Preview

Алматы технологиялық университетінің хабаршысы

Кеңейтілген іздеу

ӨЗДІГІНЕН АШУ ПРОЦЕСІ НӘТИЖЕСІНДЕ ТҮЙЕ СҮТІНЕН ЖАСАЛЫНҒАН ШҰБАТТЫҢ ТАБИҒИ БАСЫМДЫ МИКРОФЛОРАСЫНЫҢ СИПАТТАМАСЫ

Толық мәтін:

Аңдатпа

Бұл мақалада қазақ бактриан тұқымды түйе сүтінен өздігінен ашыту процесі нәтижесінде алынған шұбаттың басымды микрофлорасын зерттеуге және сипаттауға бағытталған. Шұбат сынамалары құрамында микроағзалардың ішінде сүтқышқылды бактериялар және ашытқылар саны басым болды. The NovaSeq 6000 Sequencing System құрылғысын қолдану арқылы сүтқышқылды бактериялардың келесідей изоляттары анықталды: Lactobacillus sakei, Enterococcus faecium, Lactobacillus helveticus, Leuconstoc lactis, Enterococcus feacalis, Lactobacillus brevis және Weissella hellenica және де мынадай ашытқы изоляттары: Kluyveromyces marxianus, Kazahstan uiosporus және Candida kefir. Нәтижесінде Lactobacillus пен Enterococcus, Kluyveromyces басымды микроорганизмдер тобы болды. Ең көп оқшауланған түрлері Lactobacillus sakei, Enterococcus faecium және Kluyveromyces maxius.

Авторлар туралы

А. Ж. Оразов
ИТМО Университеті
Ресей


К. К. Бозымов
Жәңгір хан атындағы Батыс Қазақстан агралық-техникалық университеті
Ресей


Т. А. Байбатыров
Жәңгір хан атындағы Батыс Қазақстан агралық-техникалық университеті
Ресей


Әдебиет тізімі

1. Прунтова О.В., Сахно О.Н., Мазиров М.А. Курс лекций по общей микробиологии и основам вирусологии. В 2 ч. Ч. 1 // Владим. гос. ун-т. - Владимир : Изд-во Владим. гос. ун-та-2006. -192 с

2. Leroy F, De Vuyst L. Lactic acid bacteria as functional starter cultures for the food fermentation industry. // Trends Food Science Technology, 2004.- №15. - PP. 67-78

3. Оразов А., Надточий Л.А., Ruixia G., Проскура А.В., Мурадова М.Б. Исследование процесса сквашивания коровьего молока под действием заквасочной микрофлоры верблюжьего молока, вызывающей спонтанную ферментацию // Ползуновский вестник, 2018. - №1. - С. 65-69

4. Nadtochii L., Orazov A., Kuznetsova L.I., Pinaev A.G., Weihong L., Garbuz S., Muradova M. Identification of yeast species involved in fermentation of the Kazakh camel dairy product-shubat // Agronomy Research, 2018. - Vol.16, №5. - PP. 2117-2129

5. Zamfir M, Vancanneyt M, Makras L, Vaningelgem F, Lefebvre K, Pot B, Swings J, De Vuyst L Biodiversity of lactic acid bacteria in Romanian dairy products // System Applied Microbiology, 2006. - №29. - PP. 487-495

6. Shori AB. Comparative study of chemical composition, isolation and identification of microflora in traditional fermented camel milk products: Gariss, Suusac, and Shubat. //J Saudi Soc Agric Sci, 2012. - №11. - РР. 79-88

7. Conesa C., Sanchez L., Rota C., et al. Isolation of lactoferrin from milk of different species: calorimetric and antimicrobial studies // Comparative Biochemistry and Physiology - Part B: Biochemistry & Molecular Biology, 2008. - №150. - РР. 131-139.

8. Agrawal RP., Dogra R., Mohta N., Tiwari R., Singhal S., Sultania S. Beneficial effect of camel milk in diabetic nephropathy // Acta Biomed, 2009. - №80. - РР. 131-134

9. Надточий Л.А., Оразов А. Изучение спонтанной ферментации верблюжьего молока, полученного в хозяйствах Казахстана // Известия высших учебных заведений. Пищевая технология, 2017. - № 2-3(356-357). - С. 43-46


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Оразов А.Ж., Бозымов К.К., Байбатыров Т.А. ӨЗДІГІНЕН АШУ ПРОЦЕСІ НӘТИЖЕСІНДЕ ТҮЙЕ СҮТІНЕН ЖАСАЛЫНҒАН ШҰБАТТЫҢ ТАБИҒИ БАСЫМДЫ МИКРОФЛОРАСЫНЫҢ СИПАТТАМАСЫ. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2020;(1):44-50.

For citation:


Orazov A.Zh., Bozymov K.K., Baibatyrov T.A. CHARACTERIZATION OF THE NATIVE SHUBATS’ MICROFLORA BASED ON CAMEL MILK OBTAINED BY SPONTANEOUS FERMENTATION. The Journal of Almaty Technological University. 2020;(1):44-50. (In Russ.)

Қараулар: 722


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)