ІҚМ сүйектерінен жасалған ет-сүйек пастасындағы сүйек бөлшектерінің бөліну дәрежесіне ферменттеудің әсері
https://doi.org/10.48184/2304-568X-2021-3-18-24
Аңдатпа
Сүйекті қайта өңдеу ет өнеркәсібінің қалдықтарын ұтымды пайдаланудың өзекті міндеті болып табылады. Ірі қара малдың сүйектерін кәдеге жарату әртүрлі әдістермен жүзеге асырылуы мүмкін. Сүйек шикізатын өңдеу үшін механикалық өңдеу, химиялық гидролиз, ультрадыбыстық өңдеу және т.б. Өңделген ет-сүйек шикізаты ет-сүйек пастасына аскорбин қышқылы (0,05 м, 1 сағ, 25ºС) және пепсин (рН 2,0, t=10...40ºС, τ=1...8 сағ) химиялық әсер етеді. Бұл ет және сүйек пастасындағы сүйек бөлшектерінің массасын 70% азайтуға мүмкіндік береді. Ферментті өңдеуге ұшыраған ет және сүйек пастасын ет өнімдері технологиясында қолдануға болады.
Авторлар туралы
А. К. КакимовҚазақстан
071412, Семей қ., Глинка к-сі, 20а
А. Майоров
Ресей
656910, Алтай өлкесі, Барнаул қ., Научный городок кенті, 35-үй
А. М. Байкадамова
Қазақстан
071412, Семей қ., Глинка к-сі, 20а
Б. К. Кабдылжар
Қазақстан
071412, Семей қ., Глинка к-сі, 20а
А. К. Суйчинов
Қазақстан
071407, Семей қ., Байтұрсынов к-сі, 29
Ж. С. Есимбеков
Қазақстан
071412, Семей қ., Глинка к-сі, 20а
Әдебиет тізімі
1. Mitrofanova A.B., Vetrov V.S. Perspektivy poluchenija pishhevoj mineral'noj dobavki iz kostnogo syr'ja // Agropanorama. – 2001. – P.38-39 (in Russian)
2. Kakimov, A., Suychinov, A., Mayorov, A., Yessimbekov, Z., Okuskhanova, E., Kuderinova, N., Bakiyeva, A. Meat-bone paste as an ingredient for meat batter, effect on physicochemical properties and amino acid composition // Pakistan Journal of Nutrition. – 2017. - 16 (10), PP. 797-804.
3. Zhou Yong Dong, Meng Yao Li, Gang Tian, Tie Hua Zhang, Hui Ren, Siew Young Quek. Effects of ultrasonic pretreatment on the structure and functionality of chicken bone protein prepared by enzymatic method // Food Chemistry. – 2019. – Vol. 299 - 125103. – P. 1-10.
4. Cao J. et al. Extraction and physicochemical characterization of pepsin soluble collagens from golden pompano (Trachinotus blochii) skin and bone //Journal of Aquatic Food Product Technology. – 2019. – Т. 28. – №. 8. – P. 837-847.
5. Erwanto Y. et al. Isolation and characterization of collagen from local goat bone using pepsin hydrolysis //IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. – IOP Publishing, 2020. – Т. 492. – №. 1. – P. 012083.
6. Kuderinova N. A. Development of technology for the production and use of a food component from bone raw materials: dissertation on. Cand. Techn. Sci. degree.: 05.18.04. - Semey: Semey State University named after Shakarim. – 2004. – 231 p. (in Russian)
7. Chiquita P., Noer U., Ofier S. Y. Collagen from chemical and enzymatic hydrolysis as a bone graft in the periodontal regenerative therapy AIP Conference Proceedings. – AIP Publishing LLC, 2020. – Т. 2314. – №. 1. – P. 050016.
8. Voronina, T. Yu. Poluchenie gidrolizatov iz defektnogo zerna zlakov /T. Yu. Voronina, T. V. Ryazanova, S. M Voronin // Khimiya rastitel'nogo syr'ya. - 1998. - № 2. -P. 15-16 (in Russian)
9. Granatova, V. P. Teoriya i praktika polucheniya i primeneniya natural'nykh strukturoobrazovatelei / V. P. Granatova, A. A. Zaporozhskii, G. I. Kas'yanov // Izv. vuzov. Pishchevaya tekhnologiya. – 2007. - №2.- P. 5-8. (in Russian)
10. Chen, L., Chen, J., Ren, J., & Zhao, M. Effects of ultrasound pretreatment on the enzymatic hydrolysis of soy protein isolates and on the emulsifying properties of hydrolysates // Journal of Agricultural & Food Chemistry. – 2011. - 59(6), 2600; DOI: 10.1021/jf103771x
11. Korot'ko G. F. Zheludochnoe pishchevarenie. Krasnodar, 2007, – 256 p. (In Russian)
12. Pepsin: The role of pepsin in digestion Access mode: http://polyguanidines.ru/ a_ guan idini&pepsin&2.htm. Application date 15.08.2021(in Russian)
13. Antonov V.K. Khimiya proteoliza. - M.: Nauka, 1991. - 504 p. (in Russian)
14. Uniacke-Lowe T., Fox P. F. Chymosin, pepsins and other aspartyl proteinases: Structures, functions, catalytic mechanism and milk-clotting properties //Cheese. – 2017. – P. 69-113.
15. Kakimov A., Kabdylzhar B., Yessimbekov Zh., Suychinov A., Baikadamova A. Identifying patterns in the effect exerted by a cooling process and the fine grinding modes on the qualitative indicators of a meat and bone paste //Eastern-European Journal of Enterprise Technologies– 2020. - №2/11(104). – P.6-12.
16. Antipova L. V., Glotova I. A., Rogov I. A. Metody issledovaniya myasa i myasoproduktov. - M.: Kolos, 2001. – 376 p. (in Russian)
17. GOST 32224-2013. Myaso i myasoprodukty dlya detskogo pitaniya. Sposob opredeleniya razmera chastits kosti. - Vvedenie. 2015-07-01. - M.: Standartinform, 2014. – 6 p. (in Russian)
18. Suslova A. I., Bakhtairova V. I. Osnovnye ponyatiya biokhimii. Fermenty: uchebnoe posobie dlya inostrannykh studentov. - Irkutsk: ISMU, 2014. – 41 p. (in Russian)
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Какимов А.К., Майоров А., Байкадамова А.М., Кабдылжар Б.К., Суйчинов А.К., Есимбеков Ж.С. ІҚМ сүйектерінен жасалған ет-сүйек пастасындағы сүйек бөлшектерінің бөліну дәрежесіне ферменттеудің әсері. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2021;(3):18-24. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2021-3-18-24
For citation:
Kakimov A., Mayorov A., Baikadamova A., Kabdylzhar B., Syuichinov A., Yessimbekov Z. Effects of fermentation on the degree of breaking up of bone particles in meat and bone paste from cattle bones. The Journal of Almaty Technological University. 2021;(3):18-24. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2021-3-18-24