Preview

The Journal of Almaty Technological University

Advanced search

КИСЛОМОЛОЧНЫЕ ПРОДУКТЫ С ФУНКЦИОНАЛЬНЫМИ ИНГРЕДИЕНТАМИ

Abstract

In this article results of research of fermented milk products of functional purpose are resulted. It is proved that a fermented milk product with prebiotic additives increases the nutritional value of dairy products. Introduction of functional ingredients in experimental samples, in particular crushed sesame and wheat bran, predetermines their functional properties, namely, normalizes the microflora of the gastrointestinal tract, increases immunity, strengthens bone tissue and for the prevention of osteoporosis.

About the Authors

Г. Шамбулова
Алматинский технологический университет
Russian Federation


Г. Орымбетова
Южно-Казахстанский государственный университет им. М.О.Ауэзова
Russian Federation


Г. Жаксылыкова
Алматинский технологический университет
Russian Federation


Е. Шамбулов
Алматинский технологический университет
Russian Federation


References

1. Зобкова З.С. Молочные продукты с вита-минами // Молочная промышленность. - 2004. - № 5. - С. 28-30.

2. Чичко М.В. и др. Детское питание. - Минск: Современное слово, 2001. - 256 с.

3. Шевелева С.А. Пробиотики, пребиотики и пробиотические продукты. Современное состоя-ние вопроса // Вопросы питания. - 2009. - № 3. - С. 32-40.

4. Горбатова К.К. Физико-химические и биохимические основы производства молочных продуктов. - СПб.: ГИОРД, 2003. -352 с.

5. Евелева В.В., Кесоян Г.А. Лактаты - по-лифункциональные добавки // Пищевые ингре-диенты. Сырье и добавки. - 2003. - №1. - С. 38-40.

6. Пучкова Ю.С., Криштафович В.И., Мето-дические указания к лабораторным занятиям (раздел: Молоко и молочные товары), М.:Колос, 2009 г.- 43с.


Review

For citations:


 ,  ,  ,   . The Journal of Almaty Technological University. 2018;(2):77-83. (In Russ.)

Views: 390


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)