Радиациямен өңделген құс етінің сапа көрсеткіштері және сақтау мерзіміне әсері
https://doi.org/10.48184/2304-568X-2024-3-66-72
Аңдатпа
Радиациялық өңдеу тамақ өнімдерін өңдеуде, әсіресе құс етінің қауіпсіздігін арттыру және сақтау мерзімін ұзарту үшін перспективалы технология ретінде пайда болды. Зерттеудің мақсаты гамма-сәулеленуге ұшыраған құс етінің қауіпсіздігін қамтамасыз ету және сақтау мерзімін ұзарту болды. Сәулелеу кезінде 2 кГр, 4 кГр, 6 кГр, 8 кГр сәулелену дозалары қолданылды, сенсорлық бағалау және физика-химиялық талдаулар жүргізілді, сәулеленген және cәулеленбеген құс етінің үлгілері үшін салыстырмалы сипаттамалар ұсынылды. Нәтижелер 0+2℃ температурада сәулеленген құс етінің сақтау мерзімінің 14 күнге дейін ұзаруын көрсетті. Мақалада гамма-сәулелердің майға және ылғалдылыққа әсерін талдау берілген, құс етінің ылғалдылығы сәулелену дозасының жоғарылауымен төмендейтіні көрсетілген, 8 кг дозада 14 күн ішінде 12% төмендеген. Құс етінің сынамаларының ылғалдылығы 5-ші күні жоғарылаған, одан кейін жойылу орын алғаны көрсетілген. Сондай-ақ сақтау мерзімінің ұзаруымен сәулелендірілген құс еті үлгілерінің 6 кГр, 8 кГр дозаларында май қышқылдық құрамының төмендейтіні көрсетілген. Барлық сыналған сәулелену дозаларының ішінде 2кГр, 4кГр сәулеленбеген құс етімен салыстырғанда сенсорлық бағалау болсын, физика-химиялық талдауда жақсы көрсеткішпен тиімділі жоғары екенін көрсетті. Сәулеленудің құс етіне әсерін түсіну тұтынушылардың қауіпсіздігін қамтамасыз ету және бүкіл жеткізу тізбегі бойынша өнім сапасын сақтау үшін өте маңызды.
Тірек сөздер
Авторлар туралы
С. НұрдәулетҚазақстан
"Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі және сапасы" кафедрасы, "Тағам қауіпсіздігі" мамандығының 3 курс докторанты
050012, Алматы, Төле би көш., 100
Р. У. Уажанова
Қазақстан
050012, Алматы, Төле би көш., 100
Е. С. Ержигитов
Қазақстан
050012, Алматы, Төле би көш., 100
Әдебиет тізімі
1. Timakova R.T., Tikhonov S.L., Muratov, A.A. Ionizing evolving impact on the Foodstuff safety indicator // Food industry. - 2017. - № 2(3). - С. 64−69.
2. Чиж Т.В., Козьмин Г.В., Полякова Л.П., Мельникова Т.В. Радиационная обработка как технологический прием в целях повышения уровня продовольственной безопасности // Вестник Российской академии естественных наук. 2011. - № 4. - С. 44−49.
3. Вазиров, Р.A. Радиационная поверхностная дезинфекция пищевой продукции наносекундым электронным пучком / Р. A. Вазиров, С. Ю. Соковнин, М. Е. Балезин // Международная молодежная конференция "Современные проблемы радиобиологии, радиоэкологии и агроэкологии". Россия, - 2019. – C. 257-259.
4. Fallah, A.A., Tajik, H., and Farshid, A.A. Chemical quality, sensory attributes and ultra structural changes of gamma irradiated camel meat. Journal of Muscle Foods, - 2010, - 21: - pp. 597-613.
5. Chouliara, E.; Badeka, A.; Savvaidis, L.; Kontominas, M. G., Combined effect of irradiation and modified atmosphere packaging on shelf-life extension of chicken breast meat: microbiological, chemical and sensory changes. Journal European Food Research and Technology, (2008), 226 (4), - pp. 877-888.
6. Sweetie, R., Kanatt, Chawla, S.P., Sharma, A., Effect of radiation processing on meat tenderization. Radiation Physics and Chemistry, (2015), 111: 1–8.
7. Montiel, R.; Cabeza, M.C.; Bravo, D.; Gaya, P.; Cambero, I.; Ordóñez, J.A.; Medina. M.A., Comparison between E-Beam Irradiation and High-Pressure Treatment for Cold-Smoked Salmon Sanitation: ShelfLife, Colour, Texture and Sensory Characteristics. Food Bio. Technol. - 2013, - 6(11), - pp. 3177–3185
8. Kissel, C., Soares, A.L., Rossa, A.. Shimokomaki, M.. Functional properties of PSE (Pale, Soft, Exudative) broiler meat in the production of mortadella. Brazilian Archives Biology Technology, - 2009, - 52: 213-217.
9. Henriques, L.S.V., Henry, F.C., Laderia, S.A., and Antonio, I.M.S., Elimination of coliforms and Salmonella spp. in sheep meat by gamma irradiation treatment. Brazilian Journal of Microbiology, - 2013, - 44(4): 1147-1153.
10. Kumar, P., Singh, A. Irradiation of Poultry Products: A Review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, - 2012. - 52(3), - pp. 242-254.
11. Thippareddi, H., Kumar, R., & Kim, J. Impact of Irradiation on Quality and Safety of Poultry and Poultry Products. Advances in Food and Nutrition Research, - 2016. - 77, - PP. 195-217.
12. Farag, K. W., Al-Khalaifah, H. S., & Farouk, M. M. Recent Advances in Gamma Irradiation of Poultry Products. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, - 2017. - 16(1), - pp. 37-54.
13. Королев, Ю. Н., Левицкий, А. П. Влияние гамма-облучения на микробиологическую безопасность и качество мяса птицы. Пищевая промышленность, - 2015. – 4. – C. 28-31.
14. Волков, А. В., Петрова, Е. П. Оценка влияния электронного облучения на безопасность и качество мяса птицы. Вестник Российской сельскохозяйственной науки, - 2018. - 4(45). – C. 95-100.
15. Мелихов, Д. Г., & Ларина, Т. А. Влияние ионизирующего облучения на качественные характеристики и срок хранения мяса птицы. Вестник Воронежского государственного университета инженерных технологий, - 2012. - 1(38). – C. 99-104.
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Нұрдәулет С., Уажанова Р.У., Ержигитов Е.С. Радиациямен өңделген құс етінің сапа көрсеткіштері және сақтау мерзіміне әсері. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2024;145(3):66-72. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2024-3-66-72
For citation:
Nurdaulet S., Uazhanova R.U., Erzhigitov E.S. Influence on quality indicators and shelf life of radiation treated poultry meat. The Journal of Almaty Technological University. 2024;145(3):66-72. (In Kazakh) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2024-3-66-72