Preview

Қауынқұрт ұлттық өнімінің сапа көрсеткіштерін зерттеу

https://doi.org/10.48184/2304-568X-2025-2-157-168

Толық мәтін:

Аңдатпа

Бұл ғылыми зерттеу жұмысы дәстүрлі тағамдарды жаңғырту арқылы экологиялық таза, биологиялық белсенді қосылыстарға бай өнімдер жасаудың өзектілігін көрсетеді. Қауынқұрт – сүзбе мен қауын қоспасынан дайындалатын дәстүрлі ұлттық тағам түрі. Зерттеу мақсаты – қауынқұрттың түрлі рецептураларын салыстыра отырып, оның оңтайлы құрамын анықтау және сапалық, қауіпсіздік көрсеткіштерін ғылыми тұрғыда дәлелдеу. Жұмыста халық арасында «Торпеда» деп аталып кеткен «Мырзашөл» тұқымы және «Колхозница», яғни әңгелек қауын сорттары мен сүзбенің 2:1 және 1:1 қатынастарында дайындалды. Өнімнің физика-химиялық, органолептикалық және қауіпсіздік параметрлері зерттелді. Қауынқұрттың құрғақ зат мөлшері гравиметриялық әдіспен кептіргіш шкафта 102°C температурада тұрақты салмаққа жеткенше кептіру арқылы, ақуыз мөлшері Къелдаль әдісімен, майлылығы Сокслет әдісімен, қышқылдығы титрлеу әдісімен, пектинді заттар МЕМСТ 29059-91 сәйкес титрлеу әдісімен анықталды. Ақуыздың, майдың салмақ үлесі, пектинді заттар сен С дәруменінің мөлшері бойынша «Торпеда» сұрпы «Колхозница» сұрпымен салыстырғанда артықшылықтарға ие болды. Нәтижесінде 2:1 қатынаста дайындалған қауынқұрт үлгілері жоғары сенсорлық бағаланып, нитрат пен ауыр металл мөлшері айтарлықтай азайғаны анықталды. Бұл қауынқұрт өнімін экологиялық таза, функционалды тағам ретінде қолдануға болатынын көрсетті. Зерттеу нәтижелері ұлттық тағамдарды жаңғыртудың ғылыми және практикалық негізін қалайды.

Авторлар туралы

А. А. Сулейменова
Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті
Қазақстан

Алматы қ., Абай д-лы, 8



Ж. А. Искакова
Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті
Қазақстан

Алматы қ., Абай д-лы, 8



M. К. Изтилеуов
Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті
Қазақстан

Алматы қ., Абай д-лы, 8



Л. А. Мамаева
Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті
Қазақстан

Алматы қ., Абай д-лы, 8



С. Исматуллаев
Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті
Қазақстан

Алматы қ., Абай д-лы, 8



Әдебиет тізімі

1. Development of technology for the production of sweet products based on melon fruit / Alimardanova.M., Tlevlessova D., Petrenk E., Brindyukova A. / 2023

2. Возрождение национальных кисломолочных продуктов в Юку: Курт с добавлением ламинарии / Шерова Г.С., Сапарбекова А.А., Толебаев Е.А. / 2022г.

3. Голубева Л.В. и др. Инновационные технологии в производстве курта //Пищевая промышленность №5.- /2018.- С.30-31

4. Бабаев Бегенч, Ишандурдыева Узукджемал Новая технология производства курта с молочным продуктом // IN SITU. 2023. - №7. - URL: https://cyberleninka.ru/article/n/novaya-tehnologiyaproizvodstva-kurta-s-molochnym-produktom

5. Медведков Е.Б и др. Химический состав плодов дыни среднеспелых сортов Казахстана Сельскохозяйственные науки и агропромышленный комплекс: Овощеводство, плодоводство, виноградарство, 2014.

