Preview

Алматы технологиялық университетінің хабаршысы

Кеңейтілген іздеу

Көкөніс жартылай фабрикаттарын тез мұздату процестерін зерттеу

https://doi.org/10.48184/2304-568X-2025-1-84-93

Толық мәтін:

Аңдатпа

Бұл мақалада оралған жеміс-көкөніс өнімдерін тез салқындату, мұздату және сақтау процестері зерттелген. Өнімдер тұтас немесе туралған жемістер мен көкөністерден жасалған, табиғи тағамдық компоненттер қосылған немесе қосылмаған болып келеді. Өнім өнімнің ішіндегі -18 °C температураға жеткенге дейін жеделдетілген әдіспен мұздатылған және сол температурада сақтауға және сатуға арналған. Мұздату кезінде өнімдерде болатын жылу-физикалық процестер қарастырылды, сонымен қатар тиісті әдістер мен температуралық режимдер таңдалды. Зерттеу барысында жемістер мен көкөністердің қасиеттері, олардың жылу-физикалық сипаттамалары, мұздату әдістері, сондай-ақ жеміскөкөніс жартылай фабрикаттарын сақтау, жылыту және еріту кезінде болатын процестер зерттелді. Жұмыстың мақсаты-жеміс-көкөніс қоспасын мұздату әдістерін таңдау және зерттеу, сондай-ақ оның жаңа және мұздатылған күйдегі жылу-физикалық сипаттамаларын анықтау. Зерттеу барысында келесі міндеттер шешілді: мұздату процесін эксперименттік зерттеу үшін зертханалық стенд әзірленді және жасалды, жылу-физикалық қасиеттерді есептеу әдісі таңдалды, жеміс-көкөніс қоспасын мұздату ұзақтығы есептелді. Мұздату процесінде температураның өзгеруінің графиктері әртүрлі әдістер мен режимдерде салынған. Эксперименттік мәліметтерге талдау жасалды, тиісті қорытындылар жасалды. Мұздату процесінде мұздату ұзақтығы мен қоспаның жылу-физикалық сипаттамаларының өзгеруі есептелді, сонымен қатар бүкіл қоспа үшін де, оның компоненттерінің әрқайсысы үшін де осы сипаттамалардың өзгеру графиктері жасалды.

Авторлар туралы

Ж. К. Алдажуманов
КеАҚ «Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті»
Қазақстан

Жан Касенович Алдажуманов, 071410, Семей қ., Глинка көш., 20А



Е. Н. Мясоедова
КеАҚ «Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті»
Қазақстан

071410, Семей қ., Глинка көш., 20А



А. Б. Леонидова
КеАҚ «Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті»
Қазақстан

071410, Семей қ., Глинка көш., 20А



Д. В. Мясоедов
КеАҚ «Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті»
Қазақстан

071410, Семей қ., Глинка көш., 20А



К. С. Зарыкбаева
КеАҚ «Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті»
Қазақстан

071410, Семей қ., Глинка көш., 20А



А. Е. Сатыбалдинова
КеАҚ «Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті»
Қазақстан

071410, Семей қ., Глинка көш., 20А



А. Н. Шалаганова
КеАҚ «Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті»
Қазақстан

071410, Семей қ., Глинка көш., 20А



Әдебиет тізімі

1. Замороженные пищевые продукты: производство и реализация / ред.-сост. Дж. А. Эванс; пер. с англ. – СПб.: Профессия, 2015. – 440 с.: ил., табл. – (Научные основы криологии).

2. Баракова Н.В., Радионова И. Е. Основы технологии пищевых продуктов: практические занятия. – Санкт-Петербург: Санкт-Петербургский национальный исследовательский университет информационных технологий, механики и оптики, 2013. – 40 с.

3. Короткий И.А. Сибирская ягода. Физико-химические основы технологии низкотемпературного консервирования: монография. – Кемерово, 2007. – 146 с.

4. Большаков С. А. Холодильная техника и технология продуктов питания. – М.: Академия, 2003. – 304 с.

5. ASHRAE (The American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers). Thermal Guidelines for Data Processing Environments. – 2nd ed. – 2009.

6. Курылев Е. С., Оносовский В. В., Румянцев Ю. Д. Холодильные установки. – СПб.: Политехника, 2002. – 576 с.

7. Манжесов В. И., Попов И. А., Щедрин Д. С. Технология хранения растениеводческой продукции. – М.: Колос, 2005. – 392 с.

8. Плотникова Т. В., Поздняковский В. М., Ларина Т. В., Елисеева Л. Г. Экспертиза свежих плодов и овощей. – Новосибирск: Сиб. унив. изд-во, 2001. – 302 с.

9. ASHRAE. Thermal Guidelines for Data Processing Environments, TC9.9 Mission Critical Facilities. – 2004.

10. ASHRAE. Thermal Guidelines for Data Processing Environments, TC9.9 Mission Critical Facilities. – 2004.

11. Data Processing and Electronic Areas // ASHRAE HVAC Applications. – 2007. – Chapter 17.

12. U.S. Environmental Protection Agency. Report to Congress on Server and Data Center Energy Efficiency. – August 2007.

13. Таблицы химического состава пищевых продуктов [Электронный ресурс]. URL: http://pharmacognosy.com.ua/index.php/vashezdorovoye-pitanije/pochti-vse-o-pishchevykhproduktakh (қаралған күні: 12.10.2024).

14. Energy Star. Enterprise Server and Data Center Energy Efficiency Initiatives [Электронный ресурс]. URL: http://www.energystar.gov/datacenters (қаралған күні: 03.10.2024).

15. U.S. Department of Energy, Energy Efficiency and Renewable Energy Industrial Technologies Program. Saving Energy in Data Centers [Электронный ресурс]. URL: http://www1.eere.energy.gov/industry/datacenters/index.html (қаралған күні: 03.10.2024).


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Алдажуманов Ж.К., Мясоедова Е.Н., Леонидова А.Б., Мясоедов Д.В., Зарыкбаева К.С., Сатыбалдинова А.Е., Шалаганова А.Н. Көкөніс жартылай фабрикаттарын тез мұздату процестерін зерттеу. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2025;147(1):84-93. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2025-1-84-93

For citation:


Aldazhumanov J., Myassoedova E., Leonidova A., Myassoedov D., Zarykbaeva K., Satybaldinova A., Shalaganova A.N. Investigation of the processes of fast freezing of vegetable semi-finished products. The Journal of Almaty Technological University. 2025;147(1):84-93. (In Kazakh) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2025-1-84-93

Қараулар: 237


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)