Қазақстанда қолданылатын ылғалдандыру әдістерін зығыр шикізаты үшін әр түрін салыстыру
https://doi.org/10.48184/2304-568X-2020-3/1-21-26
Аңдатпа
Мақалада ерекше назар майлы зығыр талшығының физика-механикалық қасиеттерін зерттеуге және Қазақстанда қолданылатын алғашқы өңдеуге арналған. Майлы зығыр талшықтарын ылғалдандыру технологиясын зерделеу кезінде келесідей тапсырмалар қойылды: талшықтарды бөлу, лигнин және пектиндік заттарды жою. Зығыр сабақтарын ылғалдандыруға қатысты түрлі технологиялар қарастырылды. Тоқыма талшықтарын алудың Қазақстан жағдайына сай оңтайлы технологиясы таңдалды. Талшықтардың сызықтық тығыздықтары мен ұзындықтары салыстырмалы түрде зерттелді. Алынған нәтижелер бойынша жай сулы ортада тұрған талшық көрсеткіші 6,7 Т, өңделген талшық көрсеткіші 3,1 Т. Яғни қолданылған технология талшықтың құрамындағы лигнин, пектиндік заттарды талшық құрамынан жойған.
Авторлар туралы
Г. Е. ҚалжанҚазақстан
Алматы
М. Б. Отыншиев
Қазақстан
Алматы
Б. Ж. Ниязбеков
Қазақстан
Алматы
Әдебиет тізімі
1. Биологическая мочка льна. Режим доступа: https://www.booksite.ru/funtext/mir/onov/bio/log/ich/esk/aya/1.htm (дата обращения 15.12.2019)
2. Миронов К. М. Биологическая мочка льн. Режим доступа: https://www.booksite.ru/funtext/mir/onov/bio/log/ich/esk/aya/2.htm (дата обращения 15.12.2019)
3. Тараймович И.В. Особенности технологии уборки льна масличного в условиях Западного Полесья Украины // Современная техника и технологии. 2013. Режим доступа: http://technology.snauka.ru/2013/06/2107 (дата обращения 10.04.2020)
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Қалжан Г.Е., Отыншиев М.Б., Ниязбеков Б.Ж. Қазақстанда қолданылатын ылғалдандыру әдістерін зығыр шикізаты үшін әр түрін салыстыру. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2020;(3/1):21-26. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2020-3/1-21-26
For citation:
Kalzhan G.Ye., Otynshiyev M.B., Niyazbekov B.Zh. Comparison of various methods of flines of flax raw materials used in Kazakhstan. The Journal of Almaty Technological University. 2020;(3/1):21-26. (In Russ.) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2020-3/1-21-26