Preview

Алматы технологиялық университетінің хабаршысы

Кеңейтілген іздеу

Қарбызды өңдеу құрылғының физикалық-математикалық моделі

https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-1-71-80

Толық мәтін:

Аңдатпа

Жемістер мен көкөністердің целлюлозасын ұнтақтау процестерін білу жеткіліксіз. Бұл мақалада біз қарбыздың ортасын жою, кесу, араластыру процестерін қарастырдық. Бұл процестердің критериалды теңдеуі қарбыздың ортасындағы жұмсығы мен қабығының көрсеткіштерін ескере отырып шығарылады. Қарбыз жемістерін өңдеуде қолданылатын процестердің сипаттамаларын есептеу үшін критериалды теңдеулерді шығару қарастырылады. Азық-түліктік мақсаттағы қарбыздарды өңдеуге арналған машиналарды есептеу мен жобалаудың механикалық-технологиялық негіздері көрсетілген. Бұл машиналардың оңтайлы кинематикалық және конструктивтік параметрлерін анықтау бойынша эксперименталды зерттеулердің нәтижелері берілген. Қарбыз жемістерінің негізгі физикалық, механикалық және реологиялық қасиеттері келтірілген. Зерт-теушіге жүктелген міндеттердің бірі – целлюлозаны қыртыстан бөлу, деструкциялау, целлюлозаны ұнтақтау және массаны араластыру процестерінің физикалық моделін таңдау болды. Бұл шамалардың мәндері қауынның динамикалық әрекеттесуінің кинематикалық параметрлеріне де, физикалық-механикалық және реологиялық қасиеттеріне де байланысты. Алынған критериалды теңдеулерді ең аз энергия шығынымен ұрықты жою қажет болатын машиналардың технологиялық параметрлерін анықтау үшін пайдалануға болады.

Авторлар туралы

А. Е. Назымбекова
«Алматы технологиялық университеті»
Қазақстан

050012, Алматы қ., Толе Би көш, 100



Д. А. Тлевлесова
«Алматы технологиялық университеті»
Қазақстан

050012, Алматы қ., Толе Би көш, 100



А. Е. Қайырбаева
«Алматы технологиялық университеті»
Қазақстан

050012, Алматы қ., Толе Би көш, 100



Әдебиет тізімі

1. Henrique C. B. Costa, Danylo O. Silva, Luiz Gustavo M. Vieira, Physical properties of açaiberry pulp and kinetics study of its anthocyanin thermal degradation, Journal of Food Engineering, Volume 239, 2018, PР 104-113

2. Martial Madoumier, Gilles Trystram, Pat-rick Sébastian, Antoine Collignan, Towards a holistic approach for multi-objective optimization of food processes: A critical review, Trends in Food Science & Technology, Volume 86,2019, PР. 1-15

3. Aremu, A. K., Ogunlade, C. A. Development and Evaluation of a Multipurpose Juice Extractor. N Y Sci J 2016; 9 (6): 7-14].

4. Shrinivas Deshpandu, thesis //http: //krishikosh.egranth.ac.in/handle/1/5810028016

5. M.N. Shaprov, D.V. Semin, M.A. Sadovnikov, A.V. Kuznetsov Determination of strength characteristics of fruits of melons and gourds // Bulletin of the Lower Volga Agro-University Complex.-№4 (24), 2011

6. Semin. D.V. The state and level of mechanization in the processing of gourds [Text] / D.V. Semin // Materials of the IX regional conference of young researchers of the Volgograd region.-Volgograd: Volgograd State Agricultural Academy, 2015.-122p.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Назымбекова А.Е., Тлевлесова Д.А., Қайырбаева А.Е. Қарбызды өңдеу құрылғының физикалық-математикалық моделі. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2022;(1):71-80. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-1-71-80

For citation:


Nazimbekova A.E., Tlevlessova D.A., Kayrbaeva A.E. Physical and mathematical model of the processes of a device for processing watermelons. The Journal of Almaty Technological University. 2022;(1):71-80. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-1-71-80

Қараулар: 361


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)