman A.K. Study of amino acid composition of filling for extruded grain crops. The Journal of Almaty Technological University. 2020;(3):90-94. (In Russ.) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2020-3-90-94

Views: 490


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)