Preview

Алматы технологиялық университетінің хабаршысы

Кеңейтілген іздеу

Еттен жасалған жартылай фабрикаттардағы уреаза белсенділігін зерттеу

https://doi.org/10.48184/2304-568X-2024-3-145-149

Толық мәтін:

Аңдатпа

Ет өндірісі әлемдік ауыл шаруашылығының ең қарқынды дамып келе жатқан салаларының бірі болып табылады, ал құс еті табыстың барлық топтарындағы халық үшін ең қолжетімді және кеңейіп келе жатқан ақуыз көзі болып табылады. Коронавирустық пандемия сияқты соңғы әлемдік оқиғаларға байланысты және оның салдарын ескере отырып, құс еті лайықты орын алатын "қол жетімді" тағамдардың қауіпсіздігін қамтамасыз ету мәселесі өткір тұр. Қазақстан үшін, барлық елдер сияқты, КОВИД 19 пандемиясының салдарын ойдағыдай еңсеру үшін халықтың иммунитетін едәуір арттыра алатын азық-түлік ассортиментін кеңейту маңызды. Жергілікті құс шаруашылығын дамыту және импортты алмастыру кез келген мемлекетте өнімнің қауіпсіздігін қамтамасыз етудің негізгі шешімдері болып табылады. Құс шаруашылығын тиімді дамыту үшін тосқауылдардың бірін азық-түлік тізбегі бойынша қауіпсіздікті бақылаудың заманауи жүйесінің жеткіліксіздігін еңсеру қажет. Бұл жұмыстың мақсаты ет жартылай фабрикаттарындағы уреаза белсенділігін зерттеу болып табылады. Бұл зерттеуде уреазаның белсенділігі шикі және пісірілген ет өнімдерінде өлшенді. Зерттеу нәтижесінде термиялық өңдеудің рН көрсеткішіне тәуелділігі анықталды. Өндірістегі уреаза белсенділігінің көрсеткіші ет жартылай фабрикаттарының қауіпсіздігі мен сапасын егжей-тегжейлі қамтамасыз етуге мүмкіндік береді.

Авторлар туралы

Ш. С. Аманова
Алматы технологиялық университеті
Қазақстан

050012, Алматы қ.,Толе би, көш. 100



Н. Т. Раимбаева
Алматы технологиялық университеті
Қазақстан

050012, Алматы қ.,Толе би, көш. 100



У. О. Тунгышбаева
Алматы технологиялық университеті
Қазақстан

050012, Алматы қ.,Толе би, көш. 100



А. А. Жельдыбаева
Алматы технологиялық университеті
Қазақстан

050012, Алматы қ.,Толе би, көш. 100



Әдебиет тізімі

1. Amanova S.S, Lamas A., Cepeda A., Franco C.M. Raw poultry meatballs with soya flour: Shelf life and nutritional value. Foods and Raw materials. 2019;(2):396-402.

2. Blakeley, R.L., Hinds, J. A., Kunze, H. E., Webb, E. C., Zerner, B. Jack. Bean Urease (Ec 3.5.1.5). Demonstration of a Carbamoyl-Transfer Reaction and Inhibition by Hydroxamic Acids. Biochemistry. 1969; 8(5):1991-2000.

3. Carter, E.L., Flugga, N., Boer J.L., Mulrooney S.B., Hausinger R.P. Interplay of metal ions and urease. Metallomics. (2009);(3):207-221.

4. Liener, I. E. Implications of Antinutritional Components in Soybean Foods. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. (1994);(1):31-67.

5. Quedraogo C.L., Combe E., Lalles J. P., Toullec R., Treche S., Grongnet J.F. Nutritional Value of the Proteins of Soybeans Roasted at a Small-Scale Unit Level in Africa as Assessed Using Growing Rats. Reproduction Nutrition Development, (1999);(2):201-212.

6. Vasconcelos, I. M., Brasil, I. C., Oliveira, J. T., Campello, C. C., Maia, F. M., Campello, M. V., Farias, D. F., & Carvalho, A. F. Combination of Chemical Analyses and Animal Feeding Trials as Reliable Procedures to Assess the Safety of Heat Processed Soybean Seeds. /Journal of Agriculture and Food Science. (2009);(11): 4668-4673.

7. Аманова Ш. С., Франко К. Разработка технологии полуфабрикатов для мясных паштетов с повышенной пищевой ценностью /Исследования и результаты – 2017 - №1. – С. 21-28.

8. Аманова Ш.С., Раимбаева Н.Т. Использование соевого белка в мясной промышленности// Материалы междунар. научн-практ.конф. «Инновационные развитие пищевой, легкой промышленности и индустрии гостеприимства» посвященной 60-летию АТУ. - г.Алматы. – 2017 - №6. -C. 16-18.

9. Крейвен С.Е., Меркури А.Дж. Общее количество аэробных бактерий и кишечной палочки в говяжье-соевых и курино-соевых котлетах при хранении в холодильнике. /Журнал по защите пищевых продуктов – 1977 - 40(2). - С. - 112–115.

10. Перейра П., Висенте А. Питательный состав мяса и его питательная роль в рационе человека. /Наука о мясе. 2013;93(3):586– 592. DOI: https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2012.09.018

11. Лонерган С.М., Диб Н., Федлер К.А., Ламонт С.Дж. Качество и состав мяса грудки в уникальных популяциях кур. Наука о птицеводстве. 2003;82(12):1990–1994. DOI: https://doi.org/10.1093/ps/82.12.1990

12. Холт Ша, Миллер Дж.Б., Петоч П., Фармакалидис Э. Индекс насыщения обычными продуктами питания / Европейский журнал клинического питания. 1995;49(9):675–690.

13. Станискуаски Ф., Карлини К. Р. Растительные уреазы и родственные пептиды: понимание их энтомотоксических свойств. Токсины Базель .2012 - 4 2 55 67

14. Станискуаски Ф. Брюгге В. Т. Карлини К. Р. Орчард И. Влияние уреазы Canavalia Ensiformis и производного от нее пептида Jaburetox-2ec In Vitro на мальпигиевы канальцы Rhodnius Prolixus /Journal of Insect Physiology 2009 55 3 255 263

15. Баканамво М. Witte C. P. Lubbers M. W Polacco J.C. 2002 Активация уреазы Schizosaccharomyces Pombe вспомогательным белком Uref из сои //Молекулярная генетика и геномика 268 4 525 534


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Аманова Ш.С., Раимбаева Н.Т., Тунгышбаева У.О., Жельдыбаева А.А. Еттен жасалған жартылай фабрикаттардағы уреаза белсенділігін зерттеу. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2024;145(3):145-149. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2024-3-145-149

For citation:


Amanova S.S., Raimbayeva N.Т., Тungishbayeva U.O., Zheldybaeva A.A. Study of urease activity in semi-finished meat products. The Journal of Almaty Technological University. 2024;145(3):145-149. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2024-3-145-149

Қараулар: 196


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)