Preview

Алматы технологиялық университетінің хабаршысы

Кеңейтілген іздеу

Sanguisorba officinalis сығындысымен байытылған L. acidophilus негізіндегі биосүтқышқылды өнім

https://doi.org/10.48184/2304-568X-2024-1-86-92

Толық мәтін:

Аннотация

Құрамында пробиотиктер мен өсімдік тектес пребиотиктер бар функционалды тағамдардың жаңа түрлерін әзірлеу өзекті ғылыми және практикалық маңызға ие. Ұсынылған зерттеудің мақсаты - Sanguisorba officinalis немесе қандышөптің сығындысын пребиотик ретінде L. acidophilus негізіндегі ашытылған сүт өнімдерін өндіруде қолдану болып табылады. Қандышөптің тамырларынан алынған сығындылар микробқа қарсы әсерге ие, атап айтқанда Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa және Staphylococcus aureus бактерияларына дизентериялық және паратифоздық топтағы әртүрлі микробтарға айқын бактерицидтік әсер етеді, Trichomonas, Сandida және Giardia тұқымдас саңырауқұлақтарға зиянды әсер етеді. Мақалада қандышөп сығындысы қосылған дайын L.acidophilus негізінде ашытылған биосүтқышқылды өнімдердің сақтау кезіндегі физика-химиялық және микробиологиялық көрсеткіштері қарастырылады. Дайын биосүтқышқылды өнімдердің қышқылдығы, ылғал ұстау қабілеті, лактобактериялар саны, тұтқырлығы және органолептикалық көрсеткіштері талданады. Қандышөп сығындысының 10^-3 г/см^3 концентрациясы қосылған өнім органолептикалық, физика-химиялық және микробиологиялық көрсеткіштері бойынша максималды көрсеткішке ие болды. Қандышөп биологиялық белсенді қосылыстарының сығындылары антиоксиданттарымен байытылған биосүтқышқылды өнім емдік-профилактикалық тамақтану үшін ұсынылады және салауатты өмір салтын ұстану бойынша отандық және шетелдік тұтынушылардың сұраныстарына жауап береді.

Авторлар туралы

А. А. Утебаева
М.Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан университеті
Қазақстан

160000, Шымкент, Тәуке хан даңғылы 5



Э. А. Габрильянц
М.Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан университеті
Қазақстан

160000, Шымкент, Тәуке хан даңғылы 5



Ж. А. Абиш
М.Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан университеті
Қазақстан

160000, Шымкент, Тәуке хан даңғылы 5



А. Ж. Айтбаева
М.Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан университеті
Қазақстан

160000, Шымкент, Тәуке хан даңғылы 5



Г. Е. Исламова
М.Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан университеті
Қазақстан

160000, Шымкент, Тәуке хан даңғылы 5



Әдебиет тізімі

1. Florou-Paneri, P., Christaki, E., Bonos, E. (2013). Lactic acid bacteria as source of functional ingredients. In Lactic acid bacteria-R & D for food, health and livestock purposes. IntechOpen – https://doi.org/10.5772/47766 URL: https://www.intechopen.com/chapters/42328

2. Toumi, R., et al. (2014). Probiotic Bacteria Lactobacillus and Bifidobacterium Attenuate Inflammation in Dextran Sulfate Sodium-Induced Experimental Colitis in Mice. International Journal of Immunopathology and Pharmacology. no 27(4). pp. 615-627. doi:10.1177/039463201402700418 URL:https://doi.org/10.1177/039463201402700418

3. Jenab, A., Roghanian, R., Emtiazi, G. (2020). Bacterial Natural Compounds with Anti-Inflammatory and Immunomodulatory Properties (Mini Review). Drug Des Devel Ther.no 14. РР.3787-3801. https://doi.org/10.2147/DDDT.S261283

4. Utebayeva, A.A., Burmasova, M.A., Sysoeva, M.A., Sysoeva, E.V. (2018). “Aktivaciya probiotikov antioksidantami [Activation of probiotics with antioxidants]”. Proceedings of Universities. Applied Chemistry and Biotechnology. vol. 8. no 4.-РР. 65-72. (In Russian). doi:10.21285/2227-2925-2018-8-4-65-72 URL: https://doi.org/10.21285/2227-2925-2018-8-4-65-72

