Preview

The Journal of Almaty Technological University

Advanced search

КОМБИНИРОВАННЫЙ ЭКСТРАКТ ЛЕЧЕБНЫХ ТРАВ КАК СЫРЬЕВОЙ ИНГРЕДИЕНТ ДЛЯ ПРОИЗВОДСТВА МЯСНОГО ХЛЕБА

Abstract

In this article the studies of conformity to law of extraction of the combined digister are examined from six curative herbares. Based on the results of the study, it was found that, in combination with 20 parts of hawthorn, 20 parts of sage, oregano, thyme, basil in equal quantities and 2,5 parts of cloves in 40% aqueous alcohol solution is the best option for organoleptic evaluation. Studies have established that from the point of view of the duration of infusion of the combined plant raw materials, the optimal variant of the infusion duration is 4 hours, and the extraction time is 15-16 minutes. The use of low-frequency vacuum ultrasonic extraction allows maximum extraction of a complex of useful substances and shortens the duration of extraction.

About the Authors

А. Шингисов
Южно-Казахстанский государственный университет им. М.О.Ауэзова
Russian Federation


Б. Хамитова
Южно-Казахстанский государственный университет им. М.О.Ауэзова
Russian Federation


А. Куттыбаева
Южно-Казахстанский государственный университет им. М.О.Ауэзова
Russian Federation


А. Сакен
Южно-Казахстанский государственный университет им. М.О.Ауэзова
Russian Federation


И. Мырзахмет
Южно-Казахстанский государственный университет им. М.О.Ауэзова
Russian Federation


References

1. Салаватулина P.M. Рациональное исполь-зование сырья в колбасном производстве. - СПб.: ГИОРД, 2005. - 240 с.

2. Кецелашвили Д.В. Технология мяса и мяс-ных продуктов. Часть 2: Учебное пособие в 3-х час-тях. - Кемерово. Кемеровский технологический институт пищевой промышленности, 2004. - 159 с.

3. Амбражей И.М. Технология производства мясных полуфабрикатов. - Минск. 2011. - 136 с.

4. Рогов И.А., Забашта А.Г., Гутник Б.Е. и др. Справочник технолога колбасного произ-водства. М.: Колос, 1993. - 431 с.

5. Цыренова В.В. Производство колбас и мясных изделий. Учебное пособие. - Улан-Удэ. 2008. - 149 с.

6. Кайм Г. Технология переработки мяса. Немецкая практика / пер. Г.В. Соловьевой, А.А. Куреленкова. - СПб.: Профессия, 2008. - 488 с.

7. Шингисов А.У., Ханжаров Н.С., Кобжасарова З.И. Исследование минерального состава казы из говядины, копченной с использова-нием коптильной жидкости, обогащенной полифито-компонентом // Международный журнал приклад-ных и фундаментальных исследований «Сельскохо-зяйственные науки». - Москва, - 2015. - № 10 (Ч 3). - С.325-328.

8. Узаков Я.М., Прянишников В.В., Касьянов Г.И., Узаков Е.Я., Шингисов А.У. Тех-нология производства и использования СО2-экс-трактов в пищевой промышленности. Монография. - Алматы: Издательство «Эверо». 2015. - 228 с.


Review

For citations:


 ,  ,  ,  ,   . The Journal of Almaty Technological University. 2018;(2):72-77. (In Russ.)

Views: 317


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)