Preview

РОЛЬ ИОНООЗОННЫХ ВЗРЫВОКАВИТАЦИОННЫХ ПРОЦЕССОВ В ИЗМЕНЕНИИ АМИЛОЛИТИЧЕСКОЙ И ПРОТЕОЛИТИЧЕСКОЙ АКТИВНОСТИ ФЕРМЕНТОВ СОЛОДА

Abstract

The article shows the effect of ionozonized explosion cavitation on the enzymatic activity of malt and its relationship to the ability of germination of barley grain. Earlier, the impact on these objects and the process of malt production was not studied. In the course of our research, it has been established that the nature of the effect depends significantly on the concentration: low increases the amylolytic activity by 47,7%, and the proteolytic activity by 31,8%, which positively affects the germination capacity, which is 99,8%. However, with an increase in the dose of the introduced components, the activity of the enzymes decreases by 44,3%.

About the Authors

С. Шинтасова
Алматинский технологический университет
Russian Federation


М. Маемеров
Алматинский технологический университет
Russian Federation


Г. Байгазиева
Алматинский технологический университет
Russian Federation


А. Молдакаримов
Алматинский технологический университет
Russian Federation


References

1. Калье М.И. Влияние КВЧ-излучения на всхожесть семян ячменя и на активность фермента амилазы в ячменном солоде // Наука и совре-менность. - Нижний Новгород, 2010. - С. 28-33.

2. Maryam Yaldagard, Seyed.Ali. Mortazavi and Farideh. Tabatabaie. The effect of ultrasound in combination with thermal treatment on the germinated barley’s alpha-amylase activity // Kor. J. Chem. Eng. - Korea, 2008. - V. 25, № 3. - РР. 517-523.

3. Jean-Claude Tawaba Bwanganga. Effect of cold shock on the enhancement of β-amylase activity during malting and malt processability for a red sorghum intended for brewing use // J. Inst. Brew. - UK, 2015. - V. 121, № 2. - РР. 219-223.

4. Нарцисс Л. Технология солодоращения, пер. с нем. 7-го перераб. изд. Яблоковой А.С., под ред. Ермолаевой Г.А., Шаненко Е.Ф. - СПб.: Про-фессия, 2007. - Т. 1. - 584 с.

5. Нечаев А.П. Пищевая химия. - СПб.: ГИОРД, 2007. - 640 с.

6. Хозиев О.А., Хозиев А.М., Цугкиева В.Б. Технология пивоварения. - СПб., Москва, Красно-дар: Лань, 2016. - 560 с.

7. Бэмфорт Ч. Новое в пивоварении, пер. с англ. Боровиковой Е.С., Горожанкиной И.С. - СПб.: Профессия, 2007. - 520 с.

8. ГОСТ 5060-86 «Ячмень пивоваренный. Технические условия». - Введение 1988-07-01. - Москва: Издательство стандартов, 1986. - 5 с.

9. ГОСТ 29294-92 «Солод пивоваренный ячменный. Технические условия». - Введение 1993-06-01. - Москва: Издательство стандартов, 1992. - 19 с.

10. ГОСТ 10968-88 «Зерно. Методы опреде-ления энергии прорастания и способности прорас-тания». - Введение 1988-07-01. - М.: Издательство стандартов, 1988. - 3 с.

11. ГОСТ 20264.4-89 «Препараты фермент-ные. Методы определения амилолитической актив-ности». - Введение 1990-07-01. - М.: Издательство стандартов, 1989. - 27 с.

12. ГОСТ Р 53974-2010 «Ферментные препа-раты для пищевой промышленности. Метод опреде-ления протеолитической активности». - Введение 2012-01-01. - Москва: ТК 176 «Спиртовая, дрожже-вая и ликероводочная продукция», М.: 2010. - 17 с.


Review

For citations:


 ,  ,  ,   . The Journal of Almaty Technological University. 2018;(1):37-41. (In Russ.)

Views: 312


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)