Preview

Алматы технологиялық университетінің хабаршысы

Кеңейтілген іздеу

ТҮЙІРШІКТЕЛГЕН ТАҒАМ МАТЕРИАЛДАРЫН ТЫҒЫЗ ҚАБАТТА ВАКУУМ-АТМОСФЕРАЛЫҚ ТӘСІЛМЕН КЕПТІРГЕН КЕЗІНДЕ БЕТТІ ПАЙДАЛАНУ КОЭФФИЦИЕНТІН АНЫҚТАУ

Толық мәтін:

Аңдатпа

Тығыз қабатта орналасқан, әртүрлі геометриялық пішіні бар түйіршіктелген тамақ материалдарын кептіру процесінің нақты жағдайларын есепке алу мақсатында вакуумдық және атмосфералық кептіру процестерінің аналитикалық сипаттамасына кептірілетін материалдың бетін пайдалану коэффициенті енгізілді. Кептірілетін материалдың бетін пайдалану коэффициенті белсенді жылуалмасуға қатысатын өнімнің нақты булану бетінің жалпы бетіне қатынасын сипаттайды. Куб, параллелипипед және шар пішініндегі түйіршіктелген тағам материалдарының вакуумдық және атмосфералық кептірудің тәжірибелік зерттеулері жүргізілді. Тәжірибелік деректерді талдау негізінде түйіршіктелген тағамдық материалдарды вакуумдық-атмосфералық кептіру процестерінде белсенді жылу алмасуға қатысатын буланудың нақты бетін жеткілікті дәрежеде есепке алуға мүмкіндік беретін эмпирикалық тәуелділік алынды. Әр түрлі формадағы материалдар үшін кептірілетін материалдың бетін пайдалану коэффициентінің сандық мәндері алынды.

Авторлар туралы

Б. Т. Абдижаппарова
М.Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан Мемлекеттік Университеті
Ресей


Н. С. Ханжаров
Халықаралық Гуманитарлық-Техникалық Университеті
Ресей


Г. Э. Орымбетова
М.Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан Мемлекеттік Университеті
Ресей


Әдебиет тізімі

1. V. Jangam Sachin, Lim Law Chung, A. S. Mujumdar. // Drying of Foods, Vegetables and Fruits. 2010. - Vol. 1. - Р 232

2. J.M.P.Q. Delgado, A.G. Barbosa de Lima. Transport Phenomena and Drying of Solids and Particulate Materials. Springer International Publishing Switzerland. 2014. - Р 204

3. Плановский А.Н., Муштаев В.И., Ульянов В.М. Сушка дисперсных материалов в химической промышленности. - М.: Химия, 1979. - 288 с.

4. Чепурной И.П. Проблемы создания инновационного производства по переработке клубней топинамбура для выработки лечебно-профилактических препаратов и пищевых продуктов // Химия и компьютерное моделирование. Бутлеровские сообщения. - 2001, №1. - С. 75-77.

5. Остриков А.Н., Шевцов С.А. Исследование гидродинамики процесса сушки грибов перегретым паром // Хранение и переработка сельхоз-сырья. - 2004, № 2. - С.24-25.

6. Идельчик И.Е. Аэродинамика технологических аппаратов (подвод, отвод и распределение потока по сечению аппаратов). - М.: Машиностроение, 1983.- 186 с.

7. Лыков М.В. Сушка в химической промышленности. - М.: Химия, 1970. - 429 с.

8. Шумский К.П., Мялкин А.И., Максимовская И.С. Основы расчета вакуумной сублимационной аппаратуры. - М.: Машиностроение, 1967. - 223 с.

9. Гинзбург А.С. Основы теории и техники сушки пищевых продуктов. - М.: Пищевая промышленность, 1973. - 528 с.

10. Ханжаров Н.С., Балабеков О.С., Абдижаппарова Б.Т., Аманжол Б.А. Экспериментальные исследования сушки инулинсодержащего растительного сырья // «ПАХТ-2001»: Тр. междунар. конф., ч. 1 «Процессы разделения и колонная аппаратура», «Тепловые процессы и аппараты» и «Химические реакторы». - Ш.: ЮКГУ им. М. Ауезова, 2001. - С. 192-196.

11. N.S. Khanzharov, B.T. Abdizhapparova, B.O. Ospanov, A.A. Dosmakanbetova, A.V. Baranenko, S.A. Kumisbekov, Zh. Serikuly. Designs of dryers based on combination of vacuum and atmospheric drying of food products // News of the academy of sciences of the republic of Kazakhstan, №5(431), series of geology and technical sciences, Volume 5, Number 431 (2018), P. 141 -149.

12. A. Nathakaranakule, W. Kraiwanichkul, S. Soponronnarit. Comparative Study of Different Combined Superheated-steam Drying Techniques for Chicken Meat. // Journal of Food Engineering. 2007, Vol. 80(4). - P.1023-1030.

13. Perera, C. O. and Rahman, M. S. Heat pump drying. //Trends Food Sci. Technol. 1997, №8(3). -P. 75

14. K.H. Lee, O.J. Kim. Investigation on Drying Performance and Energy Savings of the Batch-Type Heat Pump Dryer. // Drying Technology, 2009. - Vol. 27. - P. 565-573.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Абдижаппарова Б.Т., Ханжаров Н.С., Орымбетова Г.Э. ТҮЙІРШІКТЕЛГЕН ТАҒАМ МАТЕРИАЛДАРЫН ТЫҒЫЗ ҚАБАТТА ВАКУУМ-АТМОСФЕРАЛЫҚ ТӘСІЛМЕН КЕПТІРГЕН КЕЗІНДЕ БЕТТІ ПАЙДАЛАНУ КОЭФФИЦИЕНТІН АНЫҚТАУ. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2020;(1):50-56.

For citation:


Abdizhapparova B., Khanzharov N., Orymbetova G. DETERMINATION OF COEFFICIENT OF SURFACE EFFICIENCY AT VACUUM-ATMOSPHERIC DRYING OF LARGE-DISPERSED FOOD MATERIALS IN A DENSE LAYER. The Journal of Almaty Technological University. 2020;(1):50-56. (In Russ.)

Қараулар: 324


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)