INVESTIGATION OF THE NUTRITIONAL AND BIOLOGICAL VALUE OF SOUR VEGETABLE JUICES
https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-1-86-90
Abstract
The article considers the possibility of using organic acids in the formation of organoleptic and physicochemical quality indicators of vegetable juices, the development of recipes and technologies of vegetable juices using permitted organic acids, organoleptic indicators of fresh vegetable juices, the results of a study of nutritional and biological value. The characteristics of the most commonly produced vegetable juices with low acidity (pumpkin, cucumber, carrot), as well as freshly blended vegetable juices with high biological value were studied. Results of the work: formulations and technology of acidified vegetable juices and blends based on them have been developed. The nutritional and biological value of slightly acidic vegetable juices from pumpkin, cucumber, carrot and blended juices based on them has been studied according to organoleptic and physicochemical indicators. Relevance of the work: expanding the range of non-acidic vegetable juices and blended drinks using organic acids allowed as acidifiers, and their use as dietary and preventive drinks.
About the Authors
L. S. SYZDYKOVAKazakhstan
050012, Almaty, Tole bi str., 100
N. E. ZARITSKAYA
Kazakhstan
050012, Almaty, Tole bi str., 100
K. M. ABDIYEVA
Kazakhstan
050012, Almaty, Tole bi str., 100
M. O. KOZHAKHIEVA
Kazakhstan
050012, Almaty, Tole bi str., 100
References
1. Самсонова А.Н. Фруктовые и овощные соки А.Н. Самсонова, В.Б. Ушева (Техника и технология). - 2-е изд. перераб. и доп. – М.:Агропромиздат, 1990. - 287 с.
2. ГОСТ 908-2004 Кислота лимонная моногидрат пищевая. Технические условия. - М. - 12 с.
3. ГОСТ 3149-2004 Кислота ортофосфорная пищевая. Технические условия. - М. - 8 с.
4. Пак Ф., Ткаченко М., Петченко В.И., Зарицкая Н.Е., Таева А.М., Алимарданова М.К. Разработка рецептуры, технологии напитка на основе сыворотки с экзотическими добавками, оценка качества. // В кн. Материалы Республиканской научно-практической конференции молодых ученых «Наука. Образование. Молодежь.» 26-27 апреля 2018 года. – Алматы: Ату, 2018. – с. 11 – 13.
5. Жужиева М., Сыздыкова Л.С., Зарицкая Н.Е. Расширение ассортимента подкисленных овощных соков. // Материалы Республиканской научно-практической конференции молодых ученых «Наука. Образование. Молодежь.» 26-27 апреля 2018 года. – Алматы: АТУ, 2018. – С. 99–101.
6. Калмурзаева А., Сыздыкова Л.С., Зарицкая Н.Е. Жеміс көкөніс сусындарының ассортиментін кеңейту. Материалы международной научно-практической конференции «Инновационное развитие пищевой, легкой промышленности и индустрии гостеприимства», 25 – 26 октября 2018 года, Алматы: АТУ, 2018. - С. 84-85.
7. Сыздыкова Л.С., Зарицкая Н.Е., Шлыкова Е., Костина В. Совершенствование технологии тыквенного сока и купажированных напитков на его основе. - Материалы международной научно-практической конференции «Инновационное развитие пищевой, легкой промышленности и индустрии гостеприимства», 25 – 26 октября 2018 года, Алматы: АТУ, 2018. - С. 169.
8. Зарицкая Н.Е., Сыздыкова Л.С., Матибаева А.И. Продление сроков хранения напитков из растительного сырья. Материалы МНПК «Инновационное развитие пищевой, легкой промышленности и индустрии гостеприимства». – Алматы: АТУ, 24-25 октября 2019 года. – С. 54-55
9. Даулетбек Т., Сыздыкова Л.С., Зарицкая Н.Е. Қышқылданған көкөніс шырындарының кеңейтуде асқабақты көкөністерді қолдану. Материалы МНПК «Инновационное развитие пищевой, легкой промышленности и индустрии гостеприимства». – Алматы: АТУ, 24-25 октября 2019 г. – С. 77-79.
10. Цыбикова, Г.Ц. Основы технологии производства продуктов питания из растительного сырья [Текст] : учебное пособие. - СПб. : Лань, 2018. - 92 с. - ISBN 978-5-8114-3051-2 https://e.lanbook.com/book/107966
11. Киселева Т.Ф. Технология пищевых концентратов: лабораторный практикум для студентов вузов: Практикумы, лабораторные работы, сборники задач и упражнений. - : Кемеровский государственный университет, 2018. - 116 с. - ISBN979-5-89289-175-1. https://e.lanbook.com/book/107699
Review
For citations:
SYZDYKOVA L.S., ZARITSKAYA N.E., ABDIYEVA K.M., KOZHAKHIEVA M.O. INVESTIGATION OF THE NUTRITIONAL AND BIOLOGICAL VALUE OF SOUR VEGETABLE JUICES. The Journal of Almaty Technological University. 2022;(2):86-90. (In Kazakh) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-1-86-90