5. Ribeiro, A.D.S. et al. (2019). Development of symbiotic yoghurt and biological evaluation (New Zealand White Rabbits) of its functional properties. Food Science and Technology. vol. 39. (Suppl. 2). - РР. 418-425. URL: https://doi.org/10.1590/fst.20618

6. Utebaeva, A.A., Bakhtybekova, A.R., Alibekov, R.S., Sysoeva, M.A. (2016). “Razrabotka kislomolochnogo produkta s funkcional'nymi pishchevymi dobavkami” [Development of a fermented milk product with functional food additives]. New Technologies. no 2. - РР. 33-39. (In Russian)

7. Utebaeva, A.A., Alibekov, R., Gabrilyants, E.A., Abish Zh.A., Aitbayeva A.Zh. (2023). Impact of burnet (Sanguisorba officinalis) extracts for a Lactobacillus growth. News of NAS RK. Chemical Sciences series. no 1. -РР.156-167. URL: https://doi.org/10.32014/2023.2518-1491.155

8. Janovska, D., Kubíkova, K., Kokoška, L. (2003). Screening for antimicrobial activity of some medicinal plants species of traditional Chinese medicine. Czech J. Food Sci.. no 21(3). - РР.107-110. doi: 10.17221/3485-CJFS. https://doi.org/10.17221/3485-cjfs

9. Bączek, K. 2014. Accumulation of biomass and phenolic compounds in Polish and Mongolian great burnet (Sanguisorba officinalis L.) populations. Herba Polonica, vol. 60, no. 3. -РР. 44-55.

10. Sasidharan, S., Chen, Y., Saravanan, D., Sundram, K.M., Latha, L.Y. (2011). Extraction, isolation and characterization of bioactive compounds from plants’ extracts. African journal of traditional, complementary and alternative medicines, vol.8, no 1. - РР. 1-10. URL:https://doi.org/10.4314/ajtcam.v8i1.60483

11. Alibekov, R.S., Gabrilyants, Z., Alibekova, Z., Norov, Z. Antioxidants of natural origin. (2018). Proceedings of International Conference Industrial Technologies and Engineering (ICITE-2018). Shymkent, Kazakhstan. - РР.144-147.

12. Burmasova, M.A., Utebaeva, A.A., Sysoeva, E.V., Sysoeva, M.A.. (2019). Melanins of Inonotus Obliquus: Bifidogenic and Antioxidant Properties. Biomolecules. No 9(6). https://doi.org/10.3390/biom9060248

13. Alibekov, R. S., Utebaeva, A. A., Nurseitova, Z. T., Konarbayeva, Z. K., Khamitova, B. M., (2021). Cottage cheese fortified by natural additives. Food Research. no 5 (S1). – РР.152-159. URL: https://doi.org/10.26656/fr.2017.5(s1).013

14. Kanareykina, S.G., Ganieva, E.S., Kanareykin, V.I., Mironova I.V. (2015). “Razrabotka novyh kislomolochnyh produktov s rastitel'nymi komponentami [Development of new dairy products with herbal ingredients]”. Vestnik bashkirskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta [Bulletin of bashkir state agrarian university] no 4. -РР. 43-47 (In Russian)

15. Milanović, S. et al. (2014). Physicochemical and textural properties of kombucha fermented dairy products. African Journal of Biotechnology. vol. 11(9). РР. 2320-2327. doi:10.5897/AJB11.3788


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Утебаева А.А., Габрильянц Э.А., Абиш Ж.А., Айтбаева А.Ж., Исламова Г.Е. Sanguisorba officinalis сығындысымен байытылған L. acidophilus негізіндегі биосүтқышқылды өнім. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2024;143(1):86-92. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2024-1-86-92

For citation:


Utebaeva A.A., Gabrilyants E.A., Abish Zh.A., Aitbaeva A.Zh., Islamova G.E. Bio-fermented milk product based on L. acidophilus fortified by Sanguisorba officinalis extract. The Journal of Almaty Technological University. 2024;143(1):86-92. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2024-1-86-92

Қараулар: 298


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)