Preview

Алматы технологиялық университетінің хабаршысы

Кеңейтілген іздеу

ШЫРҒАНАҚ СЫҒЫНДЫСЫНЫҢ НАН КӨРСЕТКІШТЕРІНЕ ӘСЕРІ

https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-1-56-61

Толық мәтін:

Аңдатпа

Мақалада өсімдік шикізатының химиялық құрамына, оның ішінде шырғанақ өсімдік шикізаты бойынша ғылыми зерттеулерге әдеби шолу жасай отырып, өсімдік шикізатының дәрумендерге, амин қышқылдарына, минералды заттарға, ақуыздарға бай екенін көруге болады. Микробқа қарсы қасиет көрсететін шырғанақ өсімдік шикізаты жапырағынан сығынды алынды, сонымен қатар нан өнімдерінің сапасын жақсарту және микробиологиялық көрсеткіштерге әсері зерттелді. Шырғанақ өсімдік шикізатының жапырағынан алынған сығындысын 0,5 %, 2% және 4% мөлшерінде қосу арқылы оңтайлы мөлшері таңдалды. Зерттеу барысында шырғанақ өсімдік шикізаты жапырағынан алынған сығындысын 2% мөлшерде қосу нан өнімдерінің тағамдық құндылығын жақсартып қана қоймайды, сонымен қатар дайын өнімдердің жарамдылық мерзімін ұзартады.

Авторлар туралы

И. Н. КУРМАНБАЕВА
«Алматы технологиялық университеті» АҚ
Қазақстан

050012, Алматы қ., Толе би көш. 100



Ж. С. НАБИЕВА
«Алматы технологиялық университеті» АҚ
Қазақстан

050012, Алматы қ., Толе би көш. 100



Д. Б. ТАТТИБАЕВА
«Алматы технологиялық университеті» АҚ
Қазақстан

050012, Алматы қ., Толе би көш. 100



Г. Ш. ДЖУМАБЕКОВА
«Алматы технологиялық университеті» АҚ
Қазақстан

050012, Алматы қ., Толе би көш. 100



А. А. ЖЕЛЬДЫБАЕВА
«Алматы технологиялық университеті» АҚ
Қазақстан

050012, Алматы қ., Толе би көш. 100



Әдебиет тізімі

1. Lvova L. S. Yaitskikh A. V. Kontaminatsiya muki vozbuditelyami kartofelnoy bolezni. Konditerskoe i khlebopekarnoe proizvodstvo, 2018 - № 11.

2. Kostyuchenko M. N., Shlelenko L. A., Nevskaya E. V. i dr. Povyshenie mikrobiologicheskoy bezopasnosti razrabatyvaemykh khlebobulochnykh izdeliy. Konditerskoe i khlebopekarnoe proizvodstvo, 2017 - № 10.

3. Skorbina E. A., Dergunova E. V. i dr. Ispolzovanie ekstrakta kornya solodki v tekhnologii khlebobulochnykh izdeliy. Pishhevaya industriya, 2018 - № 4.

4. Byvalets, O.A. Trends in the development of the range of bakery products [Text] / O.A. Byvalets, I.A. Avilova, A.I. Razumova, I.A. Koryakina // Collection of scientific tr. XII International Scientific-practical conf. In 4 volumes.- 2016. - pp. 37-39.

5. Dzhaboeva A. S., Dumanisheva Z. S., Shaova L. G. i dr. Naturalnye antioksidanty v proizvodstve pishhevykh produktov. Konditerskoe i khlebopekarnoe proizvodstvo, 2017 - № 3.

6. Davlatov S.H. Biology of seed germination and formation of seedlings of evergreen barberries //Izvestia of the Academy of Sciences of the RT. Ed. biol. and medical sciences. 2018. No. 1(158). pp. 21-27.

7. Aliona Ghendov-Mosanu, Elena Cristea, Antoanela Patras, Rodica Sturza, Silvica Padureanu, Olga Deseatnicova, Nadejda Turculet, Olga Boestean and Marius Niculaua. Potential Application of Hippophae Rhamnoides in Wheat Bread Production. Molecules – 2020. Р. 25, doi:10.3390/molecules25061272.

8. Rosa Capita, Miguel Prieto and Carlos Alonso-Calleja. (2004). Sampling Methods for Microbiological Analysis of Red Meat and Poultry Carcasses. Journal of Food Protection, Vol. 67, No. 6, 2019, 1303–1308. https://doi.org/10.4315/0362-028x-67.6.1303

9. Andreas O. Wagner, Rudolf Markt, Mira Mutschlechner, Nina Lackner, Eva M. Prem, Nadine Praeg, Paul Illmer. (2019). Medium Preparation for the Cultivation of Microorganisms under Strictly Anaerobic/Anoxic Conditions. Biochemistry. Р.150, https://dx.doi.org/10.3791/60155.

10. ISO 6579-1:2017/AMD 1:2020. Microbiology of the food chain — Horizontal method for the detection, enumeration and serotyping of Salmonella — Part 1: Detection of Salmonella spp. — Amendment 1: Broader range of incubation temperatures, amendment to the status of Annex D, and correction of the composition of MSRV and SC.

11. ISO 21527-1:2008. Microbiology of food and animal feeding stuffs — Horizontal method for the enumeration of yeasts and moulds — Part 1: Colony count technique in products with water activity greater than 0,95.

12. Paschenko, L.P. Biotechnological bases of bakery products production [Text] / L.P. Paschenko. - M.: Kolos, 2016. - 368 p.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


КУРМАНБАЕВА И.Н., НАБИЕВА Ж.С., ТАТТИБАЕВА Д.Б., ДЖУМАБЕКОВА Г.Ш., ЖЕЛЬДЫБАЕВА А.А. ШЫРҒАНАҚ СЫҒЫНДЫСЫНЫҢ НАН КӨРСЕТКІШТЕРІНЕ ӘСЕРІ. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2022;(2):56-61. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-1-56-61

For citation:


KURMANBAYEVA I., NABIYEVA Z., TATTIBAYEVA D., JUMABEKOVA G., ZHELDYBAYEVA A. IMPACT OF SEA BUCKTHORN EXTRACT ON BREAD INDICATORS. The Journal of Almaty Technological University. 2022;(2):56-61. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-1-56-61

Қараулар: 596


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)