Preview

ЭМУЛЬСИЯЛЫҚ ТҰЗДЫҚ ӨНДІРУДЕ ЖИДЕ МЕН БИДАЙ ӨСКІНІ ҰНЫН ҚОЛДАНУ

Abstract

Among the domestic raw materials of plant origin, the main sources of a complex of functional food ingredients, including dietary fiber, vitamin C, flavonoids and organic acids are jid. Jid have a high content of vitamins as (mg / 100 g):β-carotene-8.0 mg, E-3.5 mg, A-5.0 mg, C-10 mg. Vegetable raw materials in sufficient quantities containswater and fat-soluble vitaminsandhave a high content ofmacroelements (mg / 100 g): K-370 mg, Ca-65.0 mg, Mg-69.0 mg, Na-32.0 mg. Results of the study of plant raw materials were the basis for the possibility of combining them in composition of emulsion product with new enhanced functional characteristics. The optimal duration of crushing of the jid is τ - 52-65 and the rotational speed of the working organ is 12000 rpm.

About the Authors

М. Касымова
Южно-Казахстанский государственный университет им. М.О.Ауэзова
Russian Federation


З. Кобжасарова
Южно-Казахстанский государственный университет им. М.О.Ауэзова
Russian Federation


Г. Орымбетова
Южно-Казахстанский государственный университет им. М.О.Ауэзова
Russian Federation


Г. Нурынбетова
Южно-Казахстанский государственный университет им. М.О.Ауэзова
Russian Federation


References

1. Лялякина А., Фиш С.А. Рынок майонеза - тенденции, динамика, прогнозы [Электронный ресурс] - Режим доступа: http://www.library.wkau.kz/index.php/kz/..uchebniki/../download. (Дата обращения: 28.04.2017)

2. Асильбеков Н., Касымова М.К., Нурымбетова Г. Перспективы развития произ-водства масложировых эмульсий функционального назначения/ «Продовольственная безопасность в контексте новых идей и решений». Межд. научно-практ. конф.- Семей, 2017. - Том 1. - С.350-354

3. Утешева С.Ю., Нечаев. А.П. Тенденции в создании майонезов и соусов функционального назначения // Масложировая промышленность.- 2007. -№3.-С. 12-16.

4. Мельник Е.В. Соусы: традиции и инно-вации //Масла и жиры. - 2007. - №9. -С.3-5.

5. Скурихин И.М., Волгaрев М.Н. Хими-ческий состaв пищевых продуктов. Кн.2: Спрaвоч-ные тaблицы содержaния aминокислот, жирных кислот, витaминов, мaкро- и микроэлементов, ор-гaнических кислот и углеводов. -2-е изд., перерaб. и допол. - М.: Aгропромиздaт, 1987. - 360 с.


Review

For citations:


 ,  ,  ,   . The Journal of Almaty Technological University. 2018;(2):50-54. (In Russ.)

Views: 301


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)