Preview

The Journal of Almaty Technological University

Advanced search

СТУДЕНТТЕРДІҢ ТАМАҚТАНУ ЖАҒДАЙЫН БАҒАЛАУ

Abstract

The article presents the results of quantitative and qualitative analysis of the average daily diet of students. The results of the survey indicated that they did not comply with the diet: 24% do not have Breakfast, 53% - Breakfast is rare, 23% have Breakfast daily. Among the respondents, 50% - prefer the highest grade bread, 61% of the diet is dominated by pasta, 78% - are fond of fast food, 76%- rarely eat fresh vegetables and fruits. To ensure the normal life and health of students, it is necessary to observe the principles of rational and balanced nutrition, to strive for a better match between the energy value and the quality of the actual composition of diets, eating foods rich in proteins, minerals and vitamins.

About the Authors

А. Гумарова
Западно-Казахстанский аграрно-технический университет им. Жангир хана
Russian Federation


Л. Байтлесова
Западно-Казахстанский аграрно-технический университет им. Жангир хана
Russian Federation


Ф. Суханбердина
Западно-Казахстанский аграрно-технический университет им. Жангир хана
Russian Federation


З. Айтмуханова
Западно-Казахстанский аграрно-технический университет им. Жангир хана
Russian Federation


Э. Чинарова
Западно-Казахстанский аграрно-технический университет им. Жангир хана
Russian Federation


References

1. Алексеева Е.В. Взаимосвязь качества пи-щевой продукции с концепцией качества жизни // Пищевая промышленность. - 2007. - №10. - С. 78-79.

2. Дроздова Т.М., Влощинский П.Е, Позняковский В.М. Физиология питания: Учебник / Т.М. Дроздова,. - М.: ДеЛи плюс, 2012. - 352 c.

3. Костырина Ж.Б. Спицына Г.В., Фашуйи Е.А. Питание, как профилактика алиментарных заболеваний. Функциональное питание: понятие, спрос т предложение // Сб. науч. тр.- Тюмень: ТюмГНГУ, 2009. - 381 с.

4. Мартинчик, А.Н. Микробиология, физио-логия питания, санитария: Учебник для студентов сред.проф. учебных заведений / А.Н. Мартинчик, А.А. Королев, Ю.В. Несвижский. - М.: ИЦ Академия, 2013. - 352 c.

5. Поздняковский, В.М. Гигиенические ос-новы питания, качество и безопасность пищевых продуктов. - Сибирское университетское изда-тельство, 2007.- 456 с.

6. Смирнов Н.К. Задачи валеологии в кон-тексте проблем общества и системы образования / Актуальные проблемы валеологии в образова-нии. Материалы 1-ой Всеросс. науч.-прак. конф., Москва, 1997. - С. 16.


Review

For citations:


 ,  ,  ,  ,   . The Journal of Almaty Technological University. 2018;(2):12-16. (In Russ.)

Views: 331


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)