Математикалық деректеді өңдеу негізінде сергіткіш сусынның рецептурасын дайындау
https://doi.org/10.48184/2304-568X-2025-2-73-81
Аңдатпа
Қазіргі уақытта алкогольсіз сусындар өндірісі нарықтың жақсы дамыған сегменттерінің бірі болып табылады. Өндіріс әртүрлі функционалдық қасиеттері бар сусындар шығаруға бағытталған. Тұтынушылардың көпшілігі қуаттандыратын әсерді ғана емес, жалпы дененің денсаулығын жақсартуға бағытталған жаңа, бәсекеге қабілетті сусындарды қалайды. Мұндай сусындардың бір түрі изотоникалық сергіткіш сусын болып табылады - бұл белсенді, спорттық жаттығулардан кейін денедегі су-тұз балансын толтыруға бағытталған сусындар. Жұмыстың мақсаты – табиғи ингредиенттер мен тәттілендіргіштерді пайдалана отырып, дененің су-тұз балансын қалпына келтіруге бағытталған сусынның рецептін жасау. Зерттеу әдістемесі мәліметтерді математикалық өңдеу, тұздардың молярлық массаларын есептеу және регрессиялық модельдерді құру үшін GRETL және MS Excel бағдарламаларын қолдануды қамтиды. Эксперименттік бөлім әртүрлі рецепттерді талдау және олардың органолептикалық қасиеттерін сенсорлық бағалау негізінде жүргізілді. Нәтижесінде табиғи электролиттердің оңтайлы арақатынастары анықталып, өсімдік тәттілендіргіші – стевия эстракты таңдалды. Дайындалған сусын рецепті пайдалы қасиеттері мен дәмдік тартымдылығын біріктіретін заманауи сапа стандарттарына сәйкес келеді. Жұмыс отандық функционалды сусындарды дамытуға ықпал етеді, бәсекеге қабілетті өнімдерді жасаудың практикалық шешімін ұсынады. Алынған нәтижелер одан әрі зерттеулер мен коммерциялық қолдану үшін ашық перспективаларды ашады.
Тірек сөздер
Авторлар туралы
З. Т. МаметовҚазақстан
050012, Алматы қ., Төле би көш., 100
А. К. Кекибаева
Қазақстан
050012, Алматы қ., Төле би көш., 100
Әдебиет тізімі
1. Higgins J.P., Yarlagadda S., Yang B. Cardiovascular complications of energy drinks // Beverages. – 2015. – № 2. – P. 104 – 126.
2. ГОСТ 34975-2023. Напитки безалкогольные тонизирующие. Общие технические условия. М.: Стандартинформ, 2024. – 8 С.
3. Pešić, Stanka & Laloš, Bojan & Stefanović, Violeta & Bačić, Jasmina & Brković, Predrag & Stanisavljević, Dragana & Ilić, Predrag. Nutritional value of refreshing non-alcoholic beverages. // XXVI International Eco-Conference. – 2022. – №1. – P. 379–383.
4. Anna Czajkowska. Ocena zawartości substancji intensywnie słodzących w słodzikach w tabletkach / Evaluation of intense sweeteners contents in table-top sweeneners. 2016, Vol. 1, pp. 52–64.
5. Hafner, E.; Hribar, M.; Hristov, H.; Kušar, A.; Žmitek, K.; Roe, M.; Pravst, I. Trends in the Use of Low and No-Calorie Sweeteners in Non-Alcoholic Beverages in Slovenia. Foods. 2021, Vol. 10, pp. 387.
6. Corbo M.R., Bevilacqua A., Petruzzi L., Francesco Pio Casanova., Sinigaglia M (2014). Functional Beverages: The Emerging Side of Functional Foods, Commercial Trends, Research, and Health Implications. Compr. Rev. Food Sci. Food Saf.:Vol. 13 . №. 6, pp. 1192-1206.
7. Безуглова А. А., Романенко Н.Ю. Современные тенденции и перспективы производства напитков тонизирующего назначения // Вестник молодежной науки. – 2021. – №4 (31). – Б.15 – 17.
