ӨНГЕН «БОГАТЫРЬ» СҰРЫПТЫ ҚАРАҚҰМЫҚ ДӘНІ НЕГІЗДЕГІ ДӘМДЕУІШТІҢ ЖАҢА ТҮРІН ӘЗІРЛЕУ
https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-1-73-80
Аңдатпа
Мақалада өнген қарақұмық негізіндегі дәмдеуіштің жаңа түрінің рецептурасы және сапасын органолептикалық бағалаудың балдық шкаласы әзірленген. Жаңа өнімнің тағамдық құндылығының, биохимиялық құрамының, антиоксидантты белсенділігінің зерттеу нәтижелері көрсетілген. 30% өнген қарақұмық қосылған дәмдеуіш құрамындағы ақуыз, дәрумендер, микро және макроэлементтердің жоғарылауымен сипатталады, сондай - ақ дәмдеуіш құрамына өнген қарақұмық дәнінің қосылуы бақылау үлгісімен салыстырғанда дайын өнімнің антиоксиданттық белсенділігін 25% - ға арттыруға мүмкіндік бергені анықталды, бұл сәйкесінше 259,09 және 383,72 мг/100 г құрайды.
Тірек сөздер
Авторлар туралы
А. Н. СЕРИКБАЕВАҚазақстан
050012, Алматы қ., Толе би, 100
Б. Т. ТНЫМБАЕВА
Қазақстан
050012, Алматы қ., Толе би, 100
С. Е. ИБРАИМОВА
Қазақстан
050012, Алматы қ., Толе би, 100
Г. Ш. ДЖУМАБЕКОВА
Қазақстан
050012, Алматы қ., Толе би, 100
А. И. САМАДУН
Қазақстан
050012, Алматы қ., Толе би, 100
Әдебиет тізімі
1. Герасименко Н.Ф. Позняковский В.М. Челнакова Н.Г Здоровое питание и его роль в обеспечении качества жизни. // Технологии пищевой и перерабатывающей промышленности АПК-продукты здорового питания. - 4. - 2016. - С. 164-169.
2. S. Ibraimova, R. Uazhanova, М. Mardar, A. Tkachenko, D. Development of recipe composition of bread with the inclusion of juniper using mathematical modeling and assessment of its quality Eastern // European Journal of Enterprise Technologies, Том 6, № 11 (108) (2020), РР. 6-16, DOI:10.15587/1729-4061.2020.219020
3. Benincasa, P., Falcinelli, B., Lutts, S., Stagnari, F., & Galieni, A. Sprouted Grains: A Comprehensive Review. Nutrients, 11(2). - 421 p.
4. Henrietta A. O., Chidozie G.U., Ada Evelyn K. The role of spices in nutrition and health: A review of three popular spices used in Southern Nigeria // Food Quality and Safety, August. - 2017 1(3). - РР 1-15.
5. Subuola Fasoyiro The Value of Spices; Uses, Nutritional and Health Benefits January 2015, Publisher: Lambert Academic Publishing, ISBN: 978-3-659-71840-3
6. Adebanjo A. Badejo Nutrient Composition and Antioxidative Potential of Seasonings Formulated from Herbs, Spices, and Seafood // Journal of culinary science & technology, 2016, vol. 14. - № 3. - РР. 222–233.
7. Khin Swe Oo , Soe Soe Than, Thet Hnin Oo A Model HACCP Plan for Fish Seasoning Powder Production // American Journal of Food Science and Technology, 2019. - Vol. 7. - №. 6. - РР. 200-204
8. Инновационный патент: 26842 Набиева Ж.С., Кизатова М.Ж., Кулажанов К.С., Булеков Т.А., Вкусовая приправа «Денсаулық», 2013 г., опубл. в БИ №6
9. Тнымбаева Б.Т., Бугубаева Г.О., Жаксылыкова Г.Н. Өнген дақылдар негізінде жасалған дәмдік дәмдеуіш, // VESTNIK KazNRTU, №5 (135). - РР 380-383
10. Bobkov, S. (2016). Biochemical and Technological Properties of Buckwheat Grains. // Molecular Breeding and Nutritional Aspects of Buckwheat, РР. 423–440.
11. Lemmens, E., Moroni, A. V., Pagand, J., Heirbaut, P., Ritala, A., Karlen, Y., Delcour, J. A. (2018). Impact of Cereal Seed Sprouting on Its Nutritional and Technological Properties: A Critical Review. //Comprehensive Reviewsin Food Science and Food Safety, №6, 2012. - Р. 636-639.
12. Вигмор, Э. Проростки - пища жизни / пер. с англ. Е. Смирнова. - СПб.: ИД «ВЕСЬ», 2011. - 208 с.
13. Комарова Н.В., Каменсев Я.С. (2016). Практическое руководство по использованию системы капилярного электрофореза «Капель» - СПб.:ООО «Veda», 212 с.
Рецензия
Дәйектеу үшін:
СЕРИКБАЕВА А.Н., ТНЫМБАЕВА Б.Т., ИБРАИМОВА С.Е., ДЖУМАБЕКОВА Г.Ш., САМАДУН А.И. ӨНГЕН «БОГАТЫРЬ» СҰРЫПТЫ ҚАРАҚҰМЫҚ ДӘНІ НЕГІЗДЕГІ ДӘМДЕУІШТІҢ ЖАҢА ТҮРІН ӘЗІРЛЕУ. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2022;(2):73-80. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-1-73-80
For citation:
SERIKBAEVA A.N., TNYMBAEVA B.T., IBRAIMOVA S.E., DZHUMABEKOVA G.S., SAMADUN A.I. DEVELOPMENT OF A NEW TYPE OF SEASONING BASED ON SPROUTED BUCKWHEAT GRAIN OF THE «BOGATYR» VARIETY. The Journal of Almaty Technological University. 2022;(2):73-80. (In Kazakh) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-1-73-80