Preview

Алматы технологиялық университетінің хабаршысы

Кеңейтілген іздеу

ФУНКЦИОНАЛДЫ БАҒЫТТАҒЫ СҮТ ӨНІМДЕРІН БАЙЫТУ МАҚСАТЫНДА СӘБІЗДЕН АЛЫНҒАН ҚОСПАНЫҢ ДӘРУМЕНДІК ҚҰРАМЫН ЗЕРТТЕУ

Толық мәтін:

Аңдатпа

Сүт өндірісінде қолданылатын биоқоспаны алу үшін ұнтақтаудан кейін алынған сәбіз күнжарасын талшықтарды жібіту, сіңімділігін жоғарылату және микробтық тұқым себілу алқабын төмендету мақсатында ультрадыбыстық өңдеуден өткіздік. Тәжірибелік зерттеулер барысында сәбіз күнжарасынан дайындалган биологиялық белсенді қоспаның дәрумендік құрамы зерттелді. Алынған деректерге сәйкес дәрумендердің сақталу деңгейі тәжірибелік және бақылау үлгілерінде әр түрлі дәрумендерінің бастапқы мөлшері ультрадыбыс жиілігінің өсуіне байланысты төмендейді. 40 Гц ультрадыбыс жиілігінде С дәруменінің (аскорбин қышқылы) мөлшері 0,00049 мг-ға дейін өсті. 60 Гц ультрадыбыс жиілігінде аз ғана В1 (тиамин-хлорид) дәрумені мөлшері анықталды. Жүргізілген зерттеулерге байланысты 40 Гц ультрадыбыс жиілігін қолдану жөн деп санаймыз.

Авторлар туралы

Г. Қ. Абай
«Қазақ өнеркәсіпті қайта өңдеу және азықтық ғылыми-зерттеу институты» ЖШС
Ресей


М. У. Жонысова
«Қазақ өнеркәсіпті қайта өңдеу және азықтық ғылыми-зерттеу институты» ЖШС
Ресей


Т. Ч. Тултабаева
«Қазақ өнеркәсіпті қайта өңдеу және азықтық ғылыми-зерттеу институты» ЖШС
Ресей


Әдебиет тізімі

1. Алексашин, В. И. Овощеводство открытого грунта Текст. / В. И. Алексашин, Р. А. Андреева, Ю. П. Антонов и др.; под ред. В. Ф. Велика. 2-е изд., перераб. и доп. - М.: Колос, 1984. - 208 с.

2. Жонысова М.У., Тултабаева Т.Ч., Абай Г.К., Перспективы применения местного растительного сырья в производстве кисломолочных продуктов // Вестник АТУ. -2018. -№3 (120). -С. 88-92.

3. Абай Г.Қ., Жoныcoва М.У., Тултабаeва Т.Ч. Влияниe ультpазвукoвoй oбpабoтки на качecтвeнныe пoказатeли биoдoбавки на ocнoвe тoпинамбуpа для пpимeнeния в cыpoдeлии // Вестник АТУ. - №1. -2019. - С. 71-77

4. Иванова М.М., Хропот О.А. Исследование витаминного состава плодов тыквы разных сортов//Молодежь и наука: сборник материалов Х Юбилейной Всероссийской научно-технической конференции студентов, аспирантов и молодых ученых с международным участием, посвященной 80-летию образования Красноярского края. Режим доступа. [Электронный ресурс], http://elib.sfu-kras.ru/handle/2311/59805 Дата обращения: 25.08.2019 г


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Абай Г.Қ., Жонысова М.У., Тултабаева Т.Ч. ФУНКЦИОНАЛДЫ БАҒЫТТАҒЫ СҮТ ӨНІМДЕРІН БАЙЫТУ МАҚСАТЫНДА СӘБІЗДЕН АЛЫНҒАН ҚОСПАНЫҢ ДӘРУМЕНДІК ҚҰРАМЫН ЗЕРТТЕУ. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2019;(3):52-56.

For citation:


Abay G.K., Zhonyssova M.U., Tultabayeva N.Ch. STUDY OF THE VITAMIN COMPOSITION OF CARROT SUPPLEMENTS TO ENRICH DAIRY PRODUCTS FOR FUNCTIONAL PURPOSES. The Journal of Almaty Technological University. 2019;(3):52-56. (In Russ.)

Қараулар: 349


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)