Preview

The Journal of Almaty Technological University

Advanced search

Optimal methods of obtaining gluten and starch from wheat and their use

Abstract

For the rational and effective use of wheat grain grown in the country, the article presents overview materials and statistics on the use of products of deep processing of wheat grain in Kazakhstan. Data on the main technologies for obtaining gluten and starch are also presented, raw materials are selected, and its technological properties are determined. To establish production, optimal parameters for obtaining starch and gluten were developed and data on their use were presented.

About the Authors

G. T. Sarbasova
LLP «Scientific and production enterprise «Innovator»
Kazakhstan
Nursultan


D. A. Shaimerdenova
LLP «Scientific and production enterprise «Innovator»
Kazakhstan
Nursultan


A. A. Makhambetova
LLP «Scientific and production enterprise «Innovator»
Kazakhstan
Nursultan


Zh. M. Chekanova
LLP «Scientific and production enterprise «Innovator»
Kazakhstan
Nursultan


D. M. Iskakova
LLP «Scientific and production enterprise «Innovator»
Kazakhstan
Nursultan


M. B. Bekbolatova
LLP «Scientific and production enterprise «Innovator»
Kazakhstan
Nursultan


References

1. Лукин, Д.Н. К вопросу импортозамещения продуктов глубокой переработки зерна и картофеля/Н.Д. Лукин, Н. Р. Андреев // Вестник Воронежского государственного университета инженерных технологий (Воронеж). – 2014. – №4. – С. 291–294.

2. Литвяк В. В. Развитие теории и практики модификации крахмалосодержащего сырья для создания новых продуктов. Автореферат дисс. на соискание ученой степени д.т.н., Краснодар, 2013, 48 стр.

3. Пшеничный крахмал. Получение пшеничного крахмала в России. [Электронный ресурс]: Режим доступа. http://rekcipes.ru/pastriesfrom-dough/pshenichnyi-krahmal-polucheniepshenichnogo-krahmala-v.html. (Дата обращения 21.10.2019 г.).

4. Производство пшеничного крахмала. [Электронный ресурс]: Режим доступа. www.sergey-osetrov.narod.ru/Projects/Production_of_the_wheat_starch. (Дата обращения 21.10.2019 г.).

5. Статистика сельского, лесного, охотничьего и рыбного хозяйства. [Электронный ресурс]: Режим доступа. http://stat.gov.kz/official/industry/14/publication. (Дата обращения 21.10.2019 г.).

6. Казахстан недобрал 3 млн. тонн зерна по итогам 2019 года. [Электронный ресурс]: Режим доступа. https://kazakh-zerno.net/161453-kazahstannedobral-3-mln-tonn-zerna-po-itogam-2019-goda. (Дата обращения 21.10.2019 г.).

7. Андреев Н.Р. Основы производства нативных крахмалов. – М.: Пищевая промышленность, 2001. –207с .

8. Куликов В.Г. Гольдштейн В.Г., Страхова С.А. Технология производства клейковины и крахмала с учетом влияния технологических параметров// Вестник КрасГау. 2018. № 3. -С. 172–177.

9. Инновационный патент РК № 30557 «Способ получения глюкозо-фруктозного сиропа из крахмала тритикале», опубликовано 16.11.2015. Авторы: Шаймерденова Д. А., Оспанкулова Г. Х., Тоймбаева Д. Б., Булашев Б. К., Каманова С. Г., Полуботько О. В. БИ №6 от 15.06.2016


Review

For citations:


Sarbasova G.T., Shaimerdenova D.A., Makhambetova A.A., Chekanova Zh.M., Iskakova D.M., Bekbolatova M.B. Optimal methods of obtaining gluten and starch from wheat and their use. The Journal of Almaty Technological University. 2020;127(2):91-99. (In Russ.)

Views: 497


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)