Preview

Алматы технологиялық университетінің хабаршысы

Кеңейтілген іздеу

Электрофизикалық құралдарды қолданып залалданған қант қызылшасын өңдеудің шығынын экономикалық бағалау

https://doi.org/10.48184/2304-568X-2020-3-26-31

Толық мәтін:

Аңдатпа

Мақалада қант қызылшасын сақтау үшін ионозонаторлы қондырғыны қолдану тиімділігі қарастырылды. Қант қызылшасын қоймада сақтау тиімділігін анықтау үшін біз дәстүрлі және ионозонды өңдеуге кеткен шығындарды есептедік. Нәтижесінде ионозон технологиясын қолдана отырып, қант қызылшасын сақтаудың экономикалық тиімділігі 208 тг/т құрайтындығы дәлелденді. Есептелген мәліметтер негізінде қант қызылшасын сақтауға арналған ионозон технологиясы ұсынылды, себебі бұл дәстүрлі технологиямен салыстырғанда шамамен 2,6 есе арзан болды.

Авторлар туралы

А. И. Изтаев
«Алматы технологиялық университеті» АҚ
Қазақстан
Алматы


М. М. Маемеров
«Алматы технологиялық университеті» АҚ
Қазақстан
Алматы


М. А. Якияева
«Алматы технологиялық университеті» АҚ
Қазақстан
Алматы


А. Н. Жакатаева
«Алматы технологиялық университеті» АҚ
Қазақстан
Алматы


Б. Ж. Мулдабекова
«Алматы технологиялық университеті» АҚ
Қазақстан
Алматы


Әдебиет тізімі

1. Манжесов В.И., Попов И.А., Щедрин Д.С. Технология хранения растениеводческой продукции: учебное пособие. – Воронеж: ФГОУ ВПО ВГАУ, 2009. – 249 с.

2. Iztaev A.I., Dautkanova D.R., Dautkanova N.B., Yerbulekova M.T., Toxanbayeva B.O. New Natural Sugar Substitute in Baking Industry // 5-th World Enginecring Congreess (WEC-2013) «Pakistan Engineering Council at National University of Sciences Tehnology». – Islamabad, 2013. – Р.6-7.

3. Iztaev A., Kulajanov T., Maemerov M. Application of the electromagnetic ion-ozone nanotechnology in the production of cereals. // The Second north and east European congress on food, NEEFood-2013. – Kyiv, 2013. – Р. 34 -35.

4. Вертуш А.Н. Пути интенсификации свеклосахарного производства. - Минск: Юнипак, 2002. – 109 с.

5. Изтаев А.И., Якияева М.А., Кизатова М.Ж., Маемеров М.М. Эффективность ионокавитационной обработки для устойчивого хранения масличных культур в газовой среде азота // Вестник Алматинского технологического университета. – №3 (116) – 2017. – С. 86-92.

6. Изтаев А.И., Маемеров М.М., Якияева М.А., Фейденгольд В.Б. Длительное хранение обработанных семян зернобобовых культур в охлажденных условиях // Вестник Алматинского технологического университета. – №3 (112). – 2016. – С. 99-106.

7. Эффективность производства, хранения и переработки плодов и ягод. Режим доступа: https://studwood.ru/701472/ekonomika/effektivnost_proizvodstva_hraneniya_pererabotki_plodov_yagod Дата обращения: 05.03.2020 г.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Изтаев А.И., Маемеров М.М., Якияева М.А., Жакатаева А.Н., Мулдабекова Б.Ж. Электрофизикалық құралдарды қолданып залалданған қант қызылшасын өңдеудің шығынын экономикалық бағалау. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2020;(3):26-31. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2020-3-26-31

For citation:


Iztayev A.I., Маyемеrоv M.M., Yakiyayeva M.A., Zhakatayeva A.N., Muldabekova B.Zh. Economic evaluation of the cost of treatment of infected sugar beets with application of electrophysical installations. The Journal of Almaty Technological University. 2020;(3):26-31. (In Russ.) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2020-3-26-31

Қараулар: 391


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)