Preview

The Journal of Almaty Technological University

Advanced search

ДӘНДІ-БҰРШАҚ ДАҚЫЛДАРЫ ҰНЫМЕН ИОНДАЛҒАН СУ ҚОЛДАНЫП ДАЙЫНДАЛҒАН НАННЫҢ САПАСЫН ЗЕРТТЕУ

Abstract

For reduce the deteriorating effect of pea flour on the quality of bread used ionized water.At the same time, there was a significant increase in organoleptic and physicochemical parameters of bread quality in comparison with samples without ionized water. The best quality of bread from a mixture of wheat and legumes was achieved by using ionized water and applying pea flour in an amount of 25% to the weight of wheat flour of the first grade. The use of pea flour is suitable for the enrichment of bread with valuable food ingredients - proteins, essential amino acids, vitamins and minerals.

About the Authors

М. Рахымбаева
Алматинский технологический университет
Russian Federation


Ж. Усембаева
Алматинский технологический университет
Russian Federation


Г. Искакова
Алматинский технологический университет
Russian Federation


References

1. Ауэрман Л.Я. Технология хлебопекарного производства [учеб. для вузов по специальности "Технология хлеба, мучных кондитер. и макарон. изделий"] - Изд. 9-е, перераб. и доп. - СПб.: Профессия, 2005. - 415 с.: ил.

2. Цыганова, Т. Б. Технология и организация производства хлебобулочных изделий. - Изд. 2-е, испр. - М.:Academia, 2008. - 446с.

3. Шелепина Н.В. Содержание и качество белка нетрадиционных морфотипов гороха // Хранение и переработка сельхозсырья. - 2009. - № 8. - С.50-51.

4. Тюрина О.Е., Шлепенко Л.А. Перспективные технологии диабетических хлебобулочных изделий // Хлебопечение России. - 2008. - № 2. - С. 12-13.

5. Бандаева Е.Ш. Полезный хлеб как первый шаг к здоровью// Хлебопечение России. - 2008. - № 3. - С. 28-29

6. Искакова Г.К., Изтаев А.И., Кулажанов Т.К., Маемеров М.М., Изтаев Б.А. Технология хлеба и макаронных изделий с применением озонирован-ной и ионоозонированной воды (монография). - Алматы: АТУ, 2011.-216 с.

7. Ізтаев Ә., Искакова Ғ.К., Мулдабекова Б.Ж., Байысбаева М.П. Нан өндірудің инновациялық тех-нологиясы (монография). - Алматы: Издательство LЕМ, 2015.-220 б.

8. Пучкова Л.И. Лабораторный практикум по технологии хлебопекарного производства. - М.: Лег-кая и пищевая промышленность. - 2004. - 259 с.


Review

For citations:


 ,  ,   . The Journal of Almaty Technological University. 2018;(1):33-37. (In Russ.)

Views: 326


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)