Сүт және сүт өнімдерінің май қышқылының профилін газды хроматография әдісімен анықтау үшін сынама технологиясын дайындау
https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-3-5-13
Аңдатпа
Бұл жұмыс сынама технологиясы майдың салмақтық үлесі 3 % - тен асатын сүттің майқышқылдық құрамын анықтау үшін сынамаларды дайындау әдісін қамтиды, оны 10000 айналым кезінде 10 минут бойы центрифугалайды, центрифугаланған зертханалық сынамадан пробиркаға жоғарғы бөлігінен 20 мл май алады, содан кейін 2 см3 органикалық еріткіште (гексан) ерітеді, содан кейін 1-2 минут бойы қолмен араластырады. Алынған ерітіндіге 2 молярлық концентрациядағы натрий метилаты ерітіндісінің 100 мл тамшуырмен қосады және пробирканы тығынмен жабады, содан кейін 2 минут бойы қолмен қарқынды араластырады, 5 минут ұстайды және метил эфирлері бар жоғарғы қабатты қағаз сүзгісі арқылы сүзеді, нәтижесінде алынған ерітінді газды хроматография арқылы зерттеуге дайын болады. Ұсынылған жаңа әзірлеу тәсілі сынама технологиясын дайындау уақытын қысқартады (~19 мин), жұмсалатын еріткіш мөлшерін 10 еседен астам азайтады, сынамалармен жұмыс істеу кезіндегі ісқимылдар санын азайтады, сондай-ақ жабдықтың ең аз санын қажет етеді.
Авторлар туралы
М. С. СериковҚазақстан
050010
Абай даңғылы, 5
Алматы
М. Т. Нургалиева
Қазақстан
050016
Райымбека даңғылы 223
Алматы
А. Д. Серикбаева
Қазақстан
050010
Абай даңғылы, 5
Алматы
А. С. Кононихин
Ресей
121205
Үлкен бульвар, 30 үй, корп. 1
Мәскеу
М. К. Изтилеуов
Қазақстан
050010
Абай даңғылы, 5
Алматы
Әдебиет тізімі
1. Кабагамбе Э. К. Қан плазмасындағы n6 май қышқылдарының деңгейі CD4 жасушаларының санына, ауруханаға жатқызуға және АИТВ жұқтырған науқастарда өлімге байланысты // J. Acquir. Иммундық тапшылық. Синдр. NIH Public Access, 2016. - Көлемі 73. - № 5. - 598 б.
2. Нұрғалиева М. Т. et al. Тамақ өнімдерінің майқышқылдық құрамын анықтау үшін газохроматографиялық аспапты калибрлеу // Ізденісдер, нәтижелер. Зерттеулер, нәтижелер. 2019. - № 1. - Б. 79–85.
3. Финк Х. Шала туылған нәрестелерге арналған тамақ көздеріндегі май қышқылдары. 2013.
4. Жоғары тиімді сұйық хроматография, газ хроматографиясы және онымен байланысты әдістер арқылы май қышқылдарын талдауды дамыту // Anal. Чим. Акт. Elsevier, 2002. Көлемі 465, № 1-2.- 1-37 Б.
5. Лю К.-С., Биологиялық материалдардағы липидтерді газохроматографиялық талдау үшін май қышқылдарының метил эфирлерін алу // J. Am. Oil Chem. Soc. Springer, 1994, Т. 71.- № 11.- 1179-1187 Б.
6. Карвалью А. П., Мальката Ф. Х. Теңіз липидтерін газохроматографиялық талдау үшін май қышқылдарының метил эфирлерін алу: аналитикалық зерттеулер // J. Agric. Тамақ химиясы. ACS басылымдары, 2005.- Көлемі 53. - № 13. - 5049-5059 Б.
7. Рейс А. және т. б., Адамның LDL липидомиялық зерттеулеріне арналған липидті алудың бес еріткіш жүйесін салыстыру [S] // J. Lipid Res. АСБМБ, 2013, Т. 54. - № 7. - 1812-1824 Б.
