Preview

Алматы технологиялық университетінің хабаршысы

Кеңейтілген іздеу

ӨСІРУ ЖӘНЕ ТЕХНИКАЛЫҚ ПІСУ КЕЗЕҢІНДЕГІ КАРТОПТЫҢ ХИМИЯЛЫҚ ЛАСТАНУЫНА МОНИТОРИНГ ЖҮРІЗУ

Толық мәтін:

Аңдатпа

Мақалада өсіру және техникалық пісу кезеңіндегі картоптың химиялық ластануына мониторингтік зерттеулер жүргізілді. Солтүстік өңірде өсірілген картоптың токсинді ауыр металлдар құрамын зерттеу нәтижелері олардың мырыш, мыс, кадмий, қорғасын, сы-нап бойынша РШК (ПДК) аспайтындығын көрсетті, ал мышьяк табылған жоқ. Картоп үлгілерінде (Ягодный 19 және Невский сорттарында) радионуклидтер: цезий-137 (НҚ 120 Бк/кг) және стронций-90 (НҚ 40 Бк/кг) табылған жоқ. Вегетация кезінде нитраттардың құрамы (30,4-92,6мг/кг) РШК (ПДК) біршама төмен екені анықталды. Нитриттер өнім құрамында табылған жоқ. Тәжірибелік маңыздылығы картоптың өсіру мен техникалық пісіп-жетілу кезеңіндегі химиялық ластануын зерттеу барысында жасалған ұсыныстар мен нормативтік ақпараттар, және азық-түлік өндірісінің болмыстары мен дамуына, адам денсаулығын қамтамасыз етуге, ауыл шаруашылық өнімдерінің рентабельдігі мен эконо-микалық тиімділігіне бағытталған, аймақтардың спецификалық ерекшеліктерін ескере отырып осы өнімнің қауіпсіздігін бағалау заманауи талаптарға сай басымды екені белгілі.

Авторлар туралы

Қ. Сейталықызы
Казахский государственный женский педагогический университет
Ресей


Г. Дюскалиева
Казахский государственный женский педагогический университет
Ресей


М. Велямов
ТОО «КазНИИ перерабатывающей и пищевой промышленности
Ресей


Ж. Кенжеева
Казахский государственный женский педагогический университет
Ресей


Әдебиет тізімі

1. Искаков Н.С., Айтбаев Т.Е. Вредители и болезни овощебахчевых культур и картофеля на юге и юго-востоке Казахстана. - Алматы: Айлерон, 2006.-100 с.

2. Лаженцева Л. Ю. Разработка технологии нового эмульсионного продукта на основе гидро-лизата из кальмара // Научные труды Дальрыбвтуза. - 2012. - Т. 25. - С. 95-101.

3. Костюрина К. В. Изучение ферментатив-ной кинетики протеинсодержащего сырья как ос-новополагающего биотехнологического процесса при получении новых продуктов //Вестник АГТУ. - 2007. - № 3 (38). - С. 125-129.

4. Баснакьян И.А. Патология и физиология микробов. Усовершенствование технологии культи-вирования // Микробиология. - 1982. №12. - С. 28-33.

5. Хаертынов С.Х., Никитина В.А. Новые бактериологические и питательные среды для культивирования микроорганизмов. Методичес-кие рекомендации. - Казань: - 2011. - 22 с.

6. Дзагуров С.Г. Методическое руководство по лабораторной оценке качества бактерийных и вирусных препаратов. - М-во здравоохранения СССР: ГКИ мед. биол. препаратов им. Тарасевича. - М., 1972. - 302 с.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


 ,  ,  ,   ӨСІРУ ЖӘНЕ ТЕХНИКАЛЫҚ ПІСУ КЕЗЕҢІНДЕГІ КАРТОПТЫҢ ХИМИЯЛЫҚ ЛАСТАНУЫНА МОНИТОРИНГ ЖҮРІЗУ. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2018;(2):98-103.

Қараулар: 289


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)