Сүтқышқылды өнімдер өндіруде кәдімгі құлмақты қолданудың тиімділігі
https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-4-153-157
Аңдатпа
Мақалада қазірігі нарықтық экономика жағдайында өнімдерінің бәсекеге қабілеттілігін арттыру үшін табиғи өсімдік өнімін жинай отырып, одан экологиялық таза әрі экономикалық жағынан қарағанда тиімді тағам өндірісінде шикізат ретінде қолдануға болатын Шығыс Қазақстан өңірінде өсетін кәдімгі құлмақ жайлы жазылған. Зерттеуге алынған кәдімгі құлмақ арнайы Семей орманшықтарынан жинап алынып, арнайы құрғақ бөлмеде кептірілді. Зерттеу нәтижесінде кәдімгі құлмақтың А, D3 C тобының дәрумендері, B-каротин және аминқышықлдары, сапониндер, алкалоидтар, илік заттардың бар екендігін көрсетті. Сондай-ақ кәдімгі құлмақтың құрамы макромикроэлементтерге бай. Осы элементтердің ішінде адам ағзасына аса қажетті Ca, K, Fe, Mg-дің мөлшері өте жоғары екндігін көрсетті. Осы нәтижелерге байланысты құлмақ өсімдігінен экстракт алынды. Сонымен қатар құлмақ өсімдігін тек сыра қайнатуда нан өндірісінде ғана емес, сонымен қатар сүтқышықылды өнімдер алуда да пайдалануға болады.
Авторлар туралы
Ш. Т. КырыкбаеваҚазақстан
Семей қ., Глинки 20а көш.
Ж. Калибеккызы
Қазақстан
Семей қ., Глинки 20а көш.
Ш. К. Жакупбекова
Қазақстан
Семей қ., Глинки 20а көш.
А. Х. Бейсембаева
Қазақстан
Семей қ., Глинки 20а көш.
Б. М. Силыбаева
Қазақстан
Семей қ., Мәңгілік ел, 11
Әдебиет тізімі
1. Рабинович, А. М. Хмель обыкновенный // Сад и огород. – 2001. – № 5. – С. 58-59.
2. Годованный, А.А. Хмель и его использование/ А.А. Годованный. – Киев, 1990. – 330 С.
3. Хмель и хмелевые препараты в пивоварении / И. С Ежов [и др.]; под общ.ред. И. С. Ежова – М.: Лег.ипищ. пром., 1982. – 157 с.
4. Латыпова Г.М.,Пупыкина К.А., Закиева С.В./Разработка показателей качества листьев хмеля обыкновенного- г.Уфа, 1986.-37 с.
5. Шмидт, Л.Г. Горькие вещества хмеля и методы их анализа / Л.Г. Шмидт. – М.,1964. – 64 с.
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Кырыкбаева Ш.Т., Калибеккызы Ж., Жакупбекова Ш.К., Бейсембаева А.Х., Силыбаева Б.М. Сүтқышқылды өнімдер өндіруде кәдімгі құлмақты қолданудың тиімділігі. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2022;(4):153-157. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-4-153-157
For citation:
Kyrykbaeva S.T., Kalibekkyzy Z., Zhakupbekova S.K., Beisembayeva A.K., Silybayeva B.M. The Effectiveness of the Use of Ordinary Hops in the Production of Fermented Milk Products. The Journal of Almaty Technological University. 2022;(4):153-157. (In Kazakh) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-4-153-157