Preview

MCP-1 препаратының қолдануымен Апорт сұрпы алмаларының сақталуын зерттеу

https://doi.org/10.48184/2304-568X-2025-2-107-116

Толық мәтін:

Аңдатпа

Бұл жұмыста Апорт сұрпының алмаларын MCP-1 препаратымен сақтау бойынша жүргізілген зерттеудің нәтижелері ұсынылған. Зерттеудің мақсаты – Апорт Алматылық сұрпының сақтауында MCP-1 препаратының тиімділігін бағалау. Алмалар реттелетін газ ортасында (РГО) және қалыпты жағдайда, бақылау және тәжірибелік топтарға бөлініп сақтауға қойылды. Өлшемдер сақтау алдында, одан кейін, сондай-ақ +23 °C температурада 14 күн бойы ұстаудан соң (сату жағдайын имитациялау) жүргізілді. Агротехнологиялық талаптардың бұзылуы мен өнімді кеш жинауға қарамастан, MCP-1 препаратымен өңдеу оң нәтижелер көрсетті: жемістердің тығыздығы мен сапасының сақталуына, сондай-ақ физиологиялық бұзылыстардың төмендеуіне ықпал етті, әсіресе РГО жағдайында. MCP-1 препараты жемістердің текстурасы мен тыныс алу тұрақтылығын тиімді сақтап қана қоймайды, сонымен қатар аурулардан, әсіресе ұзақ сақтау кезінде және бөлме температурасында кейіннен қартаю кезінде болатын шығындарды айтарлықтай азайтады. Бұл жемістер мен көкөністерді сақтау технологияларында заманауи өсу реттегіштерін пайдаланудың ғылыми және қолданбалы құндылығын арттырады. Алынған нәтижелер MCP-1 препаратының Апорт сұрпын сақтау кезінде жоғары тиімділігін және оны сақтау мен сатудағы шығындарды азайтудағы маңыздылығын дәлелдейді, бұл әсіресе Қазақстандағы апортты қайта жаңғырту бағдарламасы аясында маңызды.

Автор туралы

И. А. Салатина
Ташкент мемлекеттік аграрлық университеті
Өзбекстан

100140, Ташкент-140, ТашГРЭС шағын ауданы, Университет көш., 2а



Әдебиет тізімі

1. DeFilippi, B. G., Manríquez, D., Lueangwilai, K., González-Agüero, M. (2015). Aromas and flavors of fresh fruits: Application of 1-MCP. Postharvest Biology and Technology, 107, 6–15. This study investigates the effect of 1-MCP on fruit aroma compounds, including apples, with an emphasis on improving commercial quality during storage.

2. Wang, Y., Luo, Z., Gao, S. (2014). Effect of 1- MCP on phenolic metabolism and antioxidant activity in 'Cripps Pink' apples during storage. Postharvest Biology and Technology, 91, 122–127. The paper demonstrates how 1-MCP helps delay oxidative processes and preserve nutritional compounds in apples.

3. Lara, I., García, P., Vendrell, M. (2004). Postharvest changes in metabolism of 'Golden Smoothee' apples after 1-MCP treatment. Postharvest Biology and Technology, 33(3), 275–285. Describes how 1-MCP slows senescence and reduces postharvest losses.

4. Salvador, A., Arnal, L., Besada, C., Larrea, V., Quiles, A., Pérez-Munuera, I. (2007). Physicochemical changes in 'Rojo Brillante' persimmon treated with 1- MCP and stored under refrigeration. Food Science and Technology International, 13(1), 41–48. Explores 1- MCP’s effect on maintaining firmness and visual quality, similar to its effects in apples.

5. Szybisz, I., Reich, M., Mieszczańska, M. (2023). Structural and quality changes in apples stored in controlled atmosphere with 1-MCP treatment. Foods, 12(22), 4050. A recent study highlighting the synergistic effect of controlled atmosphere and 1-MCP in enhancing apple firmness and reducing physiological disorders.

6. Moreira, M. R., Ponce, A. G., Valle, S. E., Roura, S. I. (2021). Combined application of ozone and 1-MCP to ensure the quality and microbial safety of apples. Food Microbiology, 96, 103736. Useful for understanding 1-MCP's influence on fungal microflora and mold prevention.

7. Rudell, D. R., Mattheis, J. P. (2009). Synergistic effects of controlled atmosphere and 1-MCP on chlorophyll degradation in 'Granny Smith' apples. Postharvest Biology and Technology, 53(1–2), 1–8. Describes improved visual appearance and color retention through combined treatments.

8. DeEll, J.R., Ayres, J.T., Murr, D.P. (2008). 1- Methylcyclopropene concentration and timing after harvest affect 'McIntosh' apple ripening during storage. HortTechnology, 18(4), 624–630.

9. McArtney, S., Parker, M., Obermiller, J., Hoyt, T. (2011). Influence of 1-MCP on firmness loss and decay development in apples stored under farm market and elevated temperature conditions. HortTechnology, 21(4), 494–499.

10. Kolniak-Ostek, J., Wojdyło, A., Markowski, J., Sujka, K. (2014). Postharvest 1-MCP treatment and its impact on apple quality during long-term storage. European Food Research and Technology, 239, 603–612.

11. Ting, W.J.L., Silcock, P., Biasioli, F., Bremer, P. (2023). Physical and structural effects of 1- MCP on four apple cultivars during storage. Foods, 12(22), 4050.

12. Ozüpek, O., Köksal, A.I. (2010). Preliminary effects of 1-MCP treatment on quality characteristics of 'Gloster' and 'Cooper 900' apples under cold storage. Acta Horticulturae, 877, 395–399.

13. Maletsika, P., Nanos, G.D., Papoulias, E., Vasilakakis, M. (2015). Influence of ozone and 1-MCP on the quality of 'Red Chief' apples in cold storage. Acta Horticulturae, 1079, 429–434.

14. Bekele, E.A., Beshir, W.F., Hertog, M.L.A.T.M., Nicolaï, B.M., Geeraerd, A.H. (2015). Metabolomics of 1-MCP and controlled atmosphere effects during storage and ripening of apples. Acta Horticulturae, 1079, 179–186.

15. Zhang, P., Chen, S., Li, C., Li, B. (2018). Effects of 1-MCP treatment on quality and volatiles in apples of different maturities during storage. Science and Technology of Food Industry, 39(21), 247–252.

16. Plengsurichai, M., Trinok, U., Turner, D.V. (2010). 1-Methylcyclopropene reduces moisture loss and extends shelf life of rose apples. Fruits, 65(3), 133–140.

17. Kostanšek, E., Pereira, V. (2003). Successful commercial application of 1-MCP during storage. Acta Horticulturae, 628, 213–219.

18. Watkins, C.B., Nock, J.F., Whitaker, B.D. (2000). Responses of early, mid, and late harvest apple cultivars to postharvest application of 1-MCP under air and controlled atmosphere conditions. Postharvest Biology and Technology, 19(1), 17–32.

19. Pre-Aymard, C., Fallik, E., Weksler, A., Lurie, S. (2005). Sensory and instrumental measurements of 'Anna' apples treated with 1-MCP. Postharvest Biology and Technology, 36(2), 135–142.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Салатина И.А. MCP-1 препаратының қолдануымен Апорт сұрпы алмаларының сақталуын зерттеу. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2025;148(2):107-116. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2025-2-107-116

For citation:


Salatina I.A. Research on the storage of Aport apples with MCP-1 treatment. The Journal of Almaty Technological University. 2025;148(2):107-116. (In Russ.) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2025-2-107-116

Қараулар: 62


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)