Тағам өнімдері инженериясы мен ғылым саласындағы білім беру бағдарламалары үшін еуропалық негіздемелік стандарттар
https://doi.org/10.48184/2304-568X-2021-2-61-65
Аңдатпа
Мақалада Еуропалық құжаттардың оқыту нәтижелерін құрастырудағы рөлі қарастырылады. Түлектердің біліктілік деңгейін сипаттайтын негізгі еуропалық құжаттардан басқа, салалық негіздемелік стандарттары білім беру бағдарламасының профиліне сәйкес оқыту нәтижелеріне бағдар береді. Негіздемелік стандартқа сәйкестік - білім беру бағдарламасының сапа белгісін алуы үшін негіз болып табылады. Мысал ретінде тағам өнімдері инженериясы және ғылым саласындағы білім беру бағдарламаларына арналған EQAS-Food және EUR-ACE® стандарттары қарастырылған. Негіздемелік стандарттарына бағыттау білім беру бағдарламаларын ашықтығын қамтамасыздандырады және еуропалық озық тәжірибесімен үйлестіруге мүмкіндік береді.
Авторлар туралы
Б. Т. АбдижаппароваҚазақстан
160012, Шымкент қ., Тәуке хан даңғ., 5.
Н. С. Ханжаров
Қазақстан
160012, Шымкент қ., Тәуке хан даңғ., 5.
И. А. Панкина
Ресей
195251, Санкт-Петербург, ул. Политехническая, 29.
Әдебиет тізімі
1. Abdizhapparova B.T., Khanzharov N.S. European standards EQAS-Food for educational programs in the field of food science // Innovative Scientific Research — 2021 — №3-1 (5). — PP. 97-103 (in Russian)
2. Kennedy D. Writing and using learning outcomes: a practical guide / Translated by Karacharova Ye.N. - Ireland: Cork University, 2007. – 30 p.
3. Walsh A., Webb M. Handbook on writing learning outcomes, Kingston University, 2002. – 448 p.
4. O'Brien J. Writing Learning Outcomes. A guide for academics. – 2007. - Limerick:University of Limerick– 129 p.
5. European Network for Accreditation of Engineering Education (ENAEE). EUR-ACE® Framework Standards and Guidelines Access mode : https://www.enaee.eu/eur-ace-system/standards-and-guidelines/ Application date June 13, 2021
6. European Chemistry Thematic Network Association (ECTN). The chemistry Eurobachelor Guidelines Access mode: URL.: http://ectn.eu/wp-content/uploads/2019/03/2-eurobachelor_documentation-19_01.pdf (Application date: June 13, 2021)
7. European Chemistry Thematic Network Association (ECTN). Thechemistry "Euromaster" Access mode: URL.: http://ectn.eu/wp-content/uploads/2019/03/2-euromaster_documentation-150101.pdf (Application date:June 13,2021)
8. European Quality Assurance Network for Informatics Education (EQANIE). Euro-Inf framework standards and accreditation criteria for informatics degree programmes Access mode: URL.: http://eqanie.eu/wp-content/uploads/2019/09/Euro-Inf-Framework-Standards-and-Accreditation-Criteria-V-2016-10-24.pdf (Application date: June 13,.2021)
9. ISEKI Food Association. European quality assurance for food studies programmes food science and technology Access mode: URL.: https://www.iseki-food.net/sites/iseki-food.net/files/download/96/framework_doc_edit_rc_18.02.19.pdf (Application date: June 13,2021)
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Абдижаппарова Б.Т., Ханжаров Н.С., Панкина И.А. Тағам өнімдері инженериясы мен ғылым саласындағы білім беру бағдарламалары үшін еуропалық негіздемелік стандарттар. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2021;(2):61-66. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2021-2-61-65
For citation:
Abdizhapparova B.T., Khanzharov N.S., Pankina I.A. European framework standards for study programs in food science and engineering. The Journal of Almaty Technological University. 2021;(2):61-66. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2021-2-61-65