Уылдырық өнімінің сапасы мен қауіпсіздігін ішкі қадағалау жүйесі негізінде жоғарылату
https://doi.org/10.48184/2304-568X-2024-3-123-128
Аңдатпа
Мақалада балық өнімдеріне қатысты нормативтік-құқықтық актілер қарастырылып, оларды жақсарту мақсатында қадағалау туралы ақпарат берілген. Логикалық талдауды, салыстыруды, оларды топтарға біріктіруді және жалпы қорытынды жасауды қамтитын жүйелік-аналитикалық зерттеу деп аталатын әдіс қолданылады. Уылдырық өнімдерін өндіру кезінде ақпарат жинау зерттелді және келтірілді. Шикізатты түпкілікті өнімге айналдыру және оны сату процесі сипатталған. Айқындықты қамтамасыз ету үшін балық өнімдерін бақылау және олардың тіршілік циклінің әр кезеңінде есеп беру процесі талданды. Қадағалаудың тиімді жүйесі ұлттық заңнаманың және халықаралық талаптарды ескере отырып, өндірістің, сақтаудың, тасымалдаудың, өңдеудің және тауарды сатудың барлық кезеңдерінде балық өнімдерінің қауіпсіздігі мен сапасын бақылауды айқындауға мүмкіндік береді. Қадағалау жүйесі тауардың шығу тегін анықтауға, ал қауіп туындаған жағдайда процестің сатысын немесе өнімді анықтауға және оларды азық-түлік тізбегінен шығаруға көмектеседі. Ішкі қадағалау жүйесін қолдану өндірісті жақсартуды, сондай-ақ дайын өнімнің сапасы мен қауіпсіздігін арттыруды қамтамасыз ететіні анықталды.
Тірек сөздер
Авторлар туралы
Ж. Б. КазангельдинаҚазақстан
050012, Алматы қ., Төле би көш., 100
Л. К. Байболова
Қазақстан
050012, Алматы қ., Төле би көш., 100
Г. Н. Жаксылыкова
Қазақстан
050012, Алматы қ., Төле би көш., 100
Ш. А. Абжанова
Қазақстан
050012, Алматы қ., Төле би көш., 100
Г. Н. Ілебай
Қазақстан
050012, Алматы қ., Төле би көш., 100
Әдебиет тізімі
1. Казангельдина Ж.Б., Изтелиева Р.А., Байболова Л.К., Рскелдиев Б.А. Актуальность использования системы управления безопасности пищевых продуктов в рыбной отрасли. Раззаков аындағы КГТУ хабаршысы № 3 (55) 2020. ISSN 1694-5557. Б.328-331
2. Сытова М.В. Прослеживаемость качества и безопасности рыбной продукции – стратегический целевой ориентир // Безопасность и качество сельскохозяйственного сырья и продовольствия. Создание национальной системы управления качеством пищевой продукции: сб. науч. тр. Халықаралық ғылыми-практ.конф. / К.А. Тимирязев атындағы РМАУ− МСХА (23 қараша 2016 ж.). М., 2016. – Б. 425-428
3. Куприянов А.В. Система обеспечения качества и безопасности пищевой продукции // ОГУ хабаршысы. -2014, -№ 3 – Б. 164-167
4. Сытова М.В. Безопасность и информационное обеспечение прослеживаемости продукции аквакультуры. – М.: ВНИРО баспасы, 2017. –156 б.
5. ИСО 22000:2005 Международный стандарт «Системы менеджмента безопасности пищевых продуктов. требования ко всем организациям в цепи производства и потребления пищевых продуктов.
6. Кодекс Алиментариус. Принципы прослеживаемости/отслеживания продукции как механизма применяемого в системе контроля и сертификации пищевых продуктов (CAC/GL 60-2006)
7. Технический регламент Таможенного союза ТР ТС 021/2011 О безопасности пищевой продукции.
8. ГОСТ 20352-2012 Межгосударственный стандарт. Икра рыб соленая деликатесная Технические условия.
9. ГОСТ 11771-93 Консервы и пресервы из рыбы и морепродуктов. Упаковка и маркировка.
10. Ringsberg H. 2014. Perspectives on food traceability: A systematic literature review. Supply Chain Management: An International Journal 19(5/6): 558-576
11. Olsen, P., Borit, M. 2018. The components of a food traceability system. Trends in Food Science & Technology. 77, 143-149
12. Aung, M. M., & Chang, Y. S. 2014. Traceability in a food supply chain: Safety and quality perspectives. Food Control, 39, 172-184
13. Bosona, T., Gebresenbet, G. 2013. Food traceability as an integral part of logistics management in food and agricultural supply chain. Food Control, 33, 32-48
14. Zoroja, J., D. Omejec, and Bach M, Pejić. 2017. “Integrated Model of Traceability: Tracking Information for Food Safety.” Poslovna izvrsnost – Business excellence 11: 139-153
15. Borit, M. & Santos, J. Getting traceability right, from fish to advanced bio-technological products: a review of. J. Clean. Prod., 2015. vol. 104, pp. 13–22.
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Казангельдина Ж.Б., Байболова Л.К., Жаксылыкова Г.Н., Абжанова Ш.А., Ілебай Г.Н. Уылдырық өнімінің сапасы мен қауіпсіздігін ішкі қадағалау жүйесі негізінде жоғарылату. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2024;145(3):123-128. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2024-3-123-128
For citation:
Kazangeldina Zh.B., Baybolova L.K., Zhaksylykova G.N., Abzhanova Sh.A., Ilebay G.N. Improving the quality and safety of caviar products based on an internal traceability system. The Journal of Almaty Technological University. 2024;145(3):123-128. (In Kazakh) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2024-3-123-128