6. Castillo, A., Martínez-Téllez, M. A., & Rodríguez-García, M. O. (2014). Melons. In The produce contamination problem (pp. 207-236). AcademicPress. https://doi.org/10.1016/b978-0-12-404611-5.00010-5

7. Jaiswal, A. K. (Ed.). (2020). Nutritional composition and antioxidant properties of fruits and vegetables. Academic Press. https://doi.org/10.1016/b978-0-12-812780-3.00051-9

8. Tan, S. P., Stathopoulos, C., Parks, S., & Roach, P. (2014). An optimised aqueousextract of phenolic compounds from bitter melon with high antioxidantcapacity. Antioxidants, 3(4), 814-829. https://doi.org/10.3390/antiox3040814

9. Zia, S., Khan, M. R., Shabbir, M. A., & Aadil, R. M. (2021). An update onfunctional, nutraceutical and industrial applications of watermelon by-products: Acomprehensive review. Trends in Food Science & Technology, 114, 275-291. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2021.05.039

10. TOP 10 Leading Melon Producing Countries https://agrotime.kz/top-10-vedushhih-stran-proizvoditelej-dyni28966/#:~:text=%D0%A4%D0%90%D0%9E%D0%A 1%D0%A2%D0%90%D0%A2%2C%202023%20%D0%B3

11. The area of melon fields in Kazakhstan has decreased. Will this affect the harvest of watermelons and melons? https://energyprom.kz/articles-ru/industries-ru/ploshhad-bahchej-v-kazahstane-umenshilas-povliyaet-li-eto-na-urozhaj-arbuzov-i-dyn/

12. Narayanan, L., S Manisha, D., K V, A., S, S., Venkidasamy, B., Thiruvengadam, R., Thiruvengadam, M., Rebezov, M., Sadanandan, P., & Shariati, M. A. (2024). Nutritional and therapeutic potential of bioactive compounds from melons: A Mini Review. Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 14(3), e11877. https://doi.org/10.55251/jmbfs.11877

13. Budrat, P., & Shotipruk, A. (2009). Enhanced recovery of phenolic compounds from bitter melon (Momordica charantia) by subcritical water extraction. Separation and Purification Technology, 66(1), 125-129. https://doi.org/10.1016/j.seppur.2008.11.014

14. Manchali, S.; Chidambara Murthy, K.N.; Vishnuvardana; Patil, B.S. Nutritional Composition and Health Benefits of Various Botanical Types of Melon (Cucumis melo L.). Plants 2021, 10, 1755. https://doi.org/10.3390/plants10091755

15. Gopalasatheeskumar, K., Ariharasivakumar, G., Kalaichelvan, V. K., Sengottuvel, T., Devan, V. S., & Srividhya, V. (2020). Antihyperglycemic and antihyperlipidemic activities of wild musk melon (Cucumis melo var. agrestis) in streptozotocinnicotinamide induced diabetic rats. Chinese Herbal Medicines, 12(4), 399-405. https://doi.org/10.1016/j.chmed.2020.02.005

16. Lester, G. (1997). Melon (Cucumis melo L.) fruit nutritional quality and health functionality. HortTechnology, 7(3), 222-227. https://doi.org/10.21273/horttech.7.3.222

17. Еренова Б.Е. Научные основы производства продуктов на основе дыни: дисс. … докт. техн. наук: 05.18.01. – Алматы, 2010. – 389 с.

18. Исследование сахарного печенья с использованием сушеной дыни / Орымбетова Г.Э., Амангелды М., Абдижаппарова Б.Т., Орымбетов Э.М. / 2020 г.

19. Оценка качества и безопасности молока: практическое пособие/ О.В.Сычева. – Берлин: Издво Директ Мелиа, 2014. - 81 с.

20. Химия и физика молока / А. Тепел.- Пер.с нем. Под ред. канд. техн. наук.доц. С.А. Фильчаковой. – СПб.: Профессия, 2012.-832 с., табл., ил.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Сулейменова А.А., Искакова Ж.А., Изтилеуов M.К., Мамаева Л.А., Исматуллаев С. Қауынқұрт ұлттық өнімінің сапа көрсеткіштерін зерттеу. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2025;148(2):157-168. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2025-2-157-168

For citation:


Suleimenova А.А., Iskakova Zh.А., Iztileuov M.К., Mamayeva L.А., Ismatullayev S. Investigating the quality indicators of the national product Kauincurd. The Journal of Almaty Technological University. 2025;148(2):157-168. (In Kazakh) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2025-2-157-168

Қараулар: 58


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)