Мектеп жасындағы балаларды тамақтандыру үшін өсімдік ақуызын қосып пісірілген шұжық технологиясын жетілдіру
https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-1-53-58
Аңдатпа
Мақала мазмұны қазіргі таңдағы барлық қоғам салауатты өмір салтын насихаттайтындығымен тығыз байланысты. Бұл ұғымға ет өнімдерінің ерекше маңызы бар – дұрыс тамақтану да саналады. Өнімнің рецептурасын өндіру барысында негізгі шикізат көзі ретінде құс еті және де өсімдік ақуызы ретінде жасымық ұны қолданылады. Зерттеу барысында жасымық ақуызды шикізатты пайдалану кезінде, ет эмульсияларының тұрақтылығының артуы, ал май үлесі төмендегені және өнімдердегі ақуыз үлесі артқандығы анықталды, бұл холестерин құрамының және өнімдердің жалпы энергетикалық құндылығының төмендеуін қамтамасыз етеді. Бұл ретте өнімдердің амин қышқылдық құрамы теңгеріледі, консистенция жақсарады, шығымы ұлғаяды. Зертханалық зерттеу барысында ұсынылған өнімнің ақуыз, май, көмірсу үлесі, ылғал және нитриттің массалық үлесі анықталды. Жасымық ұны қосылған өнімнің үлгісі құрылып, органолептикалық зерттеуден өтті.
Авторлар туралы
М. Қ. ҚалиҚазақстан
Нұр-Сұлтан қ., Жеңіс даңғ., 62
С. Д. Токаев
Қазақстан
Нұр-Сұлтан қ., Жеңіс даңғ., 62
С. Әлтайұлы
Қазақстан
Нұр-Сұлтан қ., Жеңіс даңғ., 62
Әдебиет тізімі
1. Алимарданова М. К. Балалар тамақтану өнімдерінің технологиясы: оқулық / Қазақстан Республикасының Білім және ғылым министрлігі. Алматы : Альманах, 2016. - 180 б. - Әдебиет.: б. 271 – 272.
2. Font-i-Furnols M, Guerero L. Consumer preference, behavior and perception about meat and meat products: An overview. Meat Science.2014;98(3):361-371
3. Технология производства функциональных мясных продуктов / Л.Е.Тюрина, Н.А.Табаков; Краснояр. гос. аграр. ун-т. – Красноярск, 2011. – 102 с
4. Паска М.З., Маркович И.И. Использование муки чечевицы при производстве колбасных изделий и технология его получения. – Укр. №1(65) изд. 4,2016г.
5. Основы современных аспектов технологии мясопродуктов [Текст] / И.Ф. Горлов, М.И. Сложенкина, В.Н. Храмова, Е.А. Селезнева. – Волгоград, 2013.– 83 с.
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Қали М.Қ., Токаев С.Д., Әлтайұлы С. Мектеп жасындағы балаларды тамақтандыру үшін өсімдік ақуызын қосып пісірілген шұжық технологиясын жетілдіру. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2022;(1):53-58. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-1-53-58
For citation:
Kali M.K., Tokayev S.D., Altaiyly S. Improving the technology of boiled sausages with the addition of vegetable protein for the nutrition of school-age children. The Journal of Almaty Technological University. 2022;(1):53-58. (In Kazakh) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-1-53-58