Preview

Құрамында пектин бар қымыздың функционалдық қасиеттерін зерттеу

Толық мәтін:

Аңдатпа

Мақалада дәстүрлі қымыз алу тәсілі сипатталған және құрамында пектин бар қымыз дайындау сұлбасы келтірілген. Зерттелетін қымыз түрінде сұйық алма пектинін қосу есебінен С витамині мен ақуыз құрамының дәстүрлі қымызмен салыстырғанда айтарлықтай артуы байқалады. Құрамында пектин бар қымыздың детоксикациялық қасиеттері мен қолдану қауіпсіздігін анықтау мақсатында кадмиймен уланған зертханалық ақ егеуқұйрықтарға клиникаға дейінгі эксперименттер жүргізілді. Құрамында пектин бар қымыздың қан көрсеткіштеріне оң әсерін тигізгенін және зерттелетін жануарлардың жалпы жағдайының жақсаруына ықпал ететінін, және де бұл қымыздың осы түрін ауыр металдармен тірі организмдердің уланған кезде функционалдық ретінде пайдалануға мүмкіндік беретіні көрсетілді.

Авторлар туралы

Б. Н. Әлибаева
Алматы технологиялық университеті
Қазақстан
Алматы


К. И. Нукуш
Алматы технологиялық университеті
Қазақстан
Алматы


Әдебиет тізімі

1. Abisheva T.O., Ashirova Zh.B., Ramazanova A.A. Biological and therapeutic properties of koumiss / World of modern science. 2015.-3 (30). -P. 15-20.

2. Isabaev A., Dordochkina S. Veterinary and sanitary examination of dairy products. Educationalmethodical manual - Kostanay, 2016. - 80 p.

3. Avchieva P. B., Minchenko T. V. A method of producing pectin from apple squeezers. // Access mode: http://www.findpatent.ru/patent/211/2110187.html. Date of application: 15.02.2020

4. Batkibekova M.B., Musulmanova M.M., Sultankulova A.S., Ashimova S.B. Pectin as a physiologically functional ingredient for dairy products. // Access mode: http://arch.kyrlibnet.kg/uploads/BATKIBEKOVA-3.pdf. Date of application: 15.02.2020

5. Alibayeva B.N., Zhaisanova Zh. / Technology development of pectin containing fruit drinks for functional purposes. // European Research: Innovation in Science, Education and Technology London, United Kingdom, "European Research", 7-8 June 2018.- P. 11-15.

6. Technical regulation of the Customs Union “On the safety of milk and dairy products” (TR CU 033/2013) Adopted by the Decision of the Council of the Eurasian Economic Commission of October 9, 2013.- No. 67. – 30 p.

7. Technical regulation of the Customs Union “On Food Safety” (TR TS 021/2011) Approved by the Decision of the Customs Union Commission dated December 9, 2011.- No. 880. - 212 p.

8. Vanamala J., Glagolenko A., Yang P., Carroll R. J., Murphy M.E., Newman R.A., Ford J.R., Braby L.A., Chapkin R.S., Turner N.D., Lupton J.R., Dietary fish and pectin enhance colonocyte apoptosis in part through suppression of PRAR{delta}/PGE2 and elevation of PGE3.// Carcinogenesis, 2008, 29 (4). -P. 790-796.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Әлибаева Б.Н., Нукуш К.И. Құрамында пектин бар қымыздың функционалдық қасиеттерін зерттеу. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2020;127(2):37-43.

For citation:


Alibayeva B.N., Nukush K.I. Study of functional properties of pectin-containing koumiss. The Journal of Almaty Technological University. 2020;127(2):37-43.

Қараулар: 348


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)