Екіншілік ет шикізатының биологиялық белсенді ингредиенттерімен байытылған геродиетикалық ет өнімдерін жасау технологиясы бойынша зерттеулер
https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-3-137-144
Аңдатпа
Геродиетикалық ет өнімдерін өндірудің шетелдік технологияларына талдау барысында, бұл өнімдердің бағытын қалыптастыратын негізгі компоненттер: дәнекер ұлпалы ақуыздар, дәрумендер, минералдар екенін көрсетті. Екіншілік шикізатты қолдану перспективті болып табылады, бір жағынан, ресурстарды үнемдейтін технологиялардың алғышарттары жасалады, екінші жағынан, екіншілік ет шикізатынан биологиялық белсенді ингредиенттермен байытылған ет өнімдерін өндіру мүмкіндігі жасалады. Дәнекер ұлпалы ақуыздар толыққанды ақуыздар секілді адам ағзасы үшін маңызды рөл атқарады, өйткені олар табиғи тағамдық талшық функцияларын орындай алады. Сиыр қарыны шырышты субөнімдерге жатады, олардың құрамында көп мөлшерде коллаген болғандықтан табиғи түрде қолданған кезде жоғары беріктік сипаттамаларға ие және өзіне тән иісі мен дәмі бар. Бұл сипаттамалар оларды шикі немесе табиғи түрде қолдануды қиындатады. Осыған байланысты қарынды ет өнімдер технологиясында қолдану үшін оның өңдеу технологиясын жетілдіру керек. Геродиетикалық бағыттағы шұжықтарды жасау технологиясында сиыр қарындарын қолдану мақсатында физикалық-химиялық, микробиологиялық және технологиялық қасиеттері зерттелді. Зерттеу нәтижелері осы шикізатты қолдану мүмкіндігінің жоғары және олардан геродиетикалық бағыттағы ет өнімдерін өндіруге барлық алғышарттар бар екендігін көрсетті.
Авторлар туралы
Г. М. ТоқышеваҚазақстан
010011
Жеңіс даңғ. 62
Нұр-Сұлтан
М. М. Какимов
Қазақстан
010011
Жеңіс даңғ. 62
Нұр-Сұлтан
Н. С. Машанова
Қазақстан
010011
Жеңіс даңғ. 62
Нұр-Сұлтан
Қ. Қ. Мақанғали
Қазақстан
010011
Жеңіс даңғ. 62
Нұр-Сұлтан
Әдебиет тізімі
1. Тюзиков И. А. Саркопения: помогут ли только протеиновое питание и физическая активность? Роль половых стероидных гормонов в механизмах регуляции синтеза мышечного белка / И. А. Тюзиков, С. Ю. Калиниченко // Вопр. диетологии. – 2017. – Т. 7, № 2. – С. 41–50.
2. Демографический ежегодник Казахстана. – Агентство Республики Казахстан по статистике: Нур-Султан, 2019. – 220 с.
3. Чеботарев Д. Ф. Гериатрия в клинике внутренних болезней / Д. Ф. Чеботарев. – Киев: Здоровье, 1977. – 303 с.
4. Государственная программа развития здравоохранения Республики Казахстан «Денсаулық» на 2020-2025 годы. [Электронный ресурс] https://adilet.zak.kz. Дата обращения: 20. 04. 2022.
5. Касьянов Г. И. Технология продуктов для людей пожилого и преклонного возраста / Г. И. Касьянов, А. А. Запорожский, С. Б. Юдина. – Ростов н/Д.: Изд-во «МарТ», 2001. – 187 с.
6. Устинова A. B. Перспективы развития производства и рынка продуктов здорового питания / А. В. Устинова // Мясные технологии. – 2010 . - № 5. - С. 6-10
7. Хабибуллин Р. Э. Влияние экзогенной молочнокислой ферментации на функционально-технологические свойства говяжьих субпродуктов 2 категории / Р. Э. Хабибуллин [и др.] // Вестник Казанского технологического университета. 2011. – № 16. – С. 18-20.
8. Новикова М. В., Дудник Т. Л. Разработка специализированных продуктов геродиетического питания / Маргарита Владимировна Новикова, Татьяна Львовна Дудник // Сервис в России и за рубежом. – 2012. – № 2. - С. 3-10.
9. Лукьяненко И. В. Классификация мяса / Сочная буженина и зельц. - Харьков: Клуб семейного досуга, 2014. - 224 с.
10. Davidson A., Jaine T. The Oxford Companion to Food. - 3rd ed. - Oxford University Press, 2014. – 921 p.
11. Семенова А. А. Межгосударственный стандарт ГОСТ 32244-2013 «Субпродукты мясные обработанные» / А. А. Семенова, И. В. Козырев, Т. М. Миттельштейн // Все о мясе. – 2015. – № 2. – С. 18–20.
12. Баженова Баяна Анатольевна Получение пищевого ингредиента из модифицированного говяжьего рубца / Баяна Анатольевна Баженова [и др.] // Все о мясе. – 2016. – № 6. – С. 56–60.
13. ГОСТ 25011-2017 Мясо и мясные продукты. Методы определения белка. – М.: Стандартинформ, 2018. – 16 с.
14. ГОСТ Р 55573-2013 Мясо и мясные продукты. Определение кальция атомно-абсорбционным и титриметрическим методами. – М.: Стандартинформ, 2014. – 18 с.
15. ГОСТ Р 55484-2013 Мясо и мясные продукты. Определение содержания натрия, калия, магния и марганца методом пламенной атомной абсорбции. – М.: Стандартинформ, 2014. - 12 с.
16. ГОСТ 33424-2015 Мясо и мясные продукты. Определение магния методом пламенной атомно-абсорбционной спектрометрии. – М.: Стандартинформ, 2016. - 10 с.
17. ГОСТ Р 55482-2013 Мясо и мясные продукты. Метод определения содержания водорастворимых витаминов. – М.: Стандартинформ, 2014. - 10 с.
18. ГОСТ 32307-2013 Мясо и мясные продукты. Определение содержания жирорастворимых витаминов методом высоко-эффективной жидкостной хроматографии. – М.: Стандартинформ, 2014. - 15 с.
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Тоқышева Г.М., Какимов М.М., Машанова Н.С., Мақанғали Қ.Қ. Екіншілік ет шикізатының биологиялық белсенді ингредиенттерімен байытылған геродиетикалық ет өнімдерін жасау технологиясы бойынша зерттеулер. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2022;(3):137-144. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-3-137-144
For citation:
Tokysheva G.M., Kakimov M.M., Mashanova N.S., Makangali K.K. Investigation of physico-chemical and technological properties of beef tripe. The Journal of Almaty Technological University. 2022;(3):137-144. (In Kazakh) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-3-137-144