Биологиялық белсенді нан-тоқаш өнімдерінің технологиясын әзірлеу және оларды өндірудің тиімділігі
https://doi.org/10.48184/2304-568X-2025-3-14-18
Аңдатпа
Бұл мақалада дәстүрлі емес шикізатты қолдана отырып, бидай нанының технологиялық нәтижелерін талдау ұсынылған. Қазіргі зерттеулер көрсеткендей, халықтың жекелеген топтары тамақ тұтыну ережелерін сақтамайды және биологиялық белсенді заттарға бай тағамдарды өте аз тұтынады. Бұл көрсеткішті арттыру үшін бірқатар технологиялық әдістер бар, олардың бірі-өскен ноқат ұнының мысалында өсімдік тектес құнды биологиялық ресурсты пайдалану арқылы дайын өнімнің құрамын жақсарту. Бидай нанының рецепт бойынша құрамына өскен ноқат ұнын қосудың жеткілікті дозасы 10-нан 20%-ға дейін құрайды, ал пайда мөлшері мен қаржыландыру кірісі өндірістің техникалық деңгейіне, қабылданған технологияға және процестерді ұйымдастыруға, өндірілген өнімнің рентабельділігіне тікелей байланысты осындай өнімнің өндіріс көлеміне байланысты болады. бұл өндіріс үшін өте жақсы нәтиже береді қазіргі заманғы нан пісіру өнеркәсібі. Азық–түліктің функционалдық қасиеттерін қамтамасыз ету технологияларының бірі – азық-түлік құрамындағы ингредиенттің концентрациясын қажетті болжамды әсерге дейін арттыру (мысалы, күнделікті дозаға жету үшін байыту). Азық-түліктің функционалдық қасиеттерін қамтамасыз етудің тағы бір технологиясы функционалды ингредиентті қосу немесе ауыстыру немесе алып тастау болып табылады. Осыған байланысты бұл жұмыста жергілікті шикізаттан функционалды биоактивті нан жасалды.
Авторлар туралы
Д. А. РахмоноваТәжікстан
Н. А. Тошходжаев
Тәжікстан
А. Р. Рахимова
Тәжікстан
Әдебиет тізімі
1. Алексеев, А. Н., & Филатов, В. В. Социально– экономическая сущность агропродовольственного рынка В мире научных открытий, 2011. 3(15), –291.
2. Дудкин М.С. Новые продукты питания / М.С. Дудкин– М.: Международная академия, издательская компания «Наука», 2008. – 303 с.
3. Магомедов М.Д., Заздравных А.В. Экономика отраслей пищевых производств. –М.: издательско-торговая корпорация «Дашков», 2007– 353с.
4. Рахмонова Д.А., Камилова Д.А. Разработка и внедрение в технологии мучных кондитерских изделий композитные смеси из нетрадиционного сырья. Качество продукции, технологий и образования, /Материалы XVI международной научно-практической конференции, Магнитогорский государственный технический университет им. Г.И. Носова. РИНЦ. 2021.
5. Технология хлебобулочных изделий. – М.: КолосС, 2006. – 389с.: ил. – (Учебники и учеб. пособия для студентов высш. учеб. заведений).
6. Ежегодник/Продовольственная безопасность и бедность. Агентство по статистике при Президенте РТ. Душанбе, 2023.
7. Экспертиза хлебобулочных изделий / Позняковский В.М. – Издательство “Лань” - 2017– 86 с.
8. https://khovar.tj/rus/2023/07/v-sogdijskoj-oblasti-proizvedeno-promyshlennoj-produktsii-na-summu-bolee-12-mlrd-somoni/
9. Шевченко, Н.П., и др. Инновационные технологии в производстве функциональных продуктов питания. Киев: Наукова думка, 2016. - 310 с.
10. Коваленко, А.В., и др. Обогащение хлебобулочных и кондитерских изделий функциональными ингредиентами. Харьков: ХНТУСГ, 2014. - 220 с.
11. Сидоренко, А.П., и др. Качество и безопасность продуктов питания: Учебное пособие для вузов / Под ред. А.П.Сидоренко – М.: Издательство "Агропромиздат", 2005.- 350 с.
12. Лебедева, Н.А., и др. Функциональные продукты питания: технологии и рецептуры / Под ред Н.А.Lebedeva – М.: Издательство "Финансы и статистика", 2010.- 400 с.
13. Костюченко, О.И., и др. Технология производства хлебобулочных изделий / Под ред О.И.Костюченко - Киев: Издательство "Аграрная наука", 2008.- 300 с.
14. Барановская, И.В., и др. Пищевая ценность продуктов питания / Под ред И.В.Барановской - Санкт-Петербург: Издательство "Наука", 2011.- 280 с.
15. Соловьев, А.Н., и др. Современные методы оценки качества пищевых продуктов / Под ред А.Н.Соловьева – М.: Издательство "Агропромиздат", 2013.- 320 с.
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Рахмонова Д.А., Тошходжаев Н.А., Рахимова А.Р. Биологиялық белсенді нан-тоқаш өнімдерінің технологиясын әзірлеу және оларды өндірудің тиімділігі. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2025;149(3):14-18. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2025-3-14-18
For citation:
Rakhmonova D.A., Toshkhodjaev N.A., Rahimova A.R. Development of technology for biologically active bakery products and their production efficiency. The Journal of Almaty Technological University. 2025;149(3):14-18. (In Russ.) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2025-3-14-18