Preview

Алматы технологиялық университетінің хабаршысы

Кеңейтілген іздеу

Қазақстанның тритикале дәнінің ферменттік кешенінің сипаттамасы

Толық мәтін:

Аңдатпа

Жұмыста Қазақстан селекциясының күздік және жаздық формадағы тритикале астығының ферментативті белсенділігін зерттеу ұсынылған. Ферменттердің белсенділігі эксперименталды түрде анықталды: амилолитикалық, протеолитикалық, сондай-ақ дифенолоксидаза және пероксидаза ферменттері. Бұл ретте, зерттелетін тритикале бидай сорттарының α-амилазасының белсенділігі оның бидайдағы белсенділігінен едәуір жоғары екені анықталды. Сонымен қатар β-амилазаның белсенділігінен төмен барлық сорттар үшін αамилазаның белсенділігі. Ол 59,01-62,5 шарт шегінде ауытқиды. бірл., бұл бидай 4,5 есе көп. Β-амилазаның белсенділігі 109,54-117,67 шартты құрайды, бұл бидай дәнінің деңгейінде. Тритикале протеолитикалық ферменттерінің белсенділігі олардың бидай дәніндегі белсенділігінен екі есе артық және 0,48-0,74 шартты құрайды, ферменттерді зерттеу кезінде катализациялық тотығу-тотықсыздану реакциялары пероксидаза белсенділігі біршама жоғары болып анықталды және 7,11-9,21 бірлікті құрайды.

Авторлар туралы

А. Т. Киябаева
Алматы технологиялық университеті
Қазақстан
Алматы


Н. О. Оңғарбаева
Алматы технологиялық университеті
Қазақстан
Алматы


Н. Қ. Жаппарова
Алматы технологиялық университеті
Қазақстан
Алматы


Әдебиет тізімі

1. Онгарбаева Н., Елеукенова К, Батырбаева Н, Нургожина Ж. Исследование распределения амилолитических ферментов в зерне ржи // Новости науки Казахстана. -№ 3 (137). – Алматы, 2018. – С. 191.

2. Жанабаева К., Онгарбаева Н., Нургожина Ж.К., Ерошенко Я.И. Физико-химические характеристики зерна тритикале, производимые в Казахстане// Журнал «Наука» по матер межд. конф. «Дулатовские чтения-2015», спецвыпуск «Биологические науки», 2016.- С 196-199.

3. Онгарбаева Н.О., Жанабаева К.К., Рукшан Л.В. Представляем притикале казахстанской селекции/ Инновации. Образование. Энергоэфективность: материалы XII Междунар. науч.-практ. конф. –Могилев, 2018. — С. 146-149.

4. Bielski S. Influence of nitrogen fertilization on the technological value of semi- dwarf grain winter triticale varietie// Polish J. of natural Sci. -2015.Vol.30.-№4.-РР. 325-336.

5. Zhanabayeva K.K., Ongarbayeva N.O., Ruchkina G.A., Yesseyeva G.K., Smolyakova V.L. Features of technological properties of triticale grain of Kazakhstan’s selection// Journal of engineering and applied sciences 13.- Medwelljournals, 2018.Specialissue 10.-Рр. 8292-8299.

6. Мелешкина, Е.П. Инновационные разработки ВНИИЗ для предприятий мукомольнокрупяной промышленности. Научно-инновационные аспекты хранения и переработки зерна: монография к 85-летию ГНУ ВНИИЗ Россельхозакадемии. – М.: ИД «Типография Россельхозакадемии», 2014. – С. 18-23


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Киябаева А.Т., Оңғарбаева Н.О., Жаппарова Н.Қ. Қазақстанның тритикале дәнінің ферменттік кешенінің сипаттамасы. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2020;127(2):12-17.

For citation:


Kiyabaeva A.T., Ongarbaeva N.O., Zhapparova N.K. Characteristics of the enzyme complex of Kazakhstan triticale grain. The Journal of Almaty Technological University. 2020;127(2):12-17. (In Kazakh)

Қараулар: 400


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)