Preview

Алматы технологиялық университетінің хабаршысы

Кеңейтілген іздеу

Студенттерге арналған ет өнімдерінің технологиясын жасау

https://doi.org/10.48184/2304-568X-2025-2-133-141

Толық мәтін:

Аңдатпа

Студенттер тамақтану рационындағы өнімдер әзірлеу – әлеуметтік маңызды міндет болып табылады, және оның шешілуі денсаулықты сақтау, эмоционалдық күйді жақсарту, еңбек қабілеттілігін арттыру, жалпы өмір сапасы мен ұзақтығына әсер етеді. Студенттерге арналған ет өнімдерінің технологиясын жасау – бұл ауыл шаруашылығы мен тағам өнеркәсібінің маңызды салаларының бірі. Бұл процесс еттің сапасын сақтап, оны әртүрлі өнімдерге айналдыру үшін әртүрлі технологиялық әдістерді қолдануды талап етеді. Қазіргі уақытта студенттерге арналған тағам өнімдерінің ассортименті шектеулі, сондықтан экологиялық көздерден алынған нутриенттермен байытылған баламалы, тартымды өнімдерді әзірлеу технологиясы үлкен маңызға ие. Ақуызды-энергетикалық тапшылық студенттердің денсаулығына теріс әсер ететін салдарлармен алаңдаушылық туғызып отыр, және оның бір себебі студенттік жастардың төмен төлем қабілеттілігі болып табылады. Осыған байланысты құндылығы төмен ет шикізаты ресурстарын іздеу, физика-химиялық көрсеткіштерін зерттеу және студенттерге арналған жаңа ет өнімдерін өндіруге пайдалану – ғалымдар мен салалық мамандар үшін өзекті міндет болып табылады. Осы мақалада студенттердің тамақтануын зерттеу және өсімдік ақуыздарымен байытылған ет өнімі технологиясын жасау үдерісінің негізгі кезеңдері мен әдістері талқыланады.

Авторлар туралы

А. М. Таева
Алматы технологиялық университеті
Қазақстан

050012, Алматы қ., Төле би көш., 100



Д. Б. Айтжан
Алматы технологиялық университеті
Қазақстан

050012, Алматы қ., Төле би көш., 100



А. Қ. Құрманбекова
Алматы технологиялық университеті
Қазақстан

050012, Алматы қ., Төле би көш., 100



Әдебиет тізімі

1. Обреимова Н.И. / Балалар мен жасөспірімдердің анатомиясы, физиологиясы және гигиенасы негіздері. / М: Академия – 2016 ж.

2. Любимова З.В. / Жас физиологиясы. / М: Гуманит. Басылым. / Владос орталығы – 2014 ж.

3. Багрянцева О.В., Мазо В.К., Кочеткова А.А., Шатров Г.Н. Об использовании маркировки «функциональные пищевые продукты» // Переработка молока. - 2013. - № 2 (158). - С. 64-68.

4. Питкин В.А., Третьяк И.А., Холодная Л.А. Взаимодействие правильного питания с физическими нагрузками // Глобальный научный потенциал, 2019. -№ 3.

5. МР 2.3.1.2432-08 Нормы физиологических потребностей в энергии и пищевых веществах для различных групп населения Российской Федерации. Москва, 2009.

6. Горбачев В.В., Горбачева В.Н. / Витамины. Макро- и Микро- элементы./ М: Специальное Издательство Медицинских Книг – 2011.

7. Научно обоснованные физиологические нормы потребления продуктов питания. М., 2016.

8. МЕМСТ 33319-2015 Етжәнеетөнімдері. Ылғалдыңмассалықүлесінанықтауәдісі.

9. Лемеш К.И. Правильное питание как ключевой компонент здорового образа жизни студента // Система ценностей современного общества. 2016. - №. 48. -С. 121-125.

10. Воробьева И.С., Воробьева В.М., Кочеткова А.А., Смирнова Е.А. Специализированная пищевая продукция: общие и частные определения и характеристики // Пищ. пром-сть. - 2012. - № 12. - С. 16-18.

11. Научно обоснованные физиологические нормы потребления продуктов питания. Астана, 2016.

12. Springmann et al., 2018; Willett et al., 2019. Jessica MacDonald, Paula Brauer, Sunghwan Yi. Meat reduction among post-secondary students: Exploration of motives, barriers, diets and preferences for meals with partial and full meat substitution // Appetite. Volume 188,2023. 106977, ISSN 0195-6663. DOI: 10.1016/j.appet.2023.106977.

13. МЕМСТ 25011-2017 Ет және ет өнімдері. Ақуыздарды анықтау әдісі.

14. МЕМСТ 23042-86 Ет және ет өнімдері. Майды анықтау әдісі.

15. М-04-38-2009 Методика измерений массовой доли аминокислот методом капиллярного электрофореза с использованием системы капиллярного электрофореза «Капель». -С-Пб.: ООО «Люмэкс», 2009. – 36 б.

16. Etemadian, Yasaman, et al. "Development of animal/plant-based protein hydrolysate and its application in food, feed and nutraceutical industries: State of the art." Journal of Cleaner Production 278 (2021): 123219.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Таева А.М., Айтжан Д.Б., Құрманбекова А.Қ. Студенттерге арналған ет өнімдерінің технологиясын жасау. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2025;148(2):133-141. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2025-2-133-141

For citation:


Taeva A.M., Aitzhan D.B., Kurmanbekova A.K. Development of meat product technology for students. The Journal of Almaty Technological University. 2025;148(2):133-141. (In Kazakh) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2025-2-133-141

Қараулар: 4


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)