Йогурт өндірісінде сүт-асқабақ қоспасын пайдалану
https://doi.org/10.48184/2304-568X-2020-4-53-58
Аңдатпа
Бұл зерттеудің мақсаты сиыр сүтінің орнына бие сүтін (10, 20, 50 және 100%) қолдана отырып, асқабақ түріндегі өсімдік компонентімен бірге йогурт түрін жасау және олардың сипаттамаларын салыстыру болды. Бие мен сиыр сүтінің үйлесуі сүт өнімдерінің сапасы мен тағамдық құндылығын жақсарта алады, өйткені ол жаңа сенсорлық сипаттамаларды қосады. Мақалада асқабақтың қосылуының бие мен сиыр сүтінен араластырылған йогурттардың физика-химиялық және сенсорлық қасиеттеріне әсерін зерттеу нәтижелері келтірілген. Онда бие мен сиыр сүтінің үлесі 1:5, 2:5, 50/50 болды. Құрама сүтпен бірге пастерленген 10% және 20% асқабақ тіні қосылған йогурттар, жеке-дара пастерленген асқабақ қосылған йогуртқа қарағанда анағұрлым жоғары бағаға ие болды.
Авторлар туралы
М. К. ИзтилеуовҚазақстан
Алматы
А. Б. Оспанов
Қазақстан
Алматы
Ж А. Искакова
Қазақстан
Алматы
О. О. Дуйсенбекова
Қазақстан
Алматы
Әдебиет тізімі
1. Архипов А.Н. Применение структурообразователей в производстве молочных продуктов // Техника и технология пищевых производств. 2009. №4. URL:https://cyberleninka.ru/article/n/primeneniestrukturoobrazovateley-v-proizvodstve-molochnyhproduktov (дата обращения: 05.12.2020).
2. Чоманов У.С., Айсакулова Х.Р., Нурынбетова Г.Ж. Анализ качества различных сортов тыквы районированных в РК / Материалы научно-практической конференции «Новая стратегия научно-образовательных приоритетов в контексте развития АПК». 3-Том. – Алматы, 2015. С.325-326
3. Канарейкина С.Г., Канарейкин В.И. Кисломолочный продукт из кобыльего молока функциональной направленности // Известия Оренбургского государственного аграрного университета, 2016. № 1(57). С. 189-192.
4. Канарейкина С.Г. Влияние паратипических факторов и режимов обработки на пригодность кобыльего молока для производства йогурта: дис. … канд. с.-х. наук, Уфа, 2007. -173 с.
5. Mervat I. Foda .M. Abd El-Aziz .A.A. Awad .. (2007) Chemical, Rheological and Sensory Evaluation of Yoghurt Supplemented with Turmeric. //International Journal of Dairy Science 2:3, -РР. 252-259.
Қосымша файлдар
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Изтилеуов М.К., Оспанов А.Б., Искакова Ж.А., Дуйсенбекова О.О. Йогурт өндірісінде сүт-асқабақ қоспасын пайдалану. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2020;(4):53-58. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2020-4-53-58
For citation:
Iztileuov M.K., Ospanov A.B., Iskakovа Zh.A., Duysenbekovа O.O. Using milk-pumpkin mixture for yogurt producing. The Journal of Almaty Technological University. 2020;(4):53-58. (In Russ.) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2020-4-53-58