Preview

Алматы технологиялық университетінің хабаршысы

Кеңейтілген іздеу

Ұсақ малдың субөнімдерінде антибиотиктердің қалдық мөлшерін зерттеу

https://doi.org/10.48184/2304-568X-2025-2-5-11

Толық мәтін:

Аңдатпа

Жануарларда фармацевтикалық препараттарды қолданудың артықшылықтары оларды қолданудан бас тарту қаупімен сирек салыстырылады, бірақ олардың біреуіне артықшылық берудің орнына, екі нұсқаны да бірдей қарастырған жөн. Дәрілік препараттар ауру жануарларды емдеу үшін үлкен дозада, бірақ сезімтал жануарларда аурудың алдын алу үшін салыстырмалы түрде аз мөлшерде қолданылады. Көптеген елдерде тұтыну үшін өсірілген жануарларға тікелей зиян келтіретін, олардың өнімділігін төмендететін және ақырында өлімге әкелетін ауруларды дәрі-дәрмектер мен дәрі-дәрмектерді қолданбай бақылау мүмкін емес деп саналады. Моңғолдардың негізгі тағамдары ежелден бері күнделікті диетаның негізі болып табылатын ет пен сүтті құрайды. Бұл Моңғолияның мал шаруашылығына қолайлы табиғи-климаттық жағдайларына байланысты. Моңғолияда (жылына шамамен 545 мың тонна ет қажет) ет өнімдерінің сапасын тек ветеринарлық сертификаттар мен өндірістік нарықтардағы ішкі инспекциялық зертханалардың көмегімен бақылау жеткіліксіз. Мал өсірушілер, қасапшылар мен ветеринария мамандарының жұмысын үйлестіруді жақсарту, ветеринариялық препараттарды дұрыс пайдалануға ықпал ету, базарлардағы ішкі бақылау зертханаларының жұмысын жақсарту қажет.

Авторлар туралы

М. Ганболд
Технологиялық институт
Моңғолия

Ұлан-батор қ.



Б. Батпурэв
Технологиялық институт
Моңғолия

Ұлан-батор қ.



Әдебиет тізімі

1. «Основные тенденции экономического развития и финансового положения Монголии» Сайт посольства Республики Беларусь в Монголии. https://mongolia.mfa.gov.by/ru/exportby/ (дата обращения 20.03.2025)

2. Стандартные требования и технологии длительного хранения при упаковке, хранении и реализации мяса и мясных продуктов.-учебный материал. -Улан-батор, 2024.-24 с.

3. Babapour A., Azami L., Fartashmehr J. Overview of antibiotic residues in beef and mutton in Ardebil, North West of Iran. World Appl. Sci. J. 2012;19:1417–1422. DOI: 10.5829/idosi.wasj.2012.19.10.1802

4. Малофеева Н. А. Бузмакова Н. А. Савина И. П. Контроль за содержанием остаточных количеств антибиотиков в животноводческой продукции в странах-членах таможенного союза и европейского союза. //Международный научный журнал: Выпуск: №1(127), 2023. DOI:https://doi.org/10.23670/IRJ.2023.127.106

5. Национальная программа «Контроль остатков ветеринарных препаратов»: Улан-батор, 2019.

6. Энхтуяа Л. Технология производства мяса и мясных продуктов. Улан-батор, 2023-328 с.

7. Насонова В.В. Перспективные пути использования субпродуктов. //Теория и практика переработки мяса. 2018; 3(3): 64–73. DOI 10.21323/2414–438X‑2018–3–3–64–73

8. Sultan I.A. Detection of enrofloxacin residue in livers of livestock animals obtained from a slaughterhouse in Mosul City. J. Vet. Sci. Technol. 2014 doi: 10.4172/2157-7579.1000168.

9. Сулковская, А. А. Исследование содержания антибиотиков в пищевых продуктах/ И. M. Почицкая, Комарова Н. В. //Пищевая промышленность: Наука и технология.- Том 16, № 1 (2023).-С.85-94. https://doi.org/10.47612/2073-4794-2023-16-l(59)-85-94

10. Saleem, Zikria & Sheikh, Samia & Godman, Brian & Haseeb, Abdul & Afzal, Shairyar & Qamar, Muhammad Usman & Imam, Tarique & Almarzoky Abuhussain, Safa & Sharland, Mike. (2025). Increasing the use of the WHO AWaRe system in antibiotic surveillance and stewardship programmes in low- and middle-income countries. JAC-Antimicrobial Resistance. 7. 10.1093/jacamr/dlaf031.

11. Yordanova, Rozalina & Platikanova, Magdalena & Hristova, Petya. (2024). THE USE OF ANTIBIOTICS IN FOOD ANIMALS – A THREAT TO HUMAN HEALTH. Journal of IMAB - Annual Proceeding (Scientific Papers). 30. 5495-5499. 10.5272/jimab.2024302.5495.

12. Ghimpeteanu, Margarita & Pogurschi, Elena & Popa, Dana & Dragomir, Nela & Drăgotoiu, Tomița & Mihai, Oana & Petcu, Carmen. (2022). Antibiotic Use in Livestock and Residues in Food—A Public Health Threat: A Review. Foods. 11. 1430. 10.3390/foods11101430.

13. Кодекс Алиментариус. Производство продуктов животноводства / Пер. с англ.— М.: Издательство «Весь Мир», 2007. — 230 с. ISBN 5-7777-0239 -2

14. “Разрешение на применение ветеринарных лекарственных средств, укрепление возможностей анализа остатков антибиотиков в центральных и сельских районах” отчет проекта «Зеленое золото – Здоровье животных», финансируемого Швейцарским агентством по развитию и сотрудничеству, 2021. https://vet.gov.mn/news/news/63e0dc11cb37d4b78bfa8294

15. Бадрахзул Ч., Дэлгэр Х. Внедрение радиорецепторного метода определения остатков антибиотиков. Сборник научных трудов “Диагностика - современные методы” Государственная центральная ветеринарносанитарная лаборатория:.-2022 (16).-С.115-118. https://authmofa.opengov.mn/api/file/1706526240635-scvl_2022-11sar-zuw.pdf


Қосымша файлдар

Рецензия

Дәйектеу үшін:


Ганболд М., Батпурэв Б. Ұсақ малдың субөнімдерінде антибиотиктердің қалдық мөлшерін зерттеу. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2025;148(2):5-11. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2025-2-5-11

For citation:


Ganbold M., Batpurev B. The study of residual amounts of antibiotics in offal of small cattle. The Journal of Almaty Technological University. 2025;148(2):5-11. (In Russ.) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2025-2-5-11

Қараулар: 4


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)