Preview

Функционалды снектерді дамыту әдістері

https://doi.org/10.48184/2304-568X-2021-3-47-52

Толық мәтін:

Аңдатпа

Мақалада жергілікті дәстүрлі және дәстүрлі емес шикізатқа негізделген жаңа функционалдық тағамдарды жасау туралы мәліметтер ұсынылады. Тағамдық снек құрамының бірегейлігі тағам құрамында құрғақ бие мен түйе сүтінің, сондай-ақ жеміс-көкөніс езбелерінің, лакто және бифи-добактериялардың құрғақ штаммдарының, фукоиданның және тағамдық және биологиялық құндылығы жоғары басқа құрам бөліктердің болуымен байланысты. Снек тағамының тағамдық және биологиялық құндылығының химиялық құрамын бағалау олардың мақсатты антиоксидантты, детоксикациялау және иммуностимуляциялы қасиеттерін көрсетеді. Функционалдық пайдалануға арналған снектік тағамдар жалпылама халық топтарына, оның ішінде альпинистерге, азаматтық және әскери авиация ұшқыштарына, спортшыларға, сондай-ақ төтенше жағдайлар мен адам денсаулығына кері әсер ететін жағдайларда қолдануға ұсынылады.

Авторлар туралы

Ю. А. Синявский
«Алматы технологиялық университеті»
Қазақстан

Алматы қ., Толе би көш., 100



Д. Н. Туйгунов
«Қазақ тағамтану академиясы» ЖШС
Қазақстан

Алматы қ., Клочков көш., 66



Е. А. Дерипаскина
«Қазақ тағамтану академиясы» ЖШС
Қазақстан

Алматы қ., Клочков көш., 66



Х. С. Сарсембаев
«Қазақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ғылыми-зерттеу институты»
Қазақстан

Алматы қ., Гагарин даңғ., 238 Г



С. М. Бармак
«Қазақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ғылыми-зерттеу институты»
Қазақстан

Алматы қ., Гагарин даңғ., 238 Г



В. А. Редько
«Қазақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ғылыми-зерттеу институты»
Қазақстан

Алматы қ., Гагарин даңғ., 238 Г



Әдебиет тізімі

1. Новицкая Л.Ю., Орловская М.А. Перспективы развития рынка снеков в России //Ученые труды Российской академии адвокатуры и нотариата, 2019. - №4(55). - С. 39-43.

2. Сохацкая А.В. Исследование условий повышения конкурентоспособности снековой продукции предприятий пищевой отрасли //Технологический аудит и резервы производства, - 2016. - №6/4(32). - С. 35-41.

3. Голубева О.В., Белоусова К.В., Булганина С.В., Большакова Ю.С. Маркетинговое исследование спроса на снековую продукцию потребителями // Инновационная экономика: перспективы развития и совершенствования, - 2019. - №2(36). - С. 195-201.

4. Коробейникова Ю. Снеки: вчера, сегодня, завтра // Статья в сборнике трудов конференции: Практико-ориентированные молодежные исследования проблем региона. – Тюмень, 2014. - С. 95-97.

5. Coumans J.M Emotion-driven impulsiveness and snack food consumption of European adolescents: Results from the I. Family study / Coumans J.M., Danner U.N., Decker A. //Appetite, 2018. - V.123. № 1. - P. 152-159.

6. Bellisle F. Meals and snacking, diet quality and energy balance // Physiology & Behavior, 2014. - V. 134. - P. 38-43.

7. Нилова Л. П., Малютенкова С. М. Продовольственная корзина для здорового питания в условиях мегаполиса // Международный научный журнал, 2017. - № 4. - С. 31-35.

8. ГОСТ 23327-98 «Молоко и молочные продукты. Метод измерения массовой доли общего азота по Кьельдалю и определение массовой доли белка». – Введ. 2002-01-01. М.: Стандартинформ, 2009. – 12с.

9. ГОСТ 5867-90 «Молоко и молочные продукты. Методы определения жира». – Введ. 1991-07-01. М.: Стандартинформ, 2009. – 16с.

10. ГОСТ Р 54760-2011 «Продукты молоч-ные составные и продукты детского питания на молочной основе. Определения массовой кон-центрации моно- и дисахаридов методом высоко-эффективной жидкостной хроматографии». – Введ. 2013-01-01. М.: Стандартинформ, 2012. – 12с.

11. ГОСТ 32903-2014. «Определение водо-растворимых витаминов: тиамина (B1), рибофла-вина (В2), пиридоксина (B6) и никотинамида (PP) методом обращенно-фазовой высокоэффективной жидкостной хроматографии». – Введ. 2016-01-01. – М.: Стандартинформ, 2014. – 28с.

12. ГОСТ Р ЕН 14130-2010 «Продукты пищевые. Определение витамина С с помощью высокоэффективной жидкостной хроматогра-фии». – Введ. 2012-01-01. – М.: Стандартинформ, 2012. – 15с.

13. ГОСТ ISO 762-2013 «Продукты переработки фруктов и овощей. Определение содержания минеральных примесей». – Введ. 2015-07-01. – М.: Стандартинформ, 2014. – 7с.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Синявский Ю.А., Туйгунов Д.Н., Дерипаскина Е.А., Сарсембаев Х.С., Бармак С.М., Редько В.А. Функционалды снектерді дамыту әдістері. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2021;(3):47-52. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2021-3-47-52

For citation:


Sinyavsky Yu.A., Tuigunov D.N., Deripaskina E.A., Sarsembaev H.S., Barmak S.M., Redko V.A. Development of functional purpose snacks. The Journal of Almaty Technological University. 2021;(3):47-52. (In Russ.) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2021-3-47-52

Қараулар: 572


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)