Preview

Алматы технологиялық университетінің хабаршысы

Кеңейтілген іздеу

ҚЫШҚЫЛДАНҒАН КӨКӨНІС ШЫРЫНДАРЫНЫҢ ТАҒАМДЫҚ ЖӘНЕ БИОЛОГИЯЛЫҚ ҚҰНДЫЛЫҒЫН ЗЕРТТЕУ

https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-1-86-90

Толық мәтін:

Аңдатпа

Мақалада көкөніс шырындарының органолептикалық және физикалық-химиялық сапа көрсеткіштерін қалыптастыруда органикалық қышқылдарды пайдалану мүмкіндігі, рұқсат етілген органикалық қышқылдарды пайдалана отырып көкөніс шырындарының рецептуралары мен технологияларын әзірлеу, жаңа көкөніс шырындарының органолептикалық көрсеткіштері, тағамдық және биологиялық құндылығын зерттеу нәтижелері қарастырылған. Ең жиі өндірілетін төмен қышқылды көкөніс шырындарының (асқабақ, қияр, сәбіз), сондай-ақ биологиялық құндылығы жоғары жаңа купаждалған көкөніс шырындарының сипаттамалары зерттелген. Жұмыс нәтижелері: қышқылдандырылған көкөніс шырындары мен олардың негізіндегі купаждардың рецептуралары мен технологиясы әзірленді. Органолептикалық және физикалық-химиялық көрсеткіштер бойынша асқабақтан, қиярдан, сәбізден жасалған аз қышқылды көкөніс шырындары және олардың негізіндегі купаждалған шырындардың тағамдық және биологиялық құндылығы зерттелді. Жұмыстың өзектілігі: қышқыл емес көкөніс шырындары мен сусын-купаждардың ассортиментін қышқылдандырғыштар ретінде рұқсат етілген органикалық қышқылдарды пайдалана отырып кеңейту және оларды еидәмдік және профилактикалық сусын ретінде пайдалану.

Авторлар туралы

Л. С. СЫЗДЫКОВА
«Алматы технологиялық университеті» АҚ
Қазақстан

050012, Алматы қ., Төле би көш., 100



Н. Е. ЗАРИЦКАЯ
«Алматы технологиялық университеті» АҚ
Қазақстан

050012, Алматы қ., Төле би көш., 100



Қ. М. АБДИЕВА
«Алматы технологиялық университеті» АҚ
Қазақстан

050012, Алматы қ., Төле би көш., 100



М. О. КОЖАХИЕВА
«Алматы технологиялық университеті» АҚ
Қазақстан

050012, Алматы қ., Төле би көш., 100



Әдебиет тізімі

1. Самсонова А.Н. Фруктовые и овощные соки А.Н. Самсонова, В.Б. Ушева (Техника и технология). - 2-е изд. перераб. и доп. – М.:Агропромиздат, 1990. - 287 с.

2. ГОСТ 908-2004 Кислота лимонная моногидрат пищевая. Технические условия. - М. - 12 с.

3. ГОСТ 3149-2004 Кислота ортофосфорная пищевая. Технические условия. - М. - 8 с.

4. Пак Ф., Ткаченко М., Петченко В.И., Зарицкая Н.Е., Таева А.М., Алимарданова М.К. Разработка рецептуры, технологии напитка на основе сыворотки с экзотическими добавками, оценка качества. // В кн. Материалы Республиканской научно-практической конференции молодых ученых «Наука. Образование. Молодежь.» 26-27 апреля 2018 года. – Алматы: Ату, 2018. – с. 11 – 13.

5. Жужиева М., Сыздыкова Л.С., Зарицкая Н.Е. Расширение ассортимента подкисленных овощных соков. // Материалы Республиканской научно-практической конференции молодых ученых «Наука. Образование. Молодежь.» 26-27 апреля 2018 года. – Алматы: АТУ, 2018. – С. 99–101.

6. Калмурзаева А., Сыздыкова Л.С., Зарицкая Н.Е. Жеміс көкөніс сусындарының ассортиментін кеңейту. Материалы международной научно-практической конференции «Инновационное развитие пищевой, легкой промышленности и индустрии гостеприимства», 25 – 26 октября 2018 года, Алматы: АТУ, 2018. - С. 84-85.

7. Сыздыкова Л.С., Зарицкая Н.Е., Шлыкова Е., Костина В. Совершенствование технологии тыквенного сока и купажированных напитков на его основе. - Материалы международной научно-практической конференции «Инновационное развитие пищевой, легкой промышленности и индустрии гостеприимства», 25 – 26 октября 2018 года, Алматы: АТУ, 2018. - С. 169.

8. Зарицкая Н.Е., Сыздыкова Л.С., Матибаева А.И. Продление сроков хранения напитков из растительного сырья. Материалы МНПК «Инновационное развитие пищевой, легкой промышленности и индустрии гостеприимства». – Алматы: АТУ, 24-25 октября 2019 года. – С. 54-55

9. Даулетбек Т., Сыздыкова Л.С., Зарицкая Н.Е. Қышқылданған көкөніс шырындарының кеңейтуде асқабақты көкөністерді қолдану. Материалы МНПК «Инновационное развитие пищевой, легкой промышленности и индустрии гостеприимства». – Алматы: АТУ, 24-25 октября 2019 г. – С. 77-79.

10. Цыбикова, Г.Ц. Основы технологии производства продуктов питания из растительного сырья [Текст] : учебное пособие. - СПб. : Лань, 2018. - 92 с. - ISBN 978-5-8114-3051-2 https://e.lanbook.com/book/107966

11. Киселева Т.Ф. Технология пищевых концентратов: лабораторный практикум для студентов вузов: Практикумы, лабораторные работы, сборники задач и упражнений. - : Кемеровский государственный университет, 2018. - 116 с. - ISBN979-5-89289-175-1. https://e.lanbook.com/book/107699


Рецензия

Дәйектеу үшін:


СЫЗДЫКОВА Л.С., ЗАРИЦКАЯ Н.Е., АБДИЕВА Қ.М., КОЖАХИЕВА М.О. ҚЫШҚЫЛДАНҒАН КӨКӨНІС ШЫРЫНДАРЫНЫҢ ТАҒАМДЫҚ ЖӘНЕ БИОЛОГИЯЛЫҚ ҚҰНДЫЛЫҒЫН ЗЕРТТЕУ. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2022;(2):86-90. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-1-86-90

For citation:


SYZDYKOVA L.S., ZARITSKAYA N.E., ABDIYEVA K.M., KOZHAKHIEVA M.O. INVESTIGATION OF THE NUTRITIONAL AND BIOLOGICAL VALUE OF SOUR VEGETABLE JUICES. The Journal of Almaty Technological University. 2022;(2):86-90. (In Kazakh) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-1-86-90

Қараулар: 377


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)