Су сапасы сүт өнімдерінің қауіпсіздігін кешенді бағалау критерийлерінің бірі ретінде
https://doi.org/10.48184/2304-568X-2020-4-5-12
Аңдатпа
Сүт өнімдерінің қауіпсіздігін арттыру тамақ өнімдерінің кешенді қауіпсіздігін қамтамасыз ету міндеттерінің бірі. Орталықтандырылған шаруашылық-ауыз сумен қамтамасыз етудің 4 жүйесінен алынған судың сапасы, сондай-ақ судың ауыр металдармен және хлороганикалық пестицидтермен ластану дәрежесі бойынша талдау жүргізілді. Темір, қорғасын және кадмий қосылыстарымен судың ластануының едәуір деңгейі ШРК-дан сәйкесінше 10,6, 1,3 және 3,0, сондай-ақ хлорорганикалық пестицидтер ШРК-дан 24,3 есе жоғары екендігі анықталды. Зерттеу нәтижелері сүт өнімдерін өндіруде қолданылатын суды қосымша тазарту қажеттілігін көрсетеді.
Авторлар туралы
М. К. АлимардановаҚазақстан
Алматы
Ж. Б. Хамзина
Қазақстан
Алматы
Әдебиет тізімі
1. ТР ТС 021/2011 Технический регламент Таможенного союза «О безопасности пищевой продукции» (с изменениями на 8 августа 2019 года) Режим доступа: http://docs.cntd.ru/document/902320560. Дата обращения. 13.01.2020
2. Фролов Г.А., Галстян А.Г., Петров А.Н. Системы водоподготовки в производстве восстановленных молочных продуктов//Пищевая промышленность. – 2008, -№3. – С. 42-43.
3. Бабина Т.А. Требования к качеству воды в молочной промышленности // Молочная промышленность. – 2017. –С. 60-63.
4. Технический регламент Евразийского экономического союза «О безопасности упакованной питьевой воды, включая природную минеральную воду». Москва. Издательство стандартов ИПК. – 2017. – 45с.
5. Полянский К.К, Пономарев А.Н. Мембранные методы водоподготовки в производстве восстановленных молочных продуктов // Переработка молока. -2017. -№4. –С. 54-58.
6. Park S.L, Lee S.Y., Kim H.J., Lim S.I., Nam Y.D, Kang I.M. Applocation of clay Minerals in the Food Industry// Economic and environmental geology. -2015. V.48. I.3 p.258
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Алимарданова М.К., Хамзина Ж.Б. Су сапасы сүт өнімдерінің қауіпсіздігін кешенді бағалау критерийлерінің бірі ретінде. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2020;(4):5-12. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2020-4-5-12
For citation:
Alimardanova M.K., Khamzin Zh.B. Water quality as one of the criteria for the comprehensive assessment of the safety of dairy products. The Journal of Almaty Technological University. 2020;(4):5-12. (In Kazakh) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2020-4-5-12