Preview

The Journal of Almaty Technological University

Advanced search

Comparative analysis of milk quality indicators of goats bred of in LLP «breeding farm «Zerenda»

Abstract

The article describes the physiology, productivity, and lactation period of parodian, Nubian, and Alpine goats bred in «Zerenda» breeding farm» LLP in the village of Kazhymukan in the Tselinograd district of Akmola region. Along with this, when organoleptic analysis colour, smell, taste and compo sition of milk for physico-chemical analysis the results of density, acidity, fat, milk safety. Compared to the milk quality breeding goats showed the fat content of milk Saanen to 4.6 %, a protein content of 3.8 %, the volume of milk a day-not less than 5 litres, butterfat of the Nubian breed is 4.3%, protein content is 3.6%, the volume of milk a day is 4-5 liters, and the fat content of milk of Alpine breed-4,2%, protein content is 3.7%, the volume of milk a day-4 liters. As a result of the study, compared with the indicators of milk of Nubian and Alpine goats, the milk of Zaanen goats has higher quality indicators.

About the Authors

G. Yussupova
Kazakh agrotechnical University named after S. Seifullin
Kazakhstan
Astana


D. Kurmangalyeva
Kazakh agrotechnical University named after S. Seifullin
Kazakhstan
Astana


B. Kalemshariv
Kazakh agrotechnical University named after S. Seifullin
Kazakhstan
Astana


Zh. Shadyarova
Kazakh agrotechnical University named after S. Seifullin
Kazakhstan
Astana


References

1. Боровик Т.Э., Семенова Н.Н., и др. К вопросу о возможности использования козьего молока и адаптированных смесей на его основе в детском питании // Вопросы современной педиатрии – 2013. Том 12.- № 1. -С.9.

2. Жайлаубаев Ж.Д., Смагулова З.Т.. Перспективы и особенности переработки козьего молока в Республике Казахстан // Казахстанская сельскохозяйственная газета «Аграрий Казахстана» -25.11.2018г. - №22 (60). – С.2.

3. ГОСТ 32940-2014 «Шикі ешкі сүті. Техникалық шарттар» // Стандарттау, метрология және сертификаттау жөніндегі мемлекетаралық кеңес. Москва 2018.-14 б.

4. ГОСТ 32259-2013 «Ішуге арналған ешкі сүті. Техникалық шарттар» // Стандарттау, метрология және сертификаттау жөніндегі мемлекетаралық кеңес. Москва 2014.-12 б

5. ГОСТ 3622-68 «Үлгіні іріктеу және сынауға дайындау» // Стандарттау, метрология және сертификаттау жөніндегі мемлекетаралық кеңес. Москва 2009.-10 б.

6. ГОСТ 3624-92 «Сүт және сүт өнімдері. Қышқылдықты анықтаудың титриметриялық әдістері» // Стандарттау, метрология және сертификаттау жөніндегі мемлекетаралық кеңес. Москва 2009.-12 б.

7. ГОСТ 3625-84 «Сүт және сүт өнімдері. Тығыздықты анықтау әдістері» // Стандарттау, метрология және сертификаттау жөніндегі мемлекетаралық кеңес. Москва 2009.-13 б.

8. ГОСТ 5867-90 «Сүт және сүт өнімдері. Майды анықтау әдістері» // Стандарттау, метрология және сертификаттау жөніндегі мемлекетаралық кеңес. Москва 2009.-13 б.

9. ГОСТ 23327-98 «Сүт және сүт өнімдері. Кьельдаль бойынша жалпы азоттың массалық үлесін өлшеу және ақуыздың массалық үлесін анықтау әдістері» // Стандарттау, метрология және сертификаттау жөніндегі мемлекетаралық кеңес. Москва 2009.-12 б.

10. ГОСТ 8218-89 «Сүт. Тазалықты анықтау әдістері» // Стандарттау, метрология және сертификаттау жөніндегі мемлекетаралық кеңес. Москва 2009.-5 б.

11. Шадьярова Ж.К., Құрманғалиева Д.Б., Ланцева Н.Н., Юсупова Г.Т. Сүтті тұқымды ешкілердің өнімділігі және сипаттамасы // АТУ хабаршысы –2019. – № 2. – 9-15 б.


Review

For citations:


Yussupova G., Kurmangalyeva D., Kalemshariv B., Shadyarova Zh. Comparative analysis of milk quality indicators of goats bred of in LLP «breeding farm «Zerenda». The Journal of Almaty Technological University. 2020;127(2):99-105. (In Kazakh)

Views: 450


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)