Preview

Бақша дақылдарының құрамында пектин бар сығындыларының сапалық көрсеткіштерін бағалау

Толық мәтін:

Аңдатпа

Мақалада «Карина» сорты асқабақ сығындыларынан және «Торпеда» сорты қауынынан жасалған құрамында пектин бар сығындылардың аналитикалық сипаттамаларына, олардың сілікпе құраушы және кешенді қалыптастырушы қабілетіне зерттеу жүргізілді. Жүргізілген эксперименттер негізінде бақша дақылдарынан жасалған пектиндер этерификацияның төмен дәрежесімен (34,7-36,8%), 240-290 мг Рb2+/г деңгейінде жоғары кешен құраушы қабілеттілігімен сипатталады, бұл табиғи детоксиканттар ретінде әзірленген пектинөнімдерді пайдалануды ұсынуға мүмкіндік береді. Бақша дақылдарының пектинде-рінде сілікпенің кешен құраушы қабілеті мен беріктігі арасында кері тәуелділік орнатылған.

Авторлар туралы

С. Т. Азимова
Алматы Технологиялық университеті
Қазақстан
Алматы


М. Ж. Кизатова
С.Ж. Асфендияров атындағы Қазақ ұлттық медицина университеті
Қазақстан
Алматы


Г. К. Искакова
Алматы Технологиялық университеті
Қазақстан
Алматы


З. С. Уйкасова
Алматы Технологиялық университеті
Қазақстан
Алматы


Әдебиет тізімі

1. Teplaya G.А. Heavy metals as a factor of environmental pollution // Astrakhan bulletin of ecological education . – 2013. – № 1(23). - Pp. 182–192. [in Russian]

2. Alibaeva B.N., Omarova A.S., Tsitsurin V.I., Esdaulet B.K., Adambekova M.R., Seralin E.B. The content of heavy metals in the body as an indicator of the environmental load of places of residence and the possibility of effective correction of the health of the population of a modern metropolis on the example of Almaty // International Journal of Experimental Education: Publishing House "Academy of Natural Sciences" (Penza).-2015.-№2.- Pp.70-75. [in Russian]

3. Sears M.E. Chelatation: Harnessing and enhancing heavy metal detoxification -A review. // The Scientific World Journal/ - 2013, Articles ID 219840. Р.13.

4. Azimova S. T., Kizatova M.J., Akhmetova S.O., Donchenko L.V., Admayeva A.M. Towards food security through application of novel scientific findings// Security and Sustainability issues. – 2017. № 6(4). – Р.-719-729

5. Lara-Espinoza, C.; Carvajal-Millán, E.; Balandrán - Quintana, R.; López-Franco, Y.; Rascón Chu, Pectin and Pectin-Based Composite Materials: Beyond Food Texture. // Molecules 2018, 23, 942. https://doi.org/10.3390/molecules23040942

6. Martins Z., Pinho O., Ferreira I. Food industry by-products used as functional ingredients of bakery products// Trends in Food Science & Technology, 2017. - Vol. 67.- P. 106-128.

7. Golubev V. N. et al. Food and biologically active additives: Manual for university students.-M .: Academy, 2003.-202 p. [in Russian]

8. Kolmakova N. Unusual in familiar: pectin as a useful food supplement // Food Industry. -2004. №8.-С. 77-78. [in Russian]

9. Donchenko L.V., Firsov G.G. Technology of pectin and pectin products. – Krasnodar: КГАУ, 2006.-279 p. [in Russian].

10. Shelukhina P.P. Scientific bases of pectin technology. - Frunze: Ilim, 1988 .-- 168 p. [in Russian]

11. Bredikhina N.А. Pectins - unique natural healers // Food, taste, aroma. - 2001. - № 32. - P. 32. [in Russian]

12. Donchenko L.V., Firsov G.G. Technology of pectin and pectin products. – Krasnodar: КГАУ, 2006.-279 p. [in Russian]

13. Pismenny V.V., Troitsky B.N., Kochetkova et al. Pectin and pectin-prophylaxis // Food Indutsry.- 1998. -№ 2. - P. 46. [in Russian]

14. Kenijz, N.V., Sokol, N.V. Pectin substances and their functional role in bread-making from frozen semi-finished products / N.V.Kenijz, N.V. Sokol // European Online Journal of Natural and Social Sciences. – 2013. – № 2. – С. 253- 261.

15. Kulichenko А.I., Mamchenko Т.V., Zhukova S.А. Modern technologies for the production of confectionery products using dietary fiber // Young scientist. – 2014. – №4. – Pp. 203-206. [in Russian]

16. Neumyvakin I.P. Pumpkin. -М.: Ozon.ru, 2015. – 224 p. [in Russian]

17. Kabirova L.V., Nussupova А.О. Summer squash - Almaty: Kainar, 2000.- 50 p. [in Russian]

18. Donchenko L.V., Firsov G.G. Technology of pectin and pectin products. – Krasnodar: КГАУ, 2006.-279 p. [in Russian]

19. Fleming C., Russcher H., Brouwer R., Lindemans J., de Jonge R. Evaluation of Sysmex XN1000 High-Sensitive Analysis (hsA) Research Mode for Counting and Differentiating Cells in Cerebrospinal Fluid. Am J Clin Pathol. 2016; 145: р.299 – 307.

20. Donchenko L. V. Technology of pectins and pectin products: textbook. - M .: DeLi, 2000 .-255 p. [in Russian]

21. Melnikov A.B., Mikhailushkin P.V., Poltarykhin A.L., Dibrova, Z.N. The Economics of Addressing Food Security: A Case Study, Entrepreneurship and Sustainability Issues.7 (1): 595-602., 2019. https://doi.org/10.9770/jesi.2019.7.1(41) [in Russian]

22. Donchenko L.V., Sokol N.V., Krasnoselova Ye.А. // Food Chemistry. Hydrocolloids: textbook. manual for STR /editor L.V. Donchenko.-2nd ed., Rev. and additional. - М.: Юрайт, 2018.-180 p. [in Russian]


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Азимова С.Т., Кизатова М.Ж., Искакова Г.К., Уйкасова З.С. Бақша дақылдарының құрамында пектин бар сығындыларының сапалық көрсеткіштерін бағалау. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2020;127(2):49-53.

For citation:


Аzimova S., Kizatova M., Iskakova G., Uikassova Z. Evaluation of quality indicators of pectin-containing extracts of melons. The Journal of Almaty Technological University. 2020;127(2):49-53.

Қараулар: 345


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)