8. Халенгинова Д.А., Сулейманова П.А. Разработка технологии тонизирующего напитка на основе растительного сырья крымского полуострова // Вестник науки. – 2022. – Т. – 4. – №12. – Б. 470 – 475.
9. Пантюхин А.В., Крикова А.В., Бычкова Т.К., Пантюхина К.И. Разработка и исследование тонизирующего напитка на основе растительных экстрактов // МНИЖ. – 2021. – №9-2. – Б.19 – 24.
10. Кобелев К.В., Севостьянова Е.М., Харламова Л.Н., Лазарева И.В., Хомич Л.М. Определение содержания углеводов в безалкогольных напитках. Методические аспекты и результаты исследований различными методами // Вопросы питания. 2024. Т. 93, № 4. Б. 112-120.
11. Резниченко И.Ю., Астахова Н.В., Маликова А.М. Диаграмма связей в сравнительной оценке качества безалкогольных тонизирующих напитков //Ползуновский вестник. – 2022. – № 1. – Б. 100 ‒ 108.
12. Chandrasekara, A. and Shahidi, F. (2018), “Herbal beverages: bioactive compounds and their role in disease risk reduction – a review”, Journal of Traditional and Complementary Medicine, Vol. 8 . №. 4, pp. 451-458.
13. Хадарцев А.А., Платонов В.В., Сухих Г.Т., Дунаев Г.Т., Мелякова Д.А. 27. Хадарцев А.А., Платонов В.В., Сухих Г.Т., Дунаев Г.Т., Мелякова Д.А. Химический состав органического вещества травы репешка обыкновенного (приворот обыкновенный) (Argimonia eupatoria L., семейство розоцветных –Rosaceae) // Вестник новых медицинских технологий. – 2018. – Т. 25. – № 4. –Б. 127–36.
14. Ginovyan, M.; Ayvazyan, A.; Nikoyan, A.; Tumanyan, L.; Trchounian A. Phytochemical Screening and Detection of Antibacterial Components from Crude Extracts of Some Armenian Herbs Using TLC-Bioautographic Technique // Current Microbiology. – 2020. – № 77. – P. 1223–1232.
15. Muruzović M.Ž., Mladenović, K.G., Stefanović O.D., et al. (Sava M. Vasić, Ljiljana R. Čomić) Extracts of Agrimonia Eupatoria L. as Sources of Biologically Active Compounds and Evaluation of Their Antioxidant, Antimicrobial, and Antibiofilm Activities // Journal of Food and Drug Analysis. – 2016. – № 24. – P. 539–547. 72
16. Santos T.N., Costa, G.,Ferreira J.P. Antioxidant, Anti- Inflammatory, and Analgesic Activities of Agrimonia Eupatoria L. Infusion // Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. – 2017. – № 2. – P. 85–89.
17. Sofija M. Đorđević, Dragana M. Stanisavljević, Marina T. Milenković, Ivana T. Karabegović, Miodrag L. Lazić, Milena T. Nikolova, Dragan T. (2019),“Progress in Nutrition Formulation of refreshing non-alcoholic beverage with extracts of medicinal plants”,International Journal of Food Engineering 7(3)2019; Vol. 21.- №, 3.- PP. 620-630.
18. Подкорытов А.Г. Разработка технологии сухого концентрата напитка на основе пектина с добавлением женьшеня и лимонника // Мировая наука. – 2020. – №6. – Б. 99–105.
19. Ramezan, Yousef. (2019). Investigation of Physicochemical and Sensory Properties of Diet Soft Drink with Stevia (Stevia rebaudiana), № 11.- P. 117-126.
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Маметов З.Т., Кекибаева А.К. Математикалық деректеді өңдеу негізінде сергіткіш сусынның рецептурасын дайындау. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2025;148(2):73-81. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2025-2-73-81
For citation:
Mametov Z.T., Kekibaeva A.K. Development of a recipe for a tonic drink based on mathematical data processing. The Journal of Almaty Technological University. 2025;148(2):73-81. (In Kazakh) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2025-2-73-81