8. Халық Дж., Слоан Стэнли Г. Х. Жануарлар тіндерінен жалпы липидтерді оқшаулау мен тазартудың қарапайым әдісі // J biol Chem, 1957.- Көлемі 226.- № 1.- Б. 497-509.
9. Хара А., Радин Н. С., Тіндердің липидтерін уыттылығы төмен еріткішпен экстракциялау // Анал. Биохимия. Эльзевир, 1978. - Көлемі 90.- № 1.- Б. 420-426.
10. Гриффиттер М., Ван Хилл Р. П., Харрисон С. Т. Л., Микробалдырлардағы май қышқылдарының құрамын анықтаудың таңдаулы әдісі ретінде тікелей переэтерификацияны таңдау // Липидтер. Спрингер, 2010.- Т. 45.- № 11. 1053-1060 Б.
11. Лепаж Г., Рой К. С., Алдын ала экстракциясыз немесе тазартусыз тікелей переэтерификациялау арқылы май қышқылдарын өндіруді жақсарту // J. липидті отвар. Эльзевир, 1984 Көлемі 25.- № 12.- 1391-1396 Б.
12. Саттлер В. және т. б., Липопротеиндердің негізгі кластарындағы май қышқылдарын капиллярлық газ хроматографиясы арқылы анықтау: лиофилизацияланған үлгілерді BF3 / метанолмен қайта этерификациялау милиция арқылы экстракцияның орнына жоғары нәтиже береді // Anal. Биохимия. Эльзевир, 1991.- Көлемі 198.- № 1. - С. 184-190.
13. Лакшми Р.және т. б., Бақылау зерттеулерінде холестерин мен триглицеридтердің деңгейін өлшеу үшін кептірілген қан дақтарының пайдалылығы. Sage басылымдары, 2010.
14. Ариповский А. В. және т. б., Май қышқылдарын газохроматографиялық анықтау үшін сынамаларды дайындау: кептірілген биологиялық сынамалардың липидтерін тікелей переэтерификациялаумен экстракционсыз әдістің артықшылықтары // Клиникалық зертханалық диагностика. "Медицина" баспасы " ААҚ, 2018. - Көлемі 63.- № 3. - С. 141-147.
15. ГОСТ 32915-2014 // 2014. URL: https://docs.cntd.ru/document/1200115746. Standard-0014-17p
16. Евлоев Х. Х., Козлов С. И. Газды хроматография әдісімен сүттің май фазасының май қышқылының құрамын анықтау үшін сынамаларды дайындау әдісі. 2017. - 47 б.
17. Тавернье И., Де Луз М., Ван Бокстаэль Э., Аналитикалық зертханадағы сапа тенденциялары. II. Аналитикалық әдістердің валидациясы және сапаны қамтамасыз ету // TrAC тенденцияларын талдау. Хим., Эльзевир. - 2004. Көлемі 23.- № 8. Б.535-552.
18. Филлипс К. М., Ругио Д. М., Раманна К. Р., Таңбаланбаған нан өнімдерінде транс майларды анықтаудың стандартты газохроматографиялық әдісін оңтайландыру // Азық-түлік талдауы. Әдістері. Спрингер, 2010. - Т. 3.- № 4. - 277-294 Б.
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Сериков М.С., Нургалиева М.Т., Серикбаева А.Д., Кононихин А.С., Изтилеуов М.К. Сүт және сүт өнімдерінің май қышқылының профилін газды хроматография әдісімен анықтау үшін сынама технологиясын дайындау. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2022;(3):5-13. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-3-5-13
For citation:
Serikov M.S., Nurgalieva M.T., Serikbayeva A.D., Kononikhin A.S., Iztileuov M.K. Modification of the approach to the technology of preparation of samples of milk and dairy prod- ucts for the determination of the fatty acid profile using the gas chromatography method. The Journal of Almaty Technological University. 2022;(3):5-13. (In Kazakh) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-3-5-13