Preview

Алматы технологиялық университетінің хабаршысы

Кеңейтілген іздеу

Коэкструдирленген тамақ өнімдерін дайындау әдісін ғылыми негіздеу

https://doi.org/10.48184/2304-568X-2020-4-47-53

Толық мәтін:

Аңдатпа

Мақала коэкструдирленген тамақ өнім-дерін өндіруде дәнді дақылдардың дәнінен дайындалған көп дәнді ұн қоспаларын механикалық өңдеу әдісінің оңтайлы режимдерін ғылыми негіздеуге арналған. Даярлық дәрежесі жоғары өнімдерді байытуға арналған өсімдік текті және жануар текті шикізат негізіндегі функционалды термотұрақты салмалар емдікпрофилактикалық мақсатта тағайындалатын дайын көп дәнді өнімдерінің ассортиментін кеңейтіп, қоректік құндылығын жоғарылатады. Зерттеудің жаңалығы  даярлық дәрежесі жоғары коэкструдирленген көп дәнді өнімдерінің биологиялық белсенді заттары туралы, емдік және профилактикалық қасиеттерге ие физиологиялық функционалды ингредиенттер мен өнімдерді байыту жөнінде ғылыми-техникалық және тәжірибелік білімді тереңдетіп алу. Жеміс-жидекті және ет-сүтті салма қосылған даярлық дәрежесі жоғары көп дәнді өнімдерінің өндірісі жаңа тағам өнімдерінің ассортиментінің кеңеюіне, тағам құрылымының жақсаруына, денсаулықтың нығаюына және адам организмінің иммунитеттік қорғанысының күшеюіне ықпалын тигізеді.

Авторлар туралы

Ә. Ә. Оспанов
Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті
Қазақстан

Алматы



А. К. Тимурбекова
Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті
Қазақстан

Алматы



А. Т. Алмаганбетова
Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті
Қазақстан

Алматы



Әдебиет тізімі

1. Остриков А.Н. Инновационные технологии белковых текстуратов / А.Н. Остриков, В.Н. Василенко, Е.А. Татаренков // Воронеж.гос. ун-т инж. технол. – Воронеж: ВГУИТ, 2012. – 224 с.

2. Chiu H.-T., Yu C.-Y., Huang C.-M., Lin B.-S. Coextrusion and biaxial orientation of multimicrolayer films // Journal of Applied Polymer Science, 2020. – 37(41).

3. Lewicki P.P. Extrusion technology // Encyclopedia of Meat Sciences, 2014. – P. 564-569.

4. Оспанов А.А., Остриков А.Н., Муслимов Н.Ж., Тимурбекова А.К., Джумабекова Г.Б. Технология производства коэкструдированных пищевых продуктов. – Алматы: ТОО «Нур-Принт», 2018. – 211 с.

5. Alexander N. Ostrikov, Sergey V. Shakhov, Abdymanap A. Ospanov, Nurzhan Zh. Muslimov, Aigul K. Timurbekova Mathematical modeling of product melt flow in the molding channel of an extruding machine with meat filling feeding // Journal of Food Process Engineering, 2018. – V. 41, Issue 8.

6. Оспанов А.А., Муслимов Н.Ж., Тимурбекова А.К., Джумабекова Г.Б. Патент РК на полезную модель «Полизлаковый коэкструдированный продукт питания с плодово-ягодной начинкой», № 1762 от 31.10.2016.

7. Оспанов А.А., Муслимов Н.Ж., Тимурбекова А.К., Джумабекова Г.Б. Патент РК на полезную модель «Полизлаковый коэкструдированный продукт питания с мясо-молочной начинкой (варианты)», № 2175 от 30.05.2017.


Қосымша файлдар

Рецензия

Дәйектеу үшін:


Оспанов Ә.Ә., Тимурбекова А.К., Алмаганбетова А.Т. Коэкструдирленген тамақ өнімдерін дайындау әдісін ғылыми негіздеу. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2020;(4):47-53. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2020-4-47-53

For citation:


Ospanov A.A., Timurbekova A.K., Almaganbetova A.T. Scientific justification of the co-extruded foodstuffs preparing method. The Journal of Almaty Technological University. 2020;(4):47-53. (In Kazakh) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2020-4-47-53

Қараулар: 539


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)