Preview

The Journal of Almaty Technological University

Advanced search

ЖИРНОКИСЛОТНЫЙ СОСТАВ МОЛОКА КОРОВ ГОЛШТИНСКОЙ ПОРОДЫ

Abstract

The article presents materials on the determination milk fatty-acid composition of Holsteincows. The fatty acid composition of the sample by the ratio of the mass fractions of methyl esters of fatty acids corresponds to the ratio of the mass fractions of methyl esters of fatty acids of milk fat of cow's milk, which corresponds to GOST. So, on the sum of saturated fatty acids was - 60.35%. The content of monounsaturated fatty acids was 28.2%, and the sum of polyunsaturated fatty acids was 2.88%.

About the Authors

А. Хастаева
Казахский национальный аграрный университет
Russian Federation


А. Смагулов
Казахский национальный аграрный университет
Russian Federation


М. Нургалиева
Казахстанско-Японский инновационный центр
Russian Federation


М. Тойшиманов
Казахстанско-Японский инновационный центр
Russian Federation


References

1. Шейфель О.А. Биохимия молока и мо-лочных продуктов: Конспект лекций / Кемеровс-кий технологический институт пищевой промыш-ленности. - Кемерово, 2010. - 126 с.

2. Soyert H., Dardenne P., Dehareng F. et al. Estimating fatty acid content in cow milk using mid-infrared spectrometry //J.Dairy Sci., 2006. - 89 p.

3. Горбатова К.К., Гунькова П.И. Химия и физика молока и молочных продуктов. - СПб.: ГИОРД, 2012. - 336с.:ил.

4. Горбатова К.К. Биохимия молока и мо-лочных продуктов. - М.: Легкая и пищевая про-мышленность, 1984. - 344с.

5. Вышемирский Ф. А. Производство сли-вочного масла. - М.: Агропромиздат, 1987, - 272 с.

6. Дроздова Т.М. Физиология питания/ Учебное пособие. - Кемерово, 2004. -214c.

7. Царевич А.Н. Основы физиологии, ги-гиены и безопасности питания // Часть 1. Основы физиологии питания: Учебное пособие. - С.: Казацкий вал, 2004. - 358 с.

8. ГОСТ Р 52253-2004 Масло и паста масля-ная из коровьего молока(с Изменением №1). Общие технические условия. - Введ.01.07.2005г. -М.: Госстандарт России: Изд-во стандартов, 2004. - 31 с.


Review

For citations:


 ,  ,  ,   . The Journal of Almaty Technological University. 2018;(2):37-41. (In Russ.)

Views: 504


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)