Preview

The Journal of Almaty Technological University

Advanced search

Determination of qualitative indicators of fish perch families and their characteristic

Abstract

The article presents the results of microbiological, physical and chemical studies and safety quality of tad perch fish families. Analysis of experimental data shows that the protein of perch and zander meat contains aepoiculr the limiting amino acid tryptophan and methionine. At the same time, high concentrations of lysin and leucine were detected in zander meat, and valine, leucine and lysine were detected in perch meat. In the lipids of perch and zander meat, monounsaturated fatty acids prevail 57.79% and 48.51% of the total fatty acids, which proves the ideal approach to healthy and dietary nutrition, which is a light and nutritious food.

About the Authors

Zh. B. Kazangeldina
Almaty technological university
Kazakhstan
Almaty


R. A. Iztelieva
Almaty technological university
Kazakhstan
Almaty


L. K. Baybolova
Almaty technological university
Kazakhstan
Almaty


S. S. Alberto
University of Santiago de Compostela
Spain
Lugo city


B. A. Rskeldiev
Almaty technological university
Kazakhstan
Almaty


References

1. Серёгин И.Г., Михалева Л. П. , Никитченко В.Е . Совершенствование контроля качества рыбы и рыбных продуктов. // Вестник РУДН, серия Агрономия и животноводство, 2014. № 1. – С.64-69

2. Казангельдина Ж.Б., Серикбаева Н.М., Изтелиева Р.А., Байболова Л.К. Санитарно-гигиенические требования к предприятиям рыбной промышленности./ Республиканская научн-практическая конференция молодых ученых «НАУКА. ОБРАЗОВАНИЕ. МОЛОДЕЖЬ», Алматы: АТУ, 25-26 апреля 2019г. – С.14-16

3. Лебская Т.К., Менчинская А.А. Сравнительная характеристика пищевой ценности икры некоторых рыб. //Вестник науки и образования Северо-Запада России, 2015, Т. 1, № 2. - С.91-97.

4. Ахмерова Е.А., Хамзина А.К. Биологическая ценность липидов икры некоторых видов рыб / VI Московский международный конгресс «Биотехнология: состояние и перспективы развития», - Москва : 21-25 марта 2011г. - С.160-161.


Review

For citations:


Kazangeldina Zh.B., Iztelieva R.A., Baybolova L.K., Alberto S.S., Rskeldiev B.A. Determination of qualitative indicators of fish perch families and their characteristic. The Journal of Almaty Technological University. 2020;127(2):78-82. (In Russ.)

Views: 432


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)