Preview

The Journal of Almaty Technological University

Advanced search

ӨСІРУ ЖӘНЕ ТЕХНИКАЛЫҚ ПІСУ КЕЗЕҢІНДЕГІ КАРТОПТЫҢ ХИМИЯЛЫҚ ЛАСТАНУЫНА МОНИТОРИНГ ЖҮРІЗУ

Abstract

In the article, when conducting monitoring studies of potatoes and vegetables, standard and well-known instruments for determining quality indicators and toxicological contamination can be used. Studies of the toxic content of heavy metals in potatoes cultivated in the northern region showed that they do not exceed zinc, copper, cadmium, lead, mercury-free SAR (ACP), and arsenic was not detected. There were no radionuclides of cesium-137 (OB 120 Bq/kg) and strontium-90 (40 Bq/kg) on potato samples (Berry 19 and Nevsky). It was found that the nitrate content (30.4-92.6 mg/kg) was significantly lower during the growing season. Nitrides were not found in the product. Practical value of the work that developed proposals and regulatory information for the study of chemical contamina-tion of potatoes at the cultivation and technical maturity, and evaluation of the food safety, taking into account regional specifics, traditions, food and the realities of food production development, aimed at ensuring the health, economic, benefit and cost-effectiveness of agricultural production is undoub-tedly a priority in the current conditions.

About the Authors

Қ. Сейталықызы
Казахский государственный женский педагогический университет
Russian Federation


Г. Дюскалиева
Казахский государственный женский педагогический университет
Russian Federation


М. Велямов
ТОО «КазНИИ перерабатывающей и пищевой промышленности
Russian Federation


Ж. Кенжеева
Казахский государственный женский педагогический университет
Russian Federation


References

1. Искаков Н.С., Айтбаев Т.Е. Вредители и болезни овощебахчевых культур и картофеля на юге и юго-востоке Казахстана. - Алматы: Айлерон, 2006.-100 с.

2. Лаженцева Л. Ю. Разработка технологии нового эмульсионного продукта на основе гидро-лизата из кальмара // Научные труды Дальрыбвтуза. - 2012. - Т. 25. - С. 95-101.

3. Костюрина К. В. Изучение ферментатив-ной кинетики протеинсодержащего сырья как ос-новополагающего биотехнологического процесса при получении новых продуктов //Вестник АГТУ. - 2007. - № 3 (38). - С. 125-129.

4. Баснакьян И.А. Патология и физиология микробов. Усовершенствование технологии культи-вирования // Микробиология. - 1982. №12. - С. 28-33.

5. Хаертынов С.Х., Никитина В.А. Новые бактериологические и питательные среды для культивирования микроорганизмов. Методичес-кие рекомендации. - Казань: - 2011. - 22 с.

6. Дзагуров С.Г. Методическое руководство по лабораторной оценке качества бактерийных и вирусных препаратов. - М-во здравоохранения СССР: ГКИ мед. биол. препаратов им. Тарасевича. - М., 1972. - 302 с.


Review

For citations:


 ,  ,  ,   . The Journal of Almaty Technological University. 2018;(2):98-103. (In Russ.)

Views: 